Jégkorong: A saját identitásunkat kell kialakítanunk – Fodor Szabolcs

Vágólapra másolva!
2022.11.10. 08:55
null
Fodor Szabolcsnak alig van új arc a keretbe (Fotó: Árvai Károly)
Első mérkőzéseit játssza Kevin Constantine irányításával a magyar férfiválogatott a csütörtöktől vasárnapig tartó Sárközy Tamás-emléktornán. A csapatról, az új szövetségi kapitányról és a saját kettős szerepéről beszélgettünk Fodor Szabolccsal, a válogatott másod- és az FTC-Telekom vezetőedzőjével.

– Milyen a közös munka Kevin Constantine-nal? Megtalálják a közös hangot?
– Teljes mértékben. Mielőtt hivatalosan is ő lett a válogatott vezetőedzője, azért lehetett tudni, hogy vele dolgozunk közösen, így már a nyár közepétől kezdve tartunk megbeszéléseket – mondta Fodor Szabolcs a válogatott másodedzője. – Bár személyesen még nem dolgoztunk együtt, a folyamatos kommunikációnak hála mostanra szinte összeszokott társasággá vált az edzői stáb.

– Inkább a magyar válogatott játékán, taktikáján van egyelőre a hangsúly, vagy már jutott idő a Sárközy-emléktornán következő ellenfeleink, Japán és Franciaország elemzésére is?
– Egyelőre teljes mértékben magunkra összpontosítunk, a vezetőedző elképzeléseinek elsajátítása a legfőbb fel­adatunk. A mérkőzések előtti napokon foglalkozunk majd az ellenfeleinkkel, de most a legfontosabb a saját identitásunk kialakítása – ha pedig ez már megvan, tökélyre akarjuk fejleszteni. Az egyik teendőnk, hogy minden csapatnál keményebben dolgozzunk.

– A Sárközy Tamás-emléktornán, mint általában a felkészülési viadalokon, fontosabb lesz a teljesítmény, mint az eredmény?
– Természetesen, a felkészülési tornákon nem az eredmény a lényeg. Arra a rengeteg új elemre fektetjük a hangsúlyt, amelyet a játékosoknak el kell sajátítaniuk. Erre nem elég egyetlen összetartás, hiszen a játék legapróbb részleteit is érintik az utasítások. Most az alapokat fektetjük le, fontos, hogy kialakuljon a játékrendszer, és a kellő munkamorál is elengedhetetlen. Ha megfelelően tesszük a dolgunkat, természetesen a jó teljesítmény jó eredménnyel is párosulhat.

– Mennyire más önnek a válogatottnál betöltött másodedzői szerepkör, mint az FTC-Telekom vezetőedzői pozíciója?
– A válogatottnál a szövetségi kapitány megadja az irányt, elmondja, mit vár, és amit kitalál, azt kell nekünk átadnunk a srácoknak. Igyekszünk mindenkire figyelni, hogy elsajátítsák és a lehető leginkább megértsék, mit vár tőlük személy szerint és rendszer szintjén a kapitány. A Fradiban a taktika összeállításának felelőssége rám hárul, majd a stábommal közösen osztjuk meg a játékosainkkal.

– Mennyire ismeri azokat a játékosokat, akikkel a klubjában nem dolgozik együtt?
– Szerencsére ezzel sincs semmi probléma, hiszen ez már a negyedik évem a válogatott segédedzőjeként. Igaz, a világjárvány miatt két olyan évünk is volt, amikor nem tudtunk teljes értékű munkát végezni. A magyar jégkorong-társadalom azonban nem olyan kiterjedt, mint néhány nagyobb országban, nekem alig van új arc a keretben. Mindenki rendkívül nyitott, könnyen beilleszkedik a csapatba, és a közeg is nagyon befogadó.

– A Ferencváros jelenleg kisebb hullámvölgybe került, jókor jött ez a válogatott szünet?
– Úgy gondolom, igen, lehetőségünk van mentálisan felfrissülni, elfelejteni a rossz sorozatunkat – azoknak a játékosoknak is, akik a válogatottal edzenek, és azoknak is, akik most kaptak egy kis pihenőt. Szeretnénk újult erővel visszatérni az Erste Ligába!

SÁRKÖZY TAMÁS-EMLÉKTORNA (November 10–13., Tüskecsarnok)

November 10., csütörtök
15.00:
Olaszország–Ukrajna
18.30: Magyarország–Japán
November 11., péntek
15.00: Franciaország–Japán
18.30: Szlovénia–Olaszország
November 12., szombat
15.00: Magyarország–Franciaország

18.30: Ukrajna–Szlovénia

November 13., vasárnap
11.30:
Helyosztó a 3./5. helyért
15.00: Helyosztó a magyar válogatott részvételével
18.30:
Helyosztó az 1./3. helyért

SÁRKÖZY TAMÁS-EMLÉKTORNA (NOVEMBER 10–13., TÜSKECSARNOK)
A MAGYAR KERET

Kapusok: Hetényi Zoltán (DEAC), Horváth Dominik (Hydro Fehérvár AV19), Rajna Miklós (UTE).
Hátvédek: Dóczi Zsombor, Garát Zsombor, Pozsgai Tamás (mindhárom Budapest Jégkorong Akadémia HC), Falusi Ádám (GC Küsnacht Lions, svájci), Fejes Nándor (Gyergyói Hoki Klub, romániai), Horváth Milán, Nilsson Henrik, Stipsicz Bence (mindhárom Fehérvár), Kiss Dániel, Pokornyi Dávid (mindkettő UTE), Kiss Roland, Szirányi Bence (mindkettő DVTK Jegesmedvék), Vokla Roland (DEAC).
Támadók: Ambrus Gergő, Bartalis István, Erdély Csanád, Hári János, Németh Kristóf, Terbócs István (mind Fehérvár), Csányi Karol (HKM Zvolen, szlovák), Császár Hunor, Sárpátki Tamás, Szigeti Ákos, Vincze Péter (mind Gyergyó), Galló Vilmos (Linköping HC, svéd), Kóger Dániel (Corona Brasov, romániai), Kreisz Brúnó, Kulmala Rasmus, Nagy Gergő (mindhárom FTC-Telekom), Nagy Krisztián, Schlekmann Márk, Tóth Richárd (mindhárom BJA HC), Páterka Bence, Vas János (mindkettő DVTK), Sebők Balázs (Ilves Tampere, finn), Sofron István (SC Csíkszereda, romániai)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik