MTI
M. M.
2023.01.31 21:27 Frissítve: 2023.01.31 21:38

Jégkorong: mi kell az orosz és fehérorosz csapatok visszaengedéséhez?

A Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) számára a biztonság élvez elsőbbséget annak eldöntésekor, hogy engedélyezi-e az orosz és fehérorosz csapatok újbóli indulását nemzetközi tornákon.

Luc Tardif (Fotó: AFP)

 

Luc Tardif IIHF-elnök a májusi férfi világbajnokság társrendezőjénél, Finnországban tett látogatásán beszélt kedden az orosz és fehérorosz csapatok újbóli indulásáról a nemzetközi tornákon. Elmondta, hogy a vezetőtestület a játékosok – köztük az orosz és fehérorosz hokisok – és mások biztonságára összpontosít rendezvényein.

„Garantálnunk kell minden résztvevő – a hivatalos személyek, a személyzet, a játékosok és a szurkolók – biztonságát. Ez a mi felelősségünk, tehát ez a mi döntésünk is kell hogy legyen” – mondta Tardif.

Hozzátette: a tervei szerint a jövő hónapban egyeztet a kérdésben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) illetékeseivel. „Nem lesz könnyű döntés, de nem csak azért vagyunk ott, hogy könnyű döntéseket hozzunk” – fogalmazott.

Az IIHF elnöke azok után szólalt meg az ügyben, hogy a NOB jelezte, bizonyos feltételek teljesülése mellett engedélyezné orosz és fehérorosz sportolók szereplését a jövő évi párizsi nyári játékokon. Ezek közé tartozik, hogy az érintett versenyzők nem támogathatják az ukrajnai háborút, és semleges zászló alatt kell szerepelniük. A két ország versenyzőit a közel egy éve kirobbant háború miatt zárták ki a nemzetközi porondról.

Az IIHF tavaly márciusban elvette az idei világbajnokság rendezési jogát Oroszországtól, ezen kívül Oroszország és Fehéroroszország válogatottja nem vehet részt vb-ken. Várhatóan májusban, a vb helyszínén tartandó közgyűlésen döntenek arról, hogy visszatérhetnek-e, s ha igen, mikor és milyen feltételek mellett, illetve, hogy kijuthatnak-e a 2026-os téli olimpiára.

A NOB javaslatát Ukrajna és több más európai ország határozottan ellenzi, ugyanakkor a kezdeményezés a sportágak nemzetközi szövetségeinek bizonyos mozgásteret enged annak eldöntésére, hogy mikor és hogyan veszik vissza az orosz és fehérorosz versenyzőket.

(MTI)

2023.03.19 21:47:24

Jégkorong nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Minimum négy, maximum hét alkalommal ádáz ellenfelek lesznek, hogy aztán májusban vállt vállnak vetve, Kevin Constantine szövetségi kapitány szakmai segítőiként már mindketten azért dolgozzanak, hogy az idény megkoronázásaként (hab a tortán 2.0…) a magyar válogatott megkapaszkodjon a világbajnoki elitben.

2023.03.14 10:19:29

Jégkorong nemzetisport.hu

Gottlibet Zóra álma, hogy egyszer a téli olimpián fújhassa a sípot.

2023.02.26 19:39:40

Jégkorong nemzetisport.hu

A Sportklub a 2016–17-es idény után marad le ismét a bajnoki elődöntőről.

2023.01.30 20:04:24

Jégkorong nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A Fehérvár tovább rombolta saját nimbuszát.

2023.01.18 13:39:03

Jégkorong nemzetisport.hu

Edzője szerint a magyar jégkorongozó megnyerte magának a társait, és biztos gólnak látszó lövéseket is kivédi.