Jégkorong: Megköszöntem a játékosaimnak a rengeteg erőfeszítést – Kevin Constantine

Vágólapra másolva!
2023.03.17. 10:02
null
Kevin Constantine megköszönte a játékosoknak a rengeteg erőfeszítést (Fotó: Török Attila)
A Hydro Fehérvár AV19 idénye a Salzburgtól elszenvedett keddi vereséggel véget ért. Az osztrák bázisú bajnokság negyeddöntőjéből kieső magyar együttes vezetőedzője, Kevin Constantine értékelte az idényt.

– Az előző évadban az ICEHL döntőjébe jutott a Volán, emiatt nagy volt a várakozás, sokat vártak a csapattól. Befolyásolta ez a mostani idényben nyújtott teljesítményt?
– Szép reményekkel kezdtük az idényt az előzőbeli kimagasló teljesítmény után, de nem befolyásolta az évad eredményeit – mondta Kevin Constantine, a Hydro Fehérvár AV19 amerikai vezetőedzője a Nemzeti Sportnak. – Annál inkább a hozzáállásunkat és azt, hogyan vágtunk bele a munkába szeptemberben.

– Általánosságban mi változott az előző idényhez képest?
– Más csapattal versenyeztünk a 2022–2023-as idényben, mint az előtte lévőben. Más játékosokkal más eredményt értünk el.

– Reális a negyeddöntőbeli kiesés a játékoskeret erejét tekintve, vagy többet érdemelt volna az együttes?
– Mindenki annyit érdemel, amennyit elér, de az egész idény legszerencsétlenebb része az volt, hogy a rájátszásban tizenöt olyan játékosom kényszerült jégre lépni, aki beteg vagy sérült volt, így azt már sosem tudjuk meg, meddig juthattunk volna, ha ez nem nehezíti meg a dolgunkat, és a teljes keretünkkel harcolhatunk a továbbjutásért.

– Az idény előtt fontos volt egy fizikailag erős hátvédet szerződtetni, és úgy tűnt, Andrew O’Brien megfelel a posztra, később mégis szerződést bontottak vele. Volt más hibás átigazolásuk is?
– Nem, minden másik érkező hozzá tudott adni csapatunk játékához.

– Noha senki sem tudhatta előre, milyen sérüléshullám sújtja majd az együttest a rájátszásban, nem lett volna mégis hasznos megtartani a kanadai bekket az idény végéig?
Az átigazolási időszak utolsó napján szerződtettük a védelmünk bal oldalára Vokla Rolandot helyette. Arra azonban valóban senki sem számított, hogy hat védőnket is elveszítjük a playoffra. Kettejüknek kificamodott a válla, egyiküknek az ujja, Voklának a bokája tört el, ketten pedig megbetegedtek. Harmincnyolc éve dolgozom jégkorongedzőként, de ilyen sérüléshullámmal még egyszer sem kellett szembenéznem.

– Az összes nehézség ellenére a védelem volt az erősebb csapatrész az idényben, a támadójáték döcögött, a góllövéssel is hadilábon álltak. Mi volt ennek az oka?
–Néhány távozó játékos magával vitte azokat a gólokat, pontokat, amelyekre szükségünk lett volna, de talán nem is ez a legfontosabb, hanem hogy ők óriási hatással voltak a csapattársaikra, amíg nálunk játszottak. A mögöttünk álló idény megerősített abban, hogy egy játékos egyik legértékesebb tulajdonsága, hogyan tudja a társait pozitívan befolyásolni. Az az igazán értékes játékos, akinek a sérülése, távozása vagy jelenléte döntően megváltoztatja egy csapat produktivitását és gólszerzési képességét.

– Dolgozik már a szakmai stáb a jövőbeni igazolásokon? Mely pozíciókat a legfontosabb megerősíteni?
– Az én olvasatomban a csapatot a kapustól kezdve kell felépíteni, majd a védők, a centerek és a szélsők következnek a fontossági sorrendben, de az átigazolások az általános igazgatónk, Szélig Viktor hatáskörébe tartoznak.

A Salzburg két vállra fektette Reiter Attilát (kékbek) és a sérülések és betegségek sújtotta Fehérvárt (Fotó: Dömötör Csaba)
A Salzburg két vállra fektette Reiter Attilát (kékbek) és a sérülések és betegségek sújtotta Fehérvárt (Fotó: Dömötör Csaba)

– Mit mondott a játékosoknak a negyeddöntőbeli kiesés után?
– Nem sokat. Nem arra készültünk, hogy vereséget szenvedünk, így beszédek sincsenek a tarsolyomban ilyen pillanatokra. Megköszöntem a srácoknak a fáradhatatlan munkát és erőfeszítést, amit a csapatért tettek. Az egész idényben intenzíven és keményen edzettünk és játszottunk, de különösen az utóbbi időszakban, amióta sérülések és betegségek nehezítették a dolgunkat.

– Gondolom, kapnak némi pihenőt a játékosok. Mi a következő lépés, mikor kezdi el a válogatott felkészítését a világbajnokságra?
– Egy miniedzőtáborunk lesz április elsején, aztán tizedike körül megtartjuk a hosszabb összetartást is. Akkor választjuk ki a világbajnokságra utazó végleges keretet. A játékosok most egy kis szünetet tartanak, de nem kényelmesedhetnek el nagyon, formában kell maradniuk, hogy az áprilisi edzőtáborokban teljesíteni tudjanak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik