SZ. A. 2021.04.06 19:07 Frissítve: 2021.04.06 20:55

Erste Liga: nyert a Csíkszereda, egy győzelem kell a bajnoki címhez

A társcímvédő Csíkszereda 4–2-re győzött a Brassó vendégeként a jégkorong Erste Liga döntőjének ötödik, keddi mérkőzésén, így 3–2-re vezet az egyik csapat negyedik sikeréig tartó párharcban.

A Csíkszeredának egyetlen győzelem kell az első helyhez (Fotó Corona Brasov)

 

Majd csütörtökön meglátjuk, így lett-e, de könnyen lehet, hogy kedd este kulcsmeccset nyert Brassóban a Csíkszereda. A társcímvédő ugyanis „elhozta” az alapszakaszgyőztestől az Erste Liga-döntő 5. mérkőzését, ezzel összetettben átvette a vezetést, sőt, a 3–2-es előnye azt jelenti, hogy legközelebb megnyerheti a bajnokságot, avagy megvédheti a címét, immár nem az FTC-Telekommal megosztva, hanem egyes-egyedül, a saját jogán.

Ehhez a kedvező helyzethez az kellett, hogy a DVTK-val 2016-ban már egy Erste-aranyat begyűjtő edző, Jason Morgan húzzon egy vagányat, és a negyeddöntő legjobb kapusa, Makszim Szamankov helyett Adorján Örsre bízza az SC kapuját, mert így a mezőnyben eggyel több légiósra számíthatott. Márpedig ennek a Sportklubnak a külföldiek a húzóemberei – meg Becze Tihamér. A magyar válogatott szélső gyengesége, a kiállításgyűjtés ezúttal csak egy kétpercesben öltött testet, az erőssége, a pont- és főleg gólgyártás viszont az első és második vendégtalálatban, amikkel mindkétszer egyenlített, ráadásul egyenlő létszámban. Ez jelentette az alapot a Csíkszeredának, amely a finisre fordulva már átvette a vezetést, a végén pedig az egész rájátszás legjobbja, Jack Combs tette ki a pontot a fejezet végére.

Mindeközben a szintén felforgatott, például a kapuban a múltkor becserélt Patrik Polccal kezdő Brassónál elfogyott a tudomány, amit jelez a kevesebb lövés, továbbá hogy a sztárjátékosok jobbára –2-vel, Carlo Finucci egyenesen –3-mal zárt, de főleg az, hogy az első harmad után nem sikerült betalálni többet: nem véletlen tehát a mester, Dave MacQueen dühöngése...

Kollégája, Morgan viszont úgy ülhetett fel a Csíkba visszainduló busz fedélzetére, hogy legközelebb már a kupáért lépnek jégre az emberei.

JÉGKORONG ERSTE LIGA
DÖNTŐ, 5. MÉRKŐZÉS
CORONA BRASOV (romániai, 1.)–SC CSÍKSZEREDA (romániai, 3.) 2ؘ–4 (2–1, 0–1, 0–2)
Brassó, zárt kapuk mögött. V:
Kókai, Soós, Kedves A., Szabó Dávid
BRASSÓ: POLC – Boriszenko, McFadden (1) – Wilson (1), Dame-Malka – Bors, Mihály E. – Gajdó T., Szőcs – Klempa, Tranca, Valchar – FOWLIE 2, Finucci, Gliga (1) – Molnár Zs., Molnár Z., Péter B. – N. Vasile, A. Vasile, Gajdó B. Edző: Dave MacQueen
CSÍKSZEREDA: ADORJÁN Ö. – Láday, PAPP SZ. – Farkas T., Wishart (1) – Salló, LOGINOV (1) – Győrfy – BÍRÓ T. (1), BLACKWATER 1 (1), BECZE T. 2 – Combs 1, Maylan (1), Tousignant – Casaneanu, Taratuhin, Fodor Cs. – Rokaly N., Ilyés, Gecse O. Edző: Jason Morgan
Kapura lövések: 3645
Kiállítások: 4, ill. 4 perc
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3–2 a Csíkszereda javára
MESTERMÉRLEG
Dave MacQueen:
– Sosem választjuk a könnyebb utat, szóval miért kezdenénk most? Az első harmad rendben volt, onnantól viszont a Csíkszereda hokizott jobban. Pontosan azt tette, amit nekünk kellett volna, mindent a maga javára fordított. Okosabbnak kell lennünk, mert volt, hogy az egyik csatárunk, aki a liga egyik legjobbja, meglógott, csak nem adtuk oda neki a korongot...
Jason Morgan:
– Tudtuk, hogy egyszer nyernünk kell itt... Kemény meccs volt, amelyen lassan kezdtünk, de aztán valahogy a magunk javára fordítottuk, pedig nagyszerű támadói vannak a Brassónak. Adorjánnak gratulálnom kell, mert remekelt a kapuban, és így a mezőnyben eggyel több légióst nevezhettem, ami nyerő húzásnak bizonyult.

2021.11.14 23:18:52

Jégkorong S. TÓTH JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. Kétségünk ne legyen, az életük napjának remélt vasárnap után most senki sem csalódottabb lányainknál.

2021.11.14 15:40:39

Jégkorong DÉNES SZILÁRD (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)

A magyar női jégkorong-válogatott 5–1-re kikapott a csehektől, így eldőlt: nem lesz ott a jövő évi olimpián.

2021.10.14 19:36:57

Jégkorong S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. A Nemzetközi Jégkorongszövetség elküldte a megfigyelőit Kínába, s az ő tapasztalataik alapján dönt majd arról, maradhat-e a pekingi játékok mezőnyében a hazaiak férficsapata; ha nem, a világranglistán 11. Norvégia lehet a beugró.

2021.10.07 21:54:44

Jégkorong BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. A felelősség tehát továbbra is nagy a mai magyar jégkorongozókon, mert úton-útfélen a közelmúlt hőseivel hasonlítják össze őket, viszont a körülményeket tekintve ők már többre hivatott sportolók, és remélhetőleg szintet is tudnak lépni.

2021.10.07 20:27:00

Jégkorong CS. B.

A magyar szövetség bejelentése szerint hat együttes a selejtezőben kezdi meg a szereplését.