Jégkorong: a Tüskecsarnokban játssza hazai meccseit az FTC

Vágólapra másolva!
2020.06.27. 14:33
null
A Ferencváros 2018 októberében remek hangulatban játszott a Tüskecsarnokban (Fotó: Micheller Szilvia)
Vége az ínséges időknek, a rekordbajnok, jelenleg is Erste Liga-, magyar bajnoki és Magyar Kupa-címvédő Ferencváros méltó körülmények között, a Tüskecsarnokban játszhatja meccseit.

 

NEM MENNEK SEHOVA

A ferencvárosiak újdonsült „lakótársa”, a MAC HKB pénteken bejelentette, az előző két idényt követően is a klub kötelékében marad a 21 esztendős védő, Bugár Gábor, aki két éve a svéd korosztályos bajnokságból tért haza a budapesti klub kedvéért. A Fradi trónjára pályázó Gyergyó is bejelentett egy szerződéshosszabbítást, a csatár Benedek Roland az erdélyi klubnál marad, míg a Brassó azon dolgozik, hogy megtartsa edzőjét, az előtte hét éven át az EBEL-es Dornbirnt vezető kanadai Dave MacQueent.

A türelem és a kitartás rózsát terem – a Ferencváros jégkorongcsapatának esetében pedig végre egy normális otthont.

Mi is számtalanszor felhívtuk rá a figyelmet, mennyire méltatlan, hogy a magyar rekordbajnok, amely az utóbbi két évben ráadásul újra régi fényében csillog, sikert sikerre halmoz, a világ végén kénytelen játszani hazai mérkőzéseit, a hokis berkekben csak istállónak gúnyolt pesterzsébeti albérletében, amely mindennek a tetejébe olyan állapotban van, hogy az előző idény egy részét nézők nélkül, zárt kapuk előtt tudta le a csapat a lelátó balesetveszélyessége miatt.

Legutóbb a Fradi minden várakozást felülmúló, hajszál híján négyes döntőt érő Kontinentális Kupa-szereplése nyomán beszéltünk a méltatlan helyszínről, kiemelve, hogy a zöld-fehérek nemcsak az Erste Liga-címvédő és az ügyeletes magyar bajnok jogán érdemelnének meg végre egy saját, a történelmükhöz méltó és régóta ígérgetett létesítményt, hanem mert Fodor Szabolcs együttese már nemzetközi léptékben mérve is maradandót alkotott, öregbítve a magyar jégkorong hírnevét a második számú európai kupasorozatban.

A jó hír – mert ez klubszimpátiától függetlenül alighanem az egész magyar hokinak az –, hogy az azóta újból bajnok és immár Magyar Kupa-győztes ferencvárosiak most végre a „helyükre” kerülnek: a következő idénytől kezdve ők is a honi hokiközösség ékszerdobozában, a Tüskecsarnokban játszhatják hazai mérkőzéseiket. Ez persze még mindig nem teljesen saját, külön bejáratú otthon, de az eddigiekhez képest hét mérföldes előrelépés.

Ehhez a fejleményhez természetesen a körülmények szerencsés alakulása is kellett. A multifunkciós Tüskecsarnokot eddig jégkorong céljából két fővárosi csapatunk, a MAC és a Hokiklub Budapest használta felváltva, ám a MAC most visszatért a szlovák Extraligából az Erste Ligába, ráadásul „összeházasodott” a Hokiklubbal, így a következő idényben immár MAC HKB néven indulnak a magyar bázisú bajnokságban. Ennek eredményeként egy hely tulajdonképpen felszabadult a Tüskében, erre csapott le a Fradi, sikerrel: az elmúlt hetek tárgyalásai eredményre vezettek, így mostantól a MAC HKB-val közösen használhatja a 2014 végén megnyílt arénát, amely ily módon kettős rangadóknak is otthonul szolgálhat.

„A Ferencvárosi Torna Clubnak és a jégkorongszakosztálynak sikerült megegyeznie a csarnokot üzemeltetőkkel, valamint a Magyar Jégkorongszövetséggel, így hivatalosan is bejelenthetjük: 2020 nyarától a Tüskecsarnok az FTC-Telekom férfi jégkorongcsapatának új otthona, a Fradi már a következő idénytől a XI. kerületi létesítményben játssza hazai mérkőzéseit!” – írta honlapján az FTC-Telekom, hozzátéve, a jegy- és bérletárakról a későbbiekben adnak részletesebb tájékoztatást.

Az örömteli fejlemény mindenesetre azt jelenti, hogy a zöld-fehérek így akár kétezer szurkoló előtt játszhatják le rangadóikat, amire volt is már példa: 2018 októberében a jégkorongszakosztály 90. születésnapját ünneplő jubileumi hokiderbin telt ház előtt, a hőskort idéző hokihangulatban győzték le 2–0-ra az ősi rivális Újpestet.

KORSZERŰ ARÉNA
Létesítményhelyzet van a tengerentúlon is. Az észak-amerikai profi jégkorongligához (NHL) a 2021–2022-es idénytől csatlakozó új, seattle-i franchise-nak ugyan még nincs neve, de leendő arénájának már igen: a klub- és a névjogokat birtokló Amazon cégcsoport bejelentette, a multifunkciós létesítmény a Climate Pledge Arena nevet viseli majd. Az elnevezés az Amazon nemrég létrehozott alapítványára, a Climate Pledge-re utal, amelynek életre hívásával a világ leggazdagabb embere, Jeff Bezos birtokolta cég azt vállalta, hogy 2040-re eléri a nettó karbonsemlegességet. Ennek szellemében az új csarnok is történelmi léptékű: ez lesz a világ első, teljesen karbonmentes arénája, amely kizárólag megújuló energiával működik (beleértve az NHL első száz százalékban elektromos páramentesítő rendszerét is, amely semlegesíti az épületben keletkező összes fosszilis anyagot).
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik