H. Á.
2022.09.20 20:57 Frissítve: 2022.09.20 22:55

Erste Liga: emberelőnyös gólokkal győzött a Gyergyó

Győzelemmel kezdte meg szereplését a magyar bázisú nemzetközi jégkorongbajnokság 2022–2023-as kiírásában a Gyergyói HK, miután 5–2-re győzött a bajnoki rajt előtt a Szuperkupát a Ferencváros ellen megnyerő DEAC vendégeként.

Vincze Péter (fehérben) két emberelőnyös gólt is szerzett (Fotó: DEAC)

 

Noha a Szuperkupát a bajnoki rajt előtt meglepetésre a DEAC nyerte meg a Ferencváros legyőzésével, a debrecenieknek azóta nem sok sikerélményben volt részük, hiszen múlt pénteken a ferencvárosiak első bajnoki mérkőzésükön visszavágtak a fiaskóért.

A sikerélmények száma a Gyergyói HK ellen sem gyarapodott, pedig nem úgy indult: Dmitri Zalamay góljával tíz perc után vezetést szerzett a DEAC. Ugyan Orban Brance még a szünet előtt egyenlített, a második 20 perc elején Rastislav Spirko góljával ismét a hazaiak kerültek előnybe.

Fél óra játék után viszont jöttek az első kiállítások. Először a játék késleltetéséért kapott büntetést a kollektív debreceni brigád, a harmad végén pedig Molnár Gergő kapott két percet – egyik alkalommal sem kellett végigülni a 120 másodpercet a büntetőpadon a debrecenieknek, mindkét alkalommal Vincze Péter góljával ért véget a kiállítás.

A harmadik harmad elején harmadszor is emberelőnybe került a Gyergyó, ezúttal Sebastien Sylvestre távoli lövése talált utat Hetényi Zoltán kapujába, majd mindössze 24 másodperccel később Szigeti Ákos is megzörgette a DEAC hálóját (5–2).

Ezzel a Gyergyó sorozatban nyolcadszor is legyőzte a DEAC-ot az Erste Ligában, elsősorban az emberelőnyök hibátlan kihasználásának köszönhetően.

JÉGKORONG
ERSTE LIGA
DEAC–GYERGYÓI HK (romániai) 2–5
(1–1, 1–2, 0–2)
Debrecen, 378 néző. V: Németh M., Tímár, Balla, Fényi S. B.
DEAC:
Hetényi – Szoszunov, Bogesics / Jakabfy, Zalamaj 1 / Bukor, Vokla / Molnár G. / Izacky, Novotny, Mazzag / DALECKY (2), SPIRKO 1 (1), Mihalik A. (1), / Molnár D., Révész, Sági M. / Mihalik G., Kozma F., Szmirnov. Edző: György József
GYERGYÓ: RINNE – Jalonen (1), Haaranen (1) / Fejes, Saari / Kozma Zs. (1), Imre / B. ORBAN 1 (2), Császár, Bodó (2) / VINCZE P. 2, SYLVESTRE 1 (2), Sárpátki /Tranca (1), Szigeti 1, Di Diomete / Silló, Sándor-Székely, Csiszer. Edző: Szilassy Zoltán
Gól – emberelőnyből: –, ill. 3/3.
Kapura lövések: 34–39
MESTERMÉRLEG
György József: – Kétszer is vezettünk, jól játszottunk, aztán egy olyan kiállításból egyenlített a Gyergyó a második harmadban, amilyenből minden meccsen tízet lehetne befújni. A helyzetkihasználásban maradtunk csak el a gyergyóiaktól, ezzel együtt nem lehet egy rossz szavam sem a csapatra, hiszen látványos, kreatív hokit játszottunk. Ami ott befelé pattant, az nekünk kifelé, a szerencsefaktor sokszor döntő tényező.
Szilassy Zoltán: – Mindhárom emberelőnyünket értékesítettünk, ami szerintem elég jó teljesítményre utal, meg az is, hogy nem játszottunk emberhátrányban. A második harmad derekán egy kicsit kiestünk a ritmusból, vagyis olyan kényelmesen hokiztunk, mintha az lett volna a cél, hogy a Debrecen gyors embereit helyzetbe hozzuk. A harmadik harmadban nyújtott játék azonban már közel volt a tökéleteshez, ez eredményezte a fontos győzelmet.

 

2022.09.13 12:41:52

Jégkorong nemzetisport.hu

A magyar bázisú nemzetközi jégkorongbajnokság alapszakaszának menetrendje, eredményei.

2022.09.20 10:38:03

Jégkorong nemzetisport.hu

A magyar női jégkorong-válogatott alapembere szorult helyzetekben lép elő vezéregyéniséggé.

2022.09.16 23:09:07

Jégkorong nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Pat Cortina nem merev ember, játékosai számára egyáltalán nem megközelíthetetlen, alázatos, de egészen biztos, hogy tiszteletet parancsol. Ocskay Gábor hangoztatta mindig: szerinte a magyar sportolónak korbácsos edző kell, mert aki puha és bratyizik, azt egy idő után elfogyasztják reggelire az aktuális sztárok.

2022.09.07 23:36:15

Jégkorong nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Csíkkarcfalván működő Székelyföldi Jégkorong Akadémia igazgatója, Nagy Attila állt a rendszerváltó csapat élére. Szerdai Facebook-bejegyzésében többek között így írt az RJSZ-ben kialakult helyzetről: „Mostantól tehát azon leszünk, hogy jogi úton szerezzünk érvényt az igazunknak és a sportág érdekének. Nyilvánvalóan figyelünk arra, hogy a szövetségnek valamilyen módon kiszolgáltatott kluboknak, Erste Ligá-s csapatoknak ne ártsunk az eljárás során.”

2022.09.05 23:35:23

Jégkorong S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Akik viszont folytatják, azokra legalább egy meghódítandó csúcs még mindenképpen vár: a magyar női jégkorong-válogatott sohasem szerepelt olimpián.