Erste Liga: hosszabbításban kapott ki az FTC, de így is magyar bajnok

Vágólapra másolva!
2021.03.25. 21:16
null
A Fradi hosszabbításban maradt alul (Fotó: Sport Club Csíkszereda)
Ez a jégkorong egyik szépsége: nyugodtan eshetett volna úgy, hogy mindkét elődöntő a mindent eldöntő hetedik meccsre forduljon, ehelyett viszont kialakult az Erste Liga-döntő párosítása csütörtök este. A Csíkszereda a Fradit, a Brassó pedig a DEAC-ot búcsúztatta 4–2-es összesítéssel.

Alapállapot szerint a hatodik felvonásnak mindkét magyarországi együttes azzal a tudattal vágott neki, hogy az életben maradás a tét, ez pedig meg tudja sokszorozni az energiákat. Ami azt illeti, a DEAC-nak erre nagy szüksége is volt: a hajdúságiak két pontgyáros cseh kulcslégiósuk, Jakub Izacky és Dominik Novotny nélkül voltak kénytelenek kiállni a sorsdöntő mérkőzésre is. És bár két ászuk, Hetényi Zoltán és Hugo Turcotte vállukra vették a csapatot, ez végül kevésnek bizonyult. Pedig a DEAC utóbbi duplájával és gólpasszával fordított, és a 48. percben még 3–1-re vezetett, ám ekkor Roberto Gliga talált egy gólt, majd öt perccel a vége előtt Radim Valchar egyenlített. És a végén még csak hosszabbításra sem volt szükség, miután a szemfüles Tomás Klempa egy burleszkbe illő győztes találattal kiejtette az elfáradó debrecenieket...

Csíkszeredában, a társcímvédők párharcában viszont már kellett a túlóra is.

Itt a megállíthatatlan Jack Combs duplájával kettővel elszaladt a Sportklub, és bár a ferencvárosi Kóger Dániel lapos lövése beakadt, Ty Wishart kettős fórban szerzett találatával már 3–1-re mentek a székelyek. Nagy munkával innen sikerült felállnia a Fradinak a záró harmad elejére. Előbb Tóth Adrián közelről talált be – a pakk már áthaladt a gólvonalon, mielőtt a kapu elmozdult –, majd Pavuk Attila megiramodása és centerezése után videózást követően nem ítéltek gólt a zebrák (alighanem mindkét esetnél helyesen döntöttek). A 46. percben viszont Somogyi Balázs már szabályos góllal túlórára mentette az összecsapást, mint utóbb kiderült, hiába: a hosszabbítás őrült oda-vissza rohanásából végül a hazaiak jöttek ki jobban, Gyenyisz Kuljas a maga több mint 500 KHL-meccsnyi rutinjával a lábában fináléba lőtte a Csíkszeredát.

A magyar bázisú bajnokság történetében így a legelső, 2008–2009-es kiírás óta először rendeznek ismét erdélyi házi döntőt (akkor Szereda két csapata, a HC és az SC meccselte le egymás között a bajnoki cím sorsát).

A magyar bajnoki aranyérmet pedig ezzel az anyaországi gárdák közül az alapszakaszban előrébb végző ferencvárosiak nyakába akasztják majd.

