Jégkorong: Az osztrák ligánál jobb felkészülés nem kell a vb-re – Simpson

MTI/R. P.MTI/R. P.
Vágólapra másolva!
2022.04.13. 14:53
null
Sean Simpson (Fotó: Dömötör Csaba)
Az ukrajnai háború miatt ugyan átalakult a jégkorong divízió 1/A-világbajnokság mezőnye, két erős csapat, a francia és az osztrák felkerült az élvonalból kizárt orosz és fehérorosz együttes helyére, ezzel együtt Sean Simpson, a magyar válogatott szövetségi kapitánya arra figyelmeztetett, hogy nem automatikusan adják majd oda a világelitbe feljutást Ljubljanában – szerep az MTI hírében.

 

A magyar csapat szerdán tartott sajtónyilvános edzést a Tüskecsarnokban – más kérdés, hogy mire az újságírókat beengedték, addigra a kapitány már az öltözőbe küldte a játékosokat –, és a tréninget követően Simpson az MTI-nek elmondta: a koronavírus-járvány miatt ez lesz az első vb-je a válogatott élén (a 2020-as és 2021-es tornát törölték), azonban a tavaly augusztusi rigai olimpiai selejtező remek felkészítő és felmérő volt.

„Ott éles helyzetben mindenki megismert engem, én pedig a játékosokat. Mindenki tudja, mit szeretnénk játszani, mi az elképzelés, mit kell tenni, hogy tudjuk játszani saját játékunkat, és mit kell tenni akkor, amikor nálunk erősebb ellenfél ezt nem engedi” – jegyezte meg a szövetségi kapitány.

Hangsúlyozta, óva int attól, hogy a francia és az osztrák válogatott felkerülésével a feljutást törvényszerűnek nevezze bárki. Játszani kell például a szintén erős házigazda szlovénokkal, a mindig kellemetlen, négy éve még olimpián szerepelt, azóta az élvonalat is megjárt dél-koreaiakkal, valamint az egyre erősebb román csapattal is, ráadásul a mezőnyhöz utólag csatlakozó litvánok egy-egy összecsapáson megmutathatják, hogy nem szabad őket lebecsülni.

Simpson kitért rá, hogy a hétfőn még osztrák döntőt játszó fehérvári játékosok a jövő héten csatlakoznak a kerethez, ugyanakkor nem tudja megmondani, pontosan hányan. Ráadásul a Ferencváros és a Csíkszereda a múlt hétvégén még az Erste Liga fináléjában csatázott egymás ellen, míg Sebők Balázs a finn elődöntőben játszik ezekben a napokban.

„Remek, hogy a Volán játékosai, köztük a magyar mag is a döntőig jutott az osztrák ligában. Ennél jobb felkészülés nem kell, meccsben vannak, magas hőfokú találkozókon szerepeltek. Most kell egy kis időt adni nekik a pihenésre, regenerálódásra, hogy újult erővel készülhessenek a vb-re” – tette hozzá a kapitány.

A szlovákiai Presov (Eperjes) légiósa, Vas János kiemelte, őket nem zavarta, hogy még nincs itt mindenki a keretben, tették a dolgukat, folytatták a múlt héten megkezdett munkát.

„Kicsit kaotikus napokat élünk, de mindenkinek jó, hogy a Fehérvár döntőzött, és még az Erste Liga is csak múlt szombaton zárult” – jegyezte meg.

Az elmúlt idény legjobb kapusának választott Hetényi Zoltán szerdán csatlakozott a válogatotthoz. Csapata, a DEAC elődöntős volt, ám utána a kapus megbetegedett.

„Még nincs megfelelő "jégkondim", de napról napra erősebb vagyok. Örömmel jöttem, és nagyon várom már, hogy újra vébén szerepelhessünk. Azzal még nem kell foglalkozni, hogy milyen esélyeink vannak, hanem dolgozni kell napról napra” – mondta az MTI-nek az egyetlen magyar kapus, aki két A-csoportos világbajnokságon (2009, 2016) is szerepelhetett.

Társa, Rajna Miklós – aki a magyar kaput védte 2015-ben, a legutóbbi feljutást hozó krakkói vb-n – szintén harcképtelen volt az elmúlt hetekben, éppen a DEAC elleni negyeddöntőben szenvedett agyrázkódást.

„Már sokkal jobban vagyok fejben. Nagy szó lenne, ha sikerülne a feljutás. A keretben többen vannak, akik ismerik ezt az érzést, tapasztaltak, tudják, mi a siker receptje. Akik itt vannak, motiváltak, harcolnak a helyekért, a fiatalok is, akikre majd a jövőt lehet építeni. A munkamorál százszázalékos!” – fogalmazott az újpesti kapus.

Az szerdán reggel derült ki véglegesen, hogy a svéd élvonalban játszó Galló Vilmos részleges combizomszakadás miatt nem szerepelhet a vb-n.

A magyar együttes a vb előtt négy felkészülési mérkőzést játszik: csütörtökön Miskolcon Ukrajna, jövő kedden Székesfehérváron Szlovénia, jövő csütörtökön Káposztásmegyeren ismét Ukrajna, majd április 28-án ugyanitt Dél-Korea lesz az ellenfél.

A ljubljanai divízió 1/A vb-n a mieink május 3-án a dél-koreai, 4-én a litván, 6-án a házigazda szlovén, 8-án a számos székely hokissal felálló román válogatottal csapnak össze. Az első két helyezett feljut az elit vb-re, míg az utolsó kiesik a divízió I/B-be.

A MAGYAR VÁLOGATOTT VB-FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA

Április 14., Miskolc
18.00:
Magyarország–Ukrajna
Április 19., Székesfehérvár
19.00:Magyarország–Szlovénia
Április 22., Budapest,Vasas Jégcentrum
19.00:
Magyarország–Ukrajna
Április 28., Budapest,Vasas Jégcentrum
17.15:Magyarország–Dél-Korea

A VÁLOGATOTT KERET
Kapusok:
Rajna Miklós (Újpesti TE), Bálizs Bence (MAC Újbuda)

Védők:Fejes Nándor (Gyergyói Hoki Klub – Románia), Dóczi Zsombor (MAC Újbuda), Szirányi Bence (DVTK Jegesmedvék), Garát Zsombor (MAC Újbuda), Kiss Roland (DVTK Jegesmedvék), Pozsgai Tamás (MAC Újbuda), Tóth Gergely (MAC Újbuda), Kiss Dániel (Újpesti TE)
Csatárok:Kovács Alex (Újpesti TE), Papp Kristóf (Michigan State University – USA), Szita Donát (Amiens – Franciaország), Vincze Péter (Gyergyói Hoki Klub – Románia), Galanisz Nikandrosz (DVTK Jegesmedvék), Sárpátki Tamás (Gyergyói Hoki Klub – Románia), Tóth Richárd (MAC Újbuda), Kreisz Brúnó (MAC Újbuda), Szigeti Ákos (Gyergyói Hoki Klub – Románia), Miskolczi Márk (DVTK Jegesmedvék), Császár Hunor (Gyergyói Hoki Klub – Románia), Vas János (HC Presov – Szlovákia), Schlekmann Márk (MAC Újbuda)

A STÁB
Sean Simpson szövetségi kapitány
Szilassy Zoltán edző
Fodor Szabolcs edző
Farkas Tamás kapusedző
Dr. Rybaltovszky Henrik csapatorvos
Bors Attila fizioterapeuta
Antal Dénes fizioterapeuta
Puskás Sándor erőnléti edző
Nagy József felszerelés-menedzser
Szilágyi Levente csapatvezető

A MAGYAR VÁLOGATOTT VILÁGBAJNOKI PROGRAMJA
Május 3., kedd
15.30:
Magyarország–Dél-Korea
Május 4., szerda
15.30:
Litvánia–Magyarország
Május 6., péntek
19.00:
Szlovénia–Magyarország
Május 8., vasárnap
15.30:Magyarország–Románia

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik