MTI, CS. M. 2022.02.28 22:06 Frissítve: 2022.02.28 22:56

Jégkorong: kizárták az oroszokat és a fehéroroszokat a vb-ről

A Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) kizárta a májusi világbajnokságról az orosz és a fehérorosz válogatottat, ezáltal módosulhat a magyar érdekeltségű divízió I/A-torna programja is. A szervezet további büntetéssel is sújtotta a két ország szövetségét. A Magyar Jégkorongszövetség is közölte, nem lép jégre a két ország ellen a válogatott, így a fehéroroszok elleni, már lekötött meccset is lemondják.

 

Kizárták az oroszokat (Fotó: Getty Images)

Az IIHF vezető testülete hétfőn azért döntött így, mert Oroszország múlt csütörtökön – fehérorosz támogatással – háborút indított Ukrajna ellen.

Első lépésben az olimpiai ezüstérmes orosz, valamint a fehérorosz válogatott nem vehet részt a május 13-29. közötti finnországi vb-n.

Arról egyelőre nem született döntés, hogy a két kieső csapat helyére felkerülhet-e együttes a magyar érdekeltségű ljubljanai divízió I/A-tornáról. Sajtóértesülések szerint az egyik forgatókönyv, hogy az oroszok helyére a helsinki A csoportba Ausztria, a fehéroroszok helyére a tamperei B csoportba Franciaország kaphat besorolást. Így aztán az is kérdés, hogy ennek a divíziónak a küzdelmeit négy csapattal – a rendező Szlovénia mellett Magyarország, a Koreai Köztársaság és Románia részvételével – rendezik-e meg május 2-8. között, vagy a divízió I/B-ből feltöltik két csapattal. Ott eredetileg Litvánia, Lengyelország, Japán, Észtország, Ukrajna és Szerbia érdekelt április 25. és május 1. között.

A finnországi vb házigazdái arról döntöttek, hogy az orosz tulajdonban lévő fővárosi Hartwall Aréna helyett egy másik csarnok ad otthont a helsinki csoport küzdelmeinek.

Ezeken túl az IIHF elvette a 2022. december 26. és 2023. január 5. között Novoszibirszkbe és Omszkba tervezett junior (U20) világbajnokság rendezési jogát.

Az IIHF nemcsak a felnőtt férfi, hanem minden korosztályban az orosz és fehérorosz férfi és női válogatottakat és klubcsapatokat is büntette. Ezek alapján a fehérorosz HK Gomel nem vehet részt a Kontinentális Kupa most hétvégén esedékes négyes döntőjében. A két ország ifjúsági (U18) válogatottja az április 21.-május 1. közötti elitvilágbajnokságon, az orosz junior válogatott a nyár végére került kanadai világbajnokságon, az orosz női U18-as válogatott a vb-n, valamint az orosz női felnőtt válogatott a kanadai elit-világbajnokságon augusztus 26. és szeptember 4. között nem szerepelhet.

A svéd, a finn és a cseh hokiszövetség hétfőn arról határozott, hogy nem hívják meg az orosz válogatottat a május eleji, Svédországban esedékes négy nemzet tornára. Ez a négy szövetség évtizedek óta szorosan együttműködik, az idénybeli négy nemzetközi szünet alatt hagyományosan egy-egy tornának adnak otthont a másik három nemzeti csapat részvételével.

Az IIHF közleményében jelezte azt is, hogy teljes mértékben elutasítja a háborús erők alkalmazását és sürgeti, hogy diplomáciai úton rendezzék a konfliktust.

Röviddel a nemzetközi szövetség után közleményében a Magyar Jégkorongszövetség is jelezte, magyar válogatott semmilyen korosztályban lép jégre a két eltiltott ország ellen, azaz lemondják a Fehéroroszország elleni már lekötött felkészülési mérkőzést.

„A Magyar Jégkorong Szövetség együttérzését és szolidaritását fejezi ki a megtámadott Ukrajna és az ukrán nép felé, határozottan elítéli Oroszország – és az inváziót támogató Fehéroroszország – agresszióját egy szuverén állam ellen. Támogatjuk a nemzetközi jégkorong-társadalom minden olyan közös fellépését, amely szembesíti az elkövetőket cselekményük súlyos következményeivel. Az MJSZ úgy döntött, hogy magyar csapat nem áll ki a két ország válogatottja ellen semmilyen korosztályban. A fehéroroszok ellen korábban lekötött felkészülési mérkőzéseket lemondjuk” – áll az mjsz.hu-n megjelent közleményben.

 

2022.06.05 10:03:59

Jégkorong DÉNES SZILÁRD, KOHÁN GERGELY

„Imádok hokizni, de már a saját hosszú távú és a családom érdekeit is szem előtt kell tartanom.”

2022.05.29 18:05:34

Jégkorong H. Á.

A harmadik harmad vége előtt Kanada 48 másodperc alatt egyenlített, a ráadásban Sakari Manninen döntött.

2022.05.25 23:37:45

Jégkorong BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY. Hazánk együttesei közül még egy sem indult ebben a sorozatban.

2022.05.15 23:01:09

Jégkorong CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Érthető módon, hiszen olyan jelenség verte ki a biztosítékot Romániában a korábbiaknál jóval nagyobb durranással, amellyel évtizedek óta együtt él a többségi nemzet törpekisebbségbe szoruló jégkorongos társadalma. Mondhatni pragmatikusnak tetsző belenyugvással, tekintve, hogy a székelyföldi hoki nélkül gyakorlatilag nem létezne e sportág a keleti szomszédban.