ERSTE LIGA
ELŐDÖNTŐ, 6. MÉRKŐZÉS
DEAC (4.)–CORONA BRASOV (romániai, 1.) 3–5 (1–1, 2–0, 0–4)
Debrecen, zárt kapuk között. V:
Rencz, Nagy A., Kövesi, Muzsik
DEAC: Hetényi Z. – Filbrandt, Kloz – Kiss R., Sándor F. – Bogesics, Vokla – DALECKY (1), Pesztunov 1, TURCOTTE 2 (1) – Berta, Hári N., Kulesov – Kiss P., Mazzag, MOLNÁR D. – Kozma F., Szűcs I. Edző: David Musial
BRASSÓ: Tőke – Carlson, McFadden 1 – Boriszenko, Wilson – Bors, Mihály E. – Gajdó T. – KLEMPA 1 (1), Molnár Zs., VALCHAR 1 (1) – FINUCCI 1, Fowlie (1), GLIGA 1 (1) – Molnár Z., Péter B., Tranca (1) – Gajdó B., A. Vasile, N. Vasile. Edző: Dave MacQueen
Kapura lövések: 35–40
Kiállítások: 4, ill. 6 perc
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 4–2 a Brassó javára
MESTERMÉRLEG
David Musial:
– Nehéz bármit is mondani, mert a vereség miatt csalódottak vagyunk, összességében mégis remek idényt tudhatunk magunk mögött. A második legjobb magyar csapat lettünk az alapszakaszban, magabiztosan jutottunk túl az Újpesten, és ebben a párharcban is több lehetett volna, ha nem veszítjük el a harmadik mérkőzésen két alapemberünket, Izackyt és Novotnyt. A Magyar Kupában megpróbálunk vigasztalódni.
Dave MacQueen: – Az első és a második harmadban is jól játszottunk, bőven voltak helyzeteink, csak nem koncentráltunk eléggé a kapu előtt. Bevallom, mínusz kettőnél éreztem a fiúkon kis bizonytalanságot, de azzal nyugtattam őket, hogy előbb-utóbb betalálunk, és akkor jön a többi is. Elismerésem a Debrecennek, még úgy is kemény ellenfélnek bizonyult, hogy néhány jó embere nem játszhatott.

SC CSÍKSZEREDA (romániai, 3.)–FTC-TELEKOM (2.) 4–3 (2–1, 1–1, 0–1, 1–0) – hosszabbítás után
Csíkszereda, zárt kapuk mögött. V: Soós
, Kókai, Kis-Király, Váczi
CSÍKSZEREDA: Szamankov – KULJAS 1, Papp Sz. (1) – Láday, Wishart 1 – Gecse H., Salló – Győrfy – COMBS 2 (1), TARATUHIN (2), Tousignant (2) – Becze T., Bíró T., Blackwater – Casaneanu, Farkas T., Rokaly N. – Gecse O., Ilyés, Sándor Z. Edző: Jason Morgan
FTC: Arany – ELLERBY (1), Hegyi Á. – Tóth Gergely, M. Versteeg – Kärmeniemi (1), Sarcia – Boros, Tóth Gergő – KÓGER D. 1 (1), Nagy G. (1), Somogyi B. 1 – Tóth A. 1, Kulmala, Németh A. (1) – Pavuk, Hajós, Sági Martin (1) – Roczanov, Farkas S., Tóth Richárd. Edző: Fodor Szabolcs
Kapura lövések: 38–31
Kiállítások: 4 perc+10 perc fegyelmi (Kuljas, Becze T.), ill. 6 perc
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 4–2 a Csíkszereda javára
MESTERMÉRLEG
Jason Morgan:
– Nem is kezdhettünk volna jobban, egy cserében két csodálatos gólt szereztünk. A Fradi viszont nem adta fel, visszajött egy gólra, majd miután egy kettős fórban szerzett találattal újra kettővel mentünk, ki is egyenlített. A ráadásban nagyon jó párosokat sikerült összerakni, akik rengeteget veszélyeztettek. Nagyszerű produkciót láttunk Kuljastól, hihetetlen kitartásról és önfegyelemről tesz tanúbizonyságot, hogy ennyi kihagyás után ilyen figyelemreméltó teljesítményt nyújtott.
Fodor Szabolcs: – Az első két meccset kivéve a másik négy szinte ugyanolyan volt. Nagyon sok helyzetet dolgoztunk ki, de a Csíkszereda kulcsjátékosai lőtték a gólokat, Szamankov meg rendkívül jól védett. Nekünk is megvoltak a helyzeteink minden mérkőzésen, most is: frissebbek tudtunk maradni és a záró harmadban ráborítottuk a pályát az ellenfélre. Hősiesen kivédekezték, és egy góllal többet lőttek, mint mi, így megérdemelten mennek a döntőbe.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik