Erste Liga: rangadót nyerve állt élre ismét az UTE; Sofron visszatért

Vágólapra másolva!
2023.11.23. 20:54
null
Négy gólnak és a győzelemnek örülhettek a lilák (Fotó: utehoki.hu)
Az Újpest 4–2-re legyőzte a címvédő vendég Gyergyói HK-t a jégkorong Erste Liga csütörtöki játéknapján, ezzel ismét pontelőnnyel vezeti a tabellát. Sofron István a Dunaújvárosi Acélbikák otthonában fél év után játszott újra tétmérkőzést a 3–1-re nyerő Csíkszeredában. A Brassó hetet ütött Miskolcon a Jegesmedvéknek.

 

Feszült légkörben kezdődött a bajnoki tabellát vezető címvédő Gyergyó és a közvetlen üldöző Újpest Megyeri úti vendégjátéka, az első végéig sem kellett várni és egy bottal ütés, majd ütésért egy páros kiállítást osztottak ki a zebrák. Egy újabb kivédekezett gyergyói emberhátrány után a 8. percben Császár Hunor szerzett vezetést a vendégeknek, majd már a második harmadban éppen ő ült a büntetőpadon, amikor Kiss Patrik révén egyenlítettek a hazaiak, sőt egy újabb fórt kihasználva Kovács Alex góljával, már a hazaiak vezettek. A záró harmadban aztán a mindössze16 éves Franyó Krisztián – első felnőttbajnoki góljával – tovább növelte a különbséget, majd hajrában még mindkét csapat egyszer betalált. A 4–2-es győzelmet arató fővárosiak így megelőzték a Gyergyót, és visszaugrottak a tabella élére.

A Csíkszereda már nem nevezte a Dunaújvárosi Acélbikák elleni meccsre hivatalos személynek a korábbi szövetségi kapitányt, Kevin Constantine-t – mivel ezt még vasárnap megtette, a szövetség 3000 eurós pénzbírsággal és három pont levonással büntette a székelyföldi klubot. Ez viszont nem rengette meg a vendégeket, akik így is megszerezték a három pontot – az újvárosiak pedig visszacsúsztak a tabella utolsó helyére.

Sofron István a május 22-ei magyar–osztrák vb-meccsen játszott legutóbb tétmeccsen, azóta csak edzett, és mivel nem kapott számára elfogadható ajánlatot, maradt a Csíkszeredánál. Visszatérése alkalmával pontot nem szerzett, három kapura lövéssel vétette magát észre.

A másik esti összecsapáson a Brassó 7–3-ra megverte az első számú kapusát, Janis Vorist nélkülöző DVTK-t. Radim Valchar négy ponttal (1 gól, 3 gólpassz) zárt.

ERSTE LIGA
ALAPSZAKASZ

UTE–GYERGYÓI HK (romániai) 4–2 (0–1, 2–0, 2–1)
Újpesti Jégcsarnok, 659 néző. V: Rencz, Babic, Kövesi, Szabó D.
UTE: RAJNA – SILFVER (2), Nyquist / Franyó 1, Szabó D. / Tornyai (1), Pokornyi / Balázsi, Simon L. – Tiala 1, Metsävainio, Saarelainen / Kiss P. 1, JUST (3), Coatta / Kovács Alex 1, Benk, Szabó R. / Kovács S., Nádasy, Lőczi. Edző: Markus Juurikkala
GYERGYÓ: Demeter (Mag) – Haaranen, Jalonen / Mesikämmen (1), Fejes / Dalhuisen, Imre / Bíró – B. Orbán, CSÁSZÁR 1, Bodó / Vincze P. (1), Sylvestre 1, Sárpátki (1) / Sándor-Székely, Silló, Szigeti / DiDiomete Csiszer, Vincze G. Edző: Szilassy Zoltán
Kapura lövések: 29–46
Emberelőny-kihasználás:
6/2 ill., –
Fegyelmi büntetések:
végleges kiállítás (Devin Robert DiDiomete)
MESTERMÉRLEG
Markus Juurikkala: – Az első harmadban nem játszottunk jól, javulnunk kellett, mert egy rutinos, erős csapat ellen hokiztunk. A szabálytalanságokkal kapcsolatban el kell mondanom, hogy ami történt a jégen, annak nem lett volna szabad megtörténnie, erről ennyit, nem az én dolgom ezt értékelni. Annak örülök, hogy a 16 éves Franyó Krisztián megszerezte első gólját a felnőttek között.
Szilassy Zoltán: – Az egész meccsen jobban játszottunk öt az öt ellen, de ez mit sem ér, ha olyan felelőtlenek vagyunk, hogy a támadóharmadban kilenc perc kiállítást szedünk össze, ezeket mindenképpen el kell kerülnünk. Az furcsa, hogy mi az egész meccsen nem kerültünk emberelőnybe… Szerintem kerülhettünk volna, de ezt eldönteni nem az én asztalom.

