KOHÁN GERGELY 2020.06.27 14:33

Jégkorong: a Tüskecsarnokban játssza hazai meccseit az FTC

Vége az ínséges időknek, a rekordbajnok, jelenleg is Erste Liga-, magyar bajnoki és Magyar Kupa-címvédő Ferencváros méltó körülmények között, a Tüskecsarnokban játszhatja meccseit.

A Ferencváros 2018 októberében remek hangulatban játszott a Tüskecsarnokban (Fotó: Micheller Szilvia)

 

NEM MENNEK SEHOVA

A ferencvárosiak újdonsült „lakótársa”, a MAC HKB pénteken bejelentette, az előző két idényt követően is a klub kötelékében marad a 21 esztendős védő, Bugár Gábor, aki két éve a svéd korosztályos bajnokságból tért haza a budapesti klub kedvéért. A Fradi trónjára pályázó Gyergyó is bejelentett egy szerződéshosszabbítást, a csatár Benedek Roland az erdélyi klubnál marad, míg a Brassó azon dolgozik, hogy megtartsa edzőjét, az előtte hét éven át az EBEL-es Dornbirnt vezető kanadai Dave MacQueent.

A türelem és a kitartás rózsát terem – a Ferencváros jégkorongcsapatának esetében pedig végre egy normális otthont.

Mi is számtalanszor felhívtuk rá a figyelmet, mennyire méltatlan, hogy a magyar rekordbajnok, amely az utóbbi két évben ráadásul újra régi fényében csillog, sikert sikerre halmoz, a világ végén kénytelen játszani hazai mérkőzéseit, a hokis berkekben csak istállónak gúnyolt pesterzsébeti albérletében, amely mindennek a tetejébe olyan állapotban van, hogy az előző idény egy részét nézők nélkül, zárt kapuk előtt tudta le a csapat a lelátó balesetveszélyessége miatt.

Legutóbb a Fradi minden várakozást felülmúló, hajszál híján négyes döntőt érő Kontinentális Kupa-szereplése nyomán beszéltünk a méltatlan helyszínről, kiemelve, hogy a zöld-fehérek nemcsak az Erste Liga-címvédő és az ügyeletes magyar bajnok jogán érdemelnének meg végre egy saját, a történelmükhöz méltó és régóta ígérgetett létesítményt, hanem mert Fodor Szabolcs együttese már nemzetközi léptékben mérve is maradandót alkotott, öregbítve a magyar jégkorong hírnevét a második számú európai kupasorozatban.

A jó hír – mert ez klubszimpátiától függetlenül alighanem az egész magyar hokinak az –, hogy az azóta újból bajnok és immár Magyar Kupa-győztes ferencvárosiak most végre a „helyükre” kerülnek: a következő idénytől kezdve ők is a honi hokiközösség ékszerdobozában, a Tüskecsarnokban játszhatják hazai mérkőzéseiket. Ez persze még mindig nem teljesen saját, külön bejáratú otthon, de az eddigiekhez képest hét mérföldes előrelépés.

Ehhez a fejleményhez természetesen a körülmények szerencsés alakulása is kellett. A multifunkciós Tüskecsarnokot eddig jégkorong céljából két fővárosi csapatunk, a MAC és a Hokiklub Budapest használta felváltva, ám a MAC most visszatért a szlovák Extraligából az Erste Ligába, ráadásul „összeházasodott” a Hokiklubbal, így a következő idényben immár MAC HKB néven indulnak a magyar bázisú bajnokságban. Ennek eredményeként egy hely tulajdonképpen felszabadult a Tüskében, erre csapott le a Fradi, sikerrel: az elmúlt hetek tárgyalásai eredményre vezettek, így mostantól a MAC HKB-val közösen használhatja a 2014 végén megnyílt arénát, amely ily módon kettős rangadóknak is otthonul szolgálhat.

„A Ferencvárosi Torna Clubnak és a jégkorongszakosztálynak sikerült megegyeznie a csarnokot üzemeltetőkkel, valamint a Magyar Jégkorongszövetséggel, így hivatalosan is bejelenthetjük: 2020 nyarától a Tüskecsarnok az FTC-Telekom férfi jégkorongcsapatának új otthona, a Fradi már a következő idénytől a XI. kerületi létesítményben játssza hazai mérkőzéseit!” – írta honlapján az FTC-Telekom, hozzátéve, a jegy- és bérletárakról a későbbiekben adnak részletesebb tájékoztatást.

Az örömteli fejlemény mindenesetre azt jelenti, hogy a zöld-fehérek így akár kétezer szurkoló előtt játszhatják le rangadóikat, amire volt is már példa: 2018 októberében a jégkorongszakosztály 90. születésnapját ünneplő jubileumi hokiderbin telt ház előtt, a hőskort idéző hokihangulatban győzték le 2–0-ra az ősi rivális Újpestet.

KORSZERŰ ARÉNA
Létesítményhelyzet van a tengerentúlon is. Az észak-amerikai profi jégkorongligához (NHL) a 2021–2022-es idénytől csatlakozó új, seattle-i franchise-nak ugyan még nincs neve, de leendő arénájának már igen: a klub- és a névjogokat birtokló Amazon cégcsoport bejelentette, a multifunkciós létesítmény a Climate Pledge Arena nevet viseli majd. Az elnevezés az Amazon nemrég létrehozott alapítványára, a Climate Pledge-re utal, amelynek életre hívásával a világ leggazdagabb embere, Jeff Bezos birtokolta cég azt vállalta, hogy 2040-re eléri a nettó karbonsemlegességet. Ennek szellemében az új csarnok is történelmi léptékű: ez lesz a világ első, teljesen karbonmentes arénája, amely kizárólag megújuló energiával működik (beleértve az NHL első száz százalékban elektromos páramentesítő rendszerét is, amely semlegesíti az épületben keletkező összes fosszilis anyagot). 
2021.05.21 23:50:14

Jégkorong S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. A szálak itt egymásba fonódnak: ami jó a régióban élőknek, hasznára van a helyi jégkorongsportnak is.

2021.05.10 22:38:48

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. Ezért is kellene megbecsülni például egy MK-hétvégét.

2021.05.02 23:46:41

Jégkorong S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. A Visegrádi négyek kooperációjában is egyre erősödik a Kassa–Miskolc hokitengely jelentősége.

2021.04.25 11:26:22

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

Gordie Howe 41 éves rekordját megdöntve lett a liga legtöbb alapszakaszmeccsét játszó hokisa.

2021.03.30 23:50:04

Jégkorong S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Nyílt titok, a sportágon belül a többség nem tippelt nagy jövőt a kísérletnek, jó előre a pofozógép szerepét vészjósolták a Vasas jégkorongcsapatának.