Cs. M. 2021.03.09 20:05 Frissítve: 2021.03.10 00:45

Erste Liga: az FTC, a DEAC és a Csíkszereda elődöntős; a Vasas szépített

A hazai bázisú nemzetközi jégkorongbajnokság (Erste Liga) rájátszásának negyeddöntőjében a keddi játéknapon a Csíkszereda 5–1-re legyőzte a Gyergyót, így már elődöntős, míg a Vasas fordított idegenben, és 5–1-re nyert a Corona Brasov ellen, így szépített a párharcban. Az FTC-Telekom 4–2-re legyőzte otthon a MAC Újbudát, ezzel szintén elődöntős, a DEAC pedig hosszabbításban gyűrte le az Újpestet, így harmadikként jutott be a legjobb négy közé. 

Az utolsó harmadban parádézva nyert 5–1-re a Vasas, így még maradt esélye a továbbjutásra (Fotó: Corona Brasov)

 

A Corona Brasov 3–1-re vezette a négy győzelemig tartó párharcot a mérkőzés előtt, így tudta, ha nyer, ott van az elődöntőben. Az első harmadot meg is nyerték a brassóiak: a 15. percben Radim Valchar volt eredményes. A második játékrészben egyik csapat sem ütött gólt, a harmadik elején azonban a 20 éves Páterka Bence kiegyenlített, sőt, öt perccel később már a Vasas vezetett, majd a harmad 14. percében már 3–1 volt az előnye. A végén teljesen szétesett a brassóiak védekezése, a budapesti együttes 5–1-re nyert, így 3–2-re visszajött a párharcban.

Hasonló helyzetben volt a Csíkszereda is a Gyergyói HK elleni ötödik mérkőzés előtt (3–1 összesítésben), ám ő le tudta zárni a párharcot. A vezetést a vendégek szerezték meg nyolc percet követően, ezután azonban átgázolt rajtuk a szeredai csapat. Még ez első harmadban hármat ütöttek a hazaiak, a záró játékrész előtt pedig már 4–1 volt az előnyük. A harmadik harmadban újabb csíki gól esett, így 5–1 lett a vége.

Az FTC is ott van az elődöntőben (Fotó: fradi.hu)

 

A Ferencváros szintén 3–1-es előnnyel várhatta ezt a MAC Újbuda elleni mérkőzést. A vendégek ennek ellenére jól kezdtek, már az 5. percben vezettek, az első harmad vége pedig 1–1 lett. A folytatásban Justin Hodgman megszerezte második gólját, s a záró harmad előtt az FTC vezetett 2–1-re. A harmadik játékrészben kilenc perc után kiegyenlített a MAC, de a 15. és a 20. percben újabb Fradi-gólok születtek. A hazaiak 4–2-re győztek, így 4–1-gyel lezárták a párharcot, és bejutottak az elődöntőbe.

A DEAC is lezárhatta a továbbjutás kérdését kedden az Újpest ellen. Az első harmadot 1–0-ra nyerték meg a hazaiak, majd a második felénél már 3–0-ra is vezettek, de az UTE két gyors góllal felzárkózott (3–2). Másfél perccel a záró játékrész vége előtt ki is egyenlített a vendégcsapat, így jöhetett a hosszabbítás, amit végül a DEAC nyert meg (4–3), így harmadikként jutott be az elődöntőbe. 

CORONA BRASOV   (romániai; 1.)–OPTEN-VASAS (8.)     1–5 (1–0, 0–0, 0–5)     
Brassó, zárt kapuk mögött. V:      Babic, Kókai, Kedves A., André (romániai)
BRASSÓ:   Polc
Carlson, Dame-Malka – Boriszenko, Bors – Wilson, Mihály E. – Gajdó T.
Klempa      (1),      Tranca, Valchar   1    – Fowlie, Gliga, Zagidulin – Molnár Z., Molnár Zs., Péter B. – Gajdó B., A. Vasile, N. Vasile – Szőcs. Edző: Dave MacQueen
VASAS:  TÓTH B.
Kmec, Ozols – BUKOR      (1),      Tornyai – Léránt, SEREGÉLY      1 (1)      – Kováts M.
Bödök, Czakó      (1),      RÉVÉSZ      1 (1)      – Nagy M., Schmál, Turbucz – VESUTKIN      (1),      PÁTERKA      2,      Szalma      (1)      – Szlama, Csiki, Odnoga M.      1      – Németh Á. Edző:  Ladányi Balázs
Kapura lövések:      36–28
Kiállítások:   12, ill. 6 perc
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása:    3–2 a Brassó javára
MESTERMÉRLEG     
Dave MacQueen:   – Temérdek lövésünk volt az első két harmadban, mégis csak kétszer találtunk be, hagytuk, hogy az ellenfelünk belekapaszkodjon a meccsbe. Meg is szerezte a szépítő találatát, majd abból táplálkozott, ami belőlünk hiányzott, az érzésből, hogy meg fogja nyerni a meccset. Persze nehéz, ha egymásután négy emberhátrányt kapsz, de ez van, meglátjuk, mi lesz legközelebb.
Ladányi Balázs: – Nagyon erősek voltunk, mert hittünk egymásban, a srácok valójában engem is meglepnek meccsről-meccsre. Megmondtam, hogy nem adjuk fel, továbbra is küzdünk, ugyanakkor még ennél is keményebben kell dolgoznunk, ha még egyszer vissza akarunk térni.

FTC-TELEKOM (2.)–MAC HKB ÚJBUDA (5.) 4–2 (1–1, 1–0, 2–1)
Tüskecsarnok, zárt kapuk mögött. V: Haszonits, Rencz, Kis-Király, Muzsik
FTC:  Arany
ELLERBY, HEGYI Á.      (1)      – TÓTH GERGELY   1, M. Versteeg (1)   – Bán, Kärmeniemi (1), SOMOGYI B. (2),   Nagy G.  (1),   Tóth A. Csere: Németh A., Kulmala, Pavuk, Kóger D., HODGMAN  3,    Tóth R., Roczanov, Farkas L, Tóth Gergő, Hajós, Sági Martin. Edző:  Fodor Szabolcs
MAC HKB:   
Bálizs
Pozsgai, Dóczi – Macaulay, Jászai, Garát, Kovács B. Z. – Bugár, Schlekmann, Nagy K., Sofron I., Brance Orbán      (1),      Kreisz B.      (1),      TERBÓCS      2, Kozma D., Ritter Z., Pápa, Molnár B., Majoross B., Lőczi – Kedves R. Edző: Kangyal Balázs
Kapura lövések: 
42–29
Kiállítások:  
6, ill. 10 perc+10 perc fegyelmi (Terbócs)
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye:      4–1 az FTC javára
MESTERMÉRLEG

Fodor Szabolcs: 
– A vírushelyzet miatt döntöttünk úgy, hogy nem utazgatunk, de a döntés pillanatában tudtuk, erős riválisunk lesz. Ezek a meccsek felkészítettek a következő fordulóra, jobb Fradi szerepel majd az elődöntőben.
Kangyal Balázs:  
– Az eredmény nem pozitív, a játékunk, a hozzáállásunk és a sportemberi magatartásunk igen. Négy-öt srácunk hatalmas lépett előre az idényben. Mindent megtettünk, így talán könnyebb elviselni a kiesést, a Fradi megérdemelte a továbbjutást.

SC CSÍKSZEREDA (romániai, 3.)–GYERGYÓI HK (romániai, 7.) 5–1 (3–1, 1–0, 1–0)
Csíkszereda, zárt kapuk mögött. V:  Nagy A., Soós, Balla, Filip (román)
CSÍKSZEREDA:   ADORJÁN Ö.
LOGINOV      1 (1),      Papp Sz. – Kuljas      (1),      WISHART      1 (1)      – Láday      (1),      SALLÓ      1, Gecse H., Győrfy, Becze T.      1,      Taratuhin, Tousignant, Blackwater      (1),      COMBS      1 (1),      FODOR CS.      (1)      – Bíró T.      (2),      Részegh Zs., Rokaly N.      (1), Casaneanu, Farkas T., Gecse O. Edző:   Jason Morgan
GYERGYÓ:     
Cooke Kozma Zs., Troncinsky      (1)      – Fejes, Nagy Cs., Ferenc-Csibi, Raszul, Koskiranta      (1),      St. Amant, Szabó K., Basaraba      1,      E. Pance, Szigeti, Benedek, Bíró G., Csergő, Barabás, Elekes, Sára. Edző:  Szilassy Zoltán
Kapura lövések: 
34–29
Kiállítások:
16 perc+10 perc fegyelmi (Blackwater), ill. 14 perc
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye:    4–1 a Csíkszereda javára


DEAC (4.)– ÚJPEST (6.)     4–3
(1–0, 2–2, 0–1, 1–0) – h. u.     
Debrecen, zárt kapuk mögött. V: Gangel, Kincses, Vincze P. T., Váczi
DEAC:      HETÉNYI Z.
Filbrandt      1,      Kloz – Kiss R.      (1),      Sándor F. – Berta, Bogesics
IZACKY      (2),      Novotny, TURCOTTE      1 (1)      – Dalecky, Hári N., KULESOV      2      – Kiss P., Mazzag, Molnár D. – Kozma F., Szűcs I. Edző:  David Musial
ÚJPEST:      Rajna
P. KISS      1,      Selan – Pokornyi      (1),      Stadel – Kovács Attila, Varga A. – Szécsi
Benk      1,      Bodó      (1),      Just      (1)      – SIKORCIN      1,      Sotlar      (1),      VINCZE P.      (2)      – Nemes, Perkovich, Vorobjev – Godó, Horváth A., Kovács S. Edző: Virág Csaba
Kapura lövések:      48–53
Kiállítások:      4, ill. 6 perc
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye:   4–1 a DEAC javára
MESTERMÉRLEG     
David Musial: – Bevallom, amikor a rendes játékidő végén az Újpest kiegyenlített, éreztem a kispadon, hogy kicsit padlón van a társaság. Azt kértem a fiúktól, összpontosítsanak, mi mást is mondhatna ilyen helyzetben az ember?! Kulesov nagyszerű gólját remek akció előzte meg, ami azt jelenti, hogy maradt bennük kreativitás és erő. Egy lépést megtettünk a célunk felé, úgy tervezzük, hogy még van kettő.
Virág Csaba:   – Büszke vagyok a fiúkra, hiszen mínusz háromról jöttünk vissza, erre kevés csapat képes Debrecenben. Természetesen csalódottak vagyunk, hiszen többet reméltünk. Elképesztően kemény párarc volt, annyi döntött a Debrecen javára, hogy egy fokkal jobban használta ki a helyzeteit – a liga két legjobb kapusa állt a kapukban. 

2021.05.10 22:38:48

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. Ezért is kellene megbecsülni például egy MK-hétvégét.

2021.05.02 23:46:41

Jégkorong S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. A Visegrádi négyek kooperációjában is egyre erősödik a Kassa–Miskolc hokitengely jelentősége.

2021.04.25 11:26:22

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

Gordie Howe 41 éves rekordját megdöntve lett a liga legtöbb alapszakaszmeccsét játszó hokisa.

2021.03.30 23:50:04

Jégkorong S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Nyílt titok, a sportágon belül a többség nem tippelt nagy jövőt a kísérletnek, jó előre a pofozógép szerepét vészjósolták a Vasas jégkorongcsapatának.

2021.03.07 22:24:21

Jégkorong S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Pásztor Györgyöt bátran nevezhetném Mr. Jégkorongnak is, mert ő az az ember, akit – s nincs ebben barokkos túlzás – az egész világon imádott sportágával azonosítanak.