DVTK–CORONA BRASOV (romániai) 3–7 (1–1, 1–3, 1–3)
Miskolci Jégcsarnok, 810 néző. V: Juhász, Soós, Kovács P., Muzsik
DVTK: Praták – Szirányi, Szathmáry 1 / Szalay, Bean / Skrabov, VOJTKÓ 1 / Hill – Esteves (1), Makai, Barrow / Kulesov (1), E. Razumnjak (1), V. Razumnjak (1) / Trozsák, Páterka, Berdnyikov / Miskolczi, Csiki, MATTYASOVSZKY 1 / Farkas M. Edző: Steve Kasper
BRASSÓ: DUBEAU – O. Williams, Piché / BORISZENKO (2), Lowney / Bors (1), Holwell – VALCHAR 1 (3), CORNET 2 (1), Van Wormer 1 (1) / Kóger D. 1, Sills (1), ZAGIDULLIN 1 (2) / Szabó K. 1, Gajdó B., Rokaly-Boldizsár / Kovács M., Farkas T., R. Vasile. Edző: Dave MacQueen
Kapura lövések: 44–30
Emberelőny-kihasználás:
7/1, ill. 1/0
MESTERMÉRLEG
Steve Kasper: – A végeredmény ugyan nem mutatja, de csináltunk néhány jó dolgot a jégen. Elégedett voltam az első harmaddal, annak ellenére, hogy egy csere során nagyot hibáztunk, amiből gólt kaptunk. Abban a helyzetben, amiben vagyunk, a legjobb játékosoknak ki kell emelkedniük a mezőnyből, de ezúttal ez nem sikerült. Nem keresünk kifogásokat, többet kell dolgoznunk és jobbnak kell lennünk.
Dave MacQueen: – A játéktervünk az volt, hogy az első harmadban a vihart túléljük, mert tudjuk, hogy a miskolciak jól korcsolyáznak, általában erősen kezdik a meccseket. Tanultunk az előző egymás elleni párharcból, amikor négy gólt is szereztek az első harmadban. Az volt a mérkőzés kulcsa, hogy a második és a harmadik harmadot is jól kezdtük.

DAB–SC CSÍKSZEREDA (romániai) 1–3 (1–1, 0–1, 0–1)
Dunaújváros, 186 néző. V: Mach, Timár, Kis-Király, Kocsány.
DAB:
KOVÁCS M. – Svars, Sziszak / Blomberg, Ahonen / Varga, Maarnela 1 / Léránt – Szalma, Nemes, DOSTALEK / Elomaa, Koskinen, Sillanpää (1) / Somogyi, Lorraine, Hadzinikolic / Szabó, Strenk, Atamancsuk. Edző: Niko Eronen
CSÍKSZEREDA: O’CONNOR – Kubát, Ferencz-Csibi (1) / GECSE, Rutkowski (1) / Salló, Láday – Reisz (1), Péter B., Részegh T. 1 / LEVIN (2), MILAN 1, BECZE (1) / Brown, WELSH 1, Sofron / Casaneanu, Rokaly N., Fodor Cs. Edző: Václav Novák
Kapura lövések: 19–33.
Emberelőny-kihasználás:
1/0, ill., 1/0.
MESTERMÉRLEG
Niko Eronen: – Az első harmad küzdelmes, kiegyenlített játékot hozott, kevés helyzettel, míg a másodikban mindkét csapat emelni tudott a tempón, ugyanakkor a kiállításunk után elveszítettük a mérkőzés ritmusát, a Csíkszereda vezetést szerzett, a kapusunk jó védéseire volt szükség, hogy meccsben maradjunk. A harmadik harmadban egy hiba után sajnos újabb gólt kaptunk, majd hiába mentünk előre, nem tudtunk betalálni.
Václav Novák: – Az első harmad nagyon kapkodó játékot hozott, mindkét csapat sok hibával játszott, bár az irammal ekkor sem volt gond. A másodikban sikerült fölénybe kerülnünk, majd meglőttük a második gólt, és lőhettünk volna még többet is, de nagyon jól védett a hazai kapus. A harmadikban nagyon meg kellett dolgoznunk a győzelemért.

AZ ÁLLÁS

M GY HGY HV V L–K Gk P
1. UTE 16 9 2 1 4 53–39 +14 32
2. Gyergyói Hoki Klub 16 8 2 1 5 61–47 +14 29
3. Budapest Jégkorong Akadémia 16 7 2 3 4 63–48 +15 28
4. FTC-Telekom 11 7 2 2 55–32 +23 25
5. DVTK Jegesmedvék 16 6 2 2 6 48–50 –2 24
6. Corona Brasov 15 7 1 7 50–50 0 23
7. Sport Club Csíkszereda 17 5 1 4 7 61–74 –13 21
8. FEHA19 16 3 3 2 8 35–57 –22 17
9. DEAC 15 4 2 1 8 41–55 –14 17
10. Dunaújvárosi Acélbikák 16 4 3 9 40–55 –15 15
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik