Erste Liga: a kiesés szélén a DEAC; megmenekült az FTC

Vágólapra másolva!
2021.03.23. 21:18
null
A zöld-fehérek hátrányból nyertek a Csíkszereda ellen (Fotó: fradi.hu)
A Corona Brasov hosszabbítás után 1–0-ra nyert a DEAC ellen a jégkorong Erste Liga elődöntőjének ötödik mérkőzésén, s már csak egy győzelem kell neki a továbbjutáshoz. A másik meccsen az FTC hátrányból felállva 3–1-re legyőzte a Csíkszeredát, így egyelőre versenyben maradt.

 

Amióta 2018 nyarán-őszén beköszöntött az új időszámítás az FTC-Telekomnál, és Fodor Szabolcs átvette az alaposan megerősített együttest, a zöld-fehéreknek nem sokat kellett a kudarc gondolatával ismerkedniük: a Fradi egyből megnyerte az Erste Ligát, majd jött a szenzációszámba menő Magyar Kupa-siker 25 év után, a külföldi ligákban edződő klubjaink ellenében, legutóbb pedig társbajnokként ugyan, de a pandémia miatt félbeszakított idényben is megvédte bajnoki címét.

Most viszont éppen az a csapat lökte a szakadék szélére az FTC-t, amellyel megosztva bajnok lett: a Csíkszereda.

Noha a ferencvárosiak egy hete az elődöntő első mérkőzésén remek helyzetkihasználásuknak köszönhetően 5–1-re diadalmaskodtak, azóta belelendült a szeredaiak bivalyerős, jelentős európai topligás rájátszástapasztalatokkal is felvértezett légióskontingense, így a Fodor regnálása alatt egymás után négyszer még sosem veszítő Fradi egyszerre a tönk szélére került...

Az egyik ilyen extraklasszis, a KHL-győztes, az orosz válogatottal olimpiát is megjárt Andrej Taratuhin meg is villantotta tudása legjavát a vezető gól előtt, ám az első csíki találatot ezúttal nem követték újabbak. Helyette előbb rögtön a záró harmad első másodperceiben Somogyi Balázs lendületből ráhúzott a kapura egy elé tálalt pakkot, ezzel a kiváló, a magyar bázisú bajnokság történetében csúcstartónak számító, négy különböző klubbal négyszeres bajnok csatár a mostani a rájátszásban is már hatodik góljánál jár, nagyon fontos pillanatokban segítve csapatát.

A 48. percben pedig egy négy a kettő elleni lerohanás során az is belefért, hogy az első ziccert Makszim Szamankov még hárította, a kipattanót Tóth Gergely okosan tette a fellépő Hegyi Ádám elé, aki megszerezte a győztes gólt (Tóth Adrián a végén még egy üres kapussal biztosított), így a párharc visszatér Csíkszeredába.

A másik elődöntőben közben a szakadék széléről táncolt vissza a Brassó, amely előbb összesítésben 0–2-ről állt fel, kedd este pedig megfordította a szériát, és immár vezet a DEAC ellen.

Egy hosszú és kemény playoffpárharcban mindig kritikus pont, melyik csapatnak hosszabb a padja, és a debreceniek ebből a szempontból nem álltak jól az ötödik összecsapáson: több kulcsjátékosát is nélkülöznie kellett David Musialnak, gyakorlatilag végig háromsoroztak, ráadásul a meccs felénél egy ütközés nyomán elveszítették Bogesics Vedrant is, így mindössze öt védőjük maradt... Ennek ellenére Hetényi Zoltán vezetésével így is végig nulla gólon tartották az alapszakaszgyőztest, amely végül Pavlo Boriszenko villanásával szerezte meg a győzelmet a hosszabbítás ötödik percében. Ezzel tehát már a Coronánál az előny, a DEAC csütörtökön az életben maradásért lép jégre hazai pályán.

JÉGKORONG ERSTE LIGA
ELŐDÖNTŐ, 5. MÉRKŐZÉS
CORONA BRASOV
(romániai, 1.)–DEAC (4.) 1–0 (0–0, 0–0, 0–0, 1–0) – hosszabbítás után
Brassó, zárt kapuk mögött. V: Babic, Nagy A., Balla, Muzsik
BRASSÓ:
TŐKE – Carlson, McFadden – BORISZENKO 1, WILSON (1) – Bors H., Mihály E. – Gajdó T., Szőcs – Klempa, Molnár Zsombor, Valchar – Finucci, Fowlie, Gliga – Molnár Zoltán, Péter B., TRANCA – Gajdó B., A. Vasile, N. Vasile. Edző: Dave MacQueen
DEAC: HETÉNYI Z. – FILBRANDT, Kloz – Kiss R., Sándor F. – Bogesics, Vokla – DALECKY, Pesztunov, TURCOTTE – Berta, Hári N., Kulesov – Kiss Patrik, Mazzag, Molnár D. – Kozma F., Szűcs I. Edző: David Musial
Kiállítások: 2, ill. 4 perc
Kapura lövések:
25–31
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3–2 a Brassó javára
MESTERMÉRLEG
Dave MacQueen:
– Más jellegű mérkőzés volt, mint az előző két magyarországi. Meg kell dicsérnem a srácokat, mert bár nem tudtunk olyan egyszerűen játszani, ahogy szerettünk volna, ez igazi playoffteljesítmény volt, hiba nélkül. Mindkét kapus nagyszerűen védett, végül egyetlen lövés döntött – ezzel nyertünk, és most már csak további egyet kell nyernünk.
David Musial:
– Hamisítatlan playoffösszecsapás volt, pokolian nehéz. A Brassó nagyon jó csapat, így végül annak ellenére is meg tudta szerezni a döntő gólt a túlórában, hogy a hosszabbítás elején mi irányítottunk.

FTC-TELEKOM (2.)–SC CSÍKSZEREDA (romániai, 3.) 3–1 (0–0, 0–1, 3–0)
Tüskecsarnok, zárt kapuk mögött. V: Haszonits, Kókai, Kis-Király, Pálkövi Botond
FTC: ARANY G. – Ellerby, M. Versteeg – Kärmeniemi, Sarcia – HEGYI Á. 1, Tóth Gergely (1) – Boros, Tóth Gergő – Kóger D. (1), Nagy Gergő (1), SOMOGYI 1 – Kulmala (1), Németh A., TÓTH A. 1 (1) – Hajós, Pavuk, Sági Martin, Farkas S., Roczanov, Tóth Richárd. Edző: Fodor Szabolcs
SPORTKLUB:SZAMANKOV – Láday (1), Loginov (1) – Salló A., Wishart – Gecse H., Papp Sz. – Györfy – Becze, Casaneanu, TARATUHIN 1 – Blackwater, Combs, Tousignant – Bíró T., Farkas T., Rokaly N. – Ilyés, Gecse O., Sándor Z. Edző: Jason Morgan
Kiállítások: 12, ill. 16 perc + 10 perc fegyelmi + végleges fegyelmi (Loginov)
Kapura lövések:
44–24
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása:3–2 a Csíkszereda javára
MESTERMÉRLEG

Fodor Szabolcs:
– Hatvan percen át keményen dolgoztunk, ami győzelmet ért. Igaz, hogy csak a harmadik harmadban tört meg a jég, de előtte is végig megvoltak a lehetőségeink. Ez a csapat az elmúlt három szezonban már sokszor bizonyította, hogy amikor kell, készen tud állni, most is kritikus helyzetben hozta a sikert. Nagyon örülünk, hogy most felülhetünk a buszra!
Jason Morgan
nem nyilatkozott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik