Jégkorong: NHL-es profijaival jön Budapestre a kanadai válogatott!

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2023.03.06. 12:07
null
(Fotó: mjsz.hu)
A 27-szeres világbajnok kanadai, illetve a szlovén válogatott elleni mérkőzésekkel zárja felkészülését az A-csoportos világbajnokságra a magyar jégkorong-válogatott.

A magyar szövetség (MJSZ) hétfői közleménye szerint a szlovénokat május 3-án zárt kapuk mögött, 4-én nézők előtt fogadja a nemzeti csapat az MVM Dome-ban, ahol május 9-én Kanada ellen lép jégre. Utóbbi a felkészülés utolsó állomása lesz a Tamperében és Rigában május 12-től sorra kerülő élvonalbeli vb előtt, így – a közlemény alapján – az NHL-rájátszás mellett a rendelkezésre álló legjobb keretével érkezik az észak-amerikai együttes.

„Hosszú hónapok munkájával sikerült tető alá hozni ezt a régóta várt mérkőzést. Hasonló jégkorongos világsztárok az elmúlt években nem jártak Magyarországon, így igazán méltó módon avathatjuk fel az MVM Dome-ot jeges eseményen is. Reméljük, hogy telt házzal, remek hangulatban, emlékezetes módon indíthatjuk el a Tamperébe, az elit-vb-re utazó magyar válogatottat” – idézte a szövetség közleménye Sipos Leventét, az MJSZ főtitkárát.

A magyar és a kanadai válogatott eddig 13 alkalommal találkozott egymással, egy magyar győzelem mellett két döntetlen és tíz kanadai siker a mérleg. Az egyetlen magyar győzelem 2006-ban született, amikor a Thunder by Bombers nevű és a budapesti négy nemzet tornáján kanadai válogatott néven szereplő észak-amerikai csapatot sikerült az ifjabb Ocskay Gábor, Palkovics Krisztián, Ladányi Balázs, Vas Márton, Tokaji Viktor nevével fémjelzett magyar válogatottnak 6–4-re legyőzni. A mieink kétszer is találkoztak az elit-vb-n a juharlevesekkel, s 2009-ben Svájcban 9–0-ra, 2016-ban az oroszországi tornán 7–1-re kaptak ki. A magyar válogatott legutóbb 2016 novemberében játszott az észak-amerikaiakkal, akkor az Európában játszó kanadai nemzeti csapat 5–1-re győzött, a mieink Sofron István góljával még vezettek.

Ahogy fentebb említettük, Kanada előtt a mieink kétszer is összecsapnak Szlovéniával, mind a kétszer az MVM Dome-ban. Az első, május 3-i meccs lesz az első jeges esemény a két éve átadott létesítményben, s az még a helyszín tesztjeként szolgál, ezért nézők nélkül rendezik. Másnap viszont már közönség előtt lépnek jégre a csapatok, s így „ez lesz az első nyilvános jégkorong-mérkőzés Európa egyik legnagyobb fedett sportcsarnokában” – áll a szövetség közleményében.

A jegyértékesítés hétfőn délben indult az Eventim jegyiroda oldalán.

A magyar válogatott összesen 11 felkészülési mérkőzést játszik a világbajnokság előtt, hiszen április 5-én és 6-án Ukrajnával, április 14-én és 15-én Japánnal találkozik Miskolcon, majd Sosnowiecben a lengyelekkel meccsel április 20-án és 21-én, aztán a britekkel játszik 25-én és 26-án. Ezt követi a Szlovénia elleni két mérkőzés, majd a Kanada elleni méltó zárás.

A MAGYAR JÉGKORONG-VÁLOGATOTT VB PROGRAMJA
Május 13., vasárnap
15.20:
Magyarország–Dánia
Május 14., hétfő
11.20:
Egyesült Államok–Magyarország
Május 16., szerda
19.20:
Franciaország–Magyarország
Május 18., péntek
15.20:
Magyarország–Svédország
Május 19., szombat
15.20:
Magyarország–Finnország
Május 21., hétfő
15.20:
Németország–Magyarország
Május 22., kedd
19.20:
Ausztria–Magyarország

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik