Jégkorong: fölényes győzelmet arattunk Litvánia ellen

Vágólapra másolva!
2024.02.09. 22:02
Megvan a második győzelem is! (Fotó: Dömötör Csaba)
A Tüskecsarnokban a férfi jégkorongozók olimpiai selejtezőtornáján a magyar válogatott 7–1-re legyőzte Litvániát, két forduló után hat ponttal áll.

 

„Két éve a litvánok ellen, a ljubljanai vébén a litvánok ellen, amikor legutóbb Litvániával játszottunk…” – idézte fel szinte mindegyik érintett a mérkőzés előtt valamilyen módon a 2–1-es magyar sikert a 2022-es divízió 1/A-s világbajnokságról. Akkor nehezen, de győztünk, és Litvániának nem sikerült megszereznie története második győzelmét a mieink ellen. A cél pénteken az volt, hogy ezúttal se jöjjön össze ez a bravúr az ellenfélnek, az olimpiai selejtezőtorna harmadik körének második napján.

A Tüskecsarnokban, közel telt ház előtt, némileg megilletődött, tapogatózó játékkal kezdődött a két csapat mérkőzése, öt percig szinte helyzet nélkül. Az első játékrész felénél fogásért a bírók leküldték két percre pihenni a székesfehérvári Németh Kristófot. Néhány másodperc emberelőnyös játék után már Litvánia vezetett, Bálizs Bence csak lelassítani tudta a lába között a kapuba csúszó korongot, védeni nem. A kapott gól ébresztőként hatott a mieinkre, nem sokkal később Galló Vilmos szemfülesen ütött be egy kipattanó korongot, majd két volános, hozta össze a vezetést. Terbócs István passzát a kiváló formában hokizó Mihály Ákos váltotta gólra.

A harmad végéig még egy Nemes Márton és egy Hári János gól után zendültek fel a Republic slágerének szokásos, „Kicsi vagyok…” kezdetű sorai. Legtöbbször egy harmad után felelőtlenség kijelenteni, hogy eldőlt a mérkőzés, de ezúttal úgy nézett ki, valóban ez a helyzet. Főleg, mert a litvánok a középső játékrész elején szinte teljesen érintetlenül hagyták a Bálizs Bence előtti jégfelületet. Egészen addig, míg emberelőnybe kerültek, akkor résen kellett lennie a magyar kapusnak. A gólzáporos első húsz perc után a nézőknek meg kellett elégednie egy 0–0-s periódussal.

Hogy ne fulladjon unalomba a meccs, arról Hári János gondoskodott, szépségdíjas szólógóljával már négy volt a különbség. Majd a Volán csapatkapitánya egy gólpasszt is kiosztott, a második emberelőnyünket Sofron István találata zárta le. A 7–1-es végeredményt Kiss Roland állította be, ahogy arra számítani lehetett, a két hatpontos csapat között dől el a továbbjutás szombaton, Magyarország Japánnal játszik este nyolctól a csoportelsőségért.

JÉGKORONG
FÉRFI OLIMPIAI SELEJTEZŐ (BUDAPEST, TÜSKECSARNOK)
2. FORDULÓ
Magyarország–Litvánia 7–1 (4–1, 0–0, 3–0)
Tüskecsarnok, 1907 néző. Vezette: Baca (lengyel), Rezek (szlovén), A. Svensson (svéd), Ugolini (francia) 
MAGYARORSZÁG: BÁLIZS – STIPSICZ (1), Fejes (1) / Falus, Kiss R. 1 / Hadobás, Horváth M. / Ortenszky (1) – Erdély Cs. (1), HÁRI J. 2 (1), Galló 1 (1) / Sofron 1, Sebők (2), Mihály Ákos 1 / Nemes M. 1, Németh K. (1), Terbócs (2) / Nagy G., Horváth B., Sárpátki / Nagy Krisztián. Szövetségi kapitány: Don MacAdam
LITVÁNIA: Karla – Alisauskas, Seniut / Gusevas, Rumsevicius / Janusonis, Belicenka / Mikalauskas, Washco – Kaleinikovas 1, Cizas, Gintautas / Bogdziul, Krakauskas, Noreika / Bendzius, Cetvertak, Dumcius / Zukauskas, Laimutis, Kudrevicius. Szövetségi kapitány: Ron Pasco
Kapura lövések: 44–18. Emberelőny-kihasználás: 2/0, ill. 5/1
MESTERMÉRLEG
Don MacAdam: – A játékosok is jobban akartak játszani, mint Spanyolország ellen. Mindenki hozzátette a magáét a sikerhez. Emberelőnyben és emberhátrányban is élesebbek voltunk, de Hári Jánost ki kell emelnem, szenzációsan játszott, megmutatta milyen nagyszerű játékos, és Galló Vilmos is kimagaslóan teljesített. Japán nagyon jó csapat, de ha ilyen mentalitással korcsolyázunk ki ellenük a jégre, akkor nem lehet gond a győzelem.
Ron Pasco: – Nagyon jó és motivált ellenféllel játszottunk. Természetesen nem ilyen eredményt szerettünk volna elérni. Mindkét csapat jégen volt az előző nap, így nem lehet a fáradtságra fogni semmit. Egyszerűen nem voltunk elég gyorsak a jégen. Szombaton újra játszunk, igyekszünk addig kipihenni magunkat, és megnyerni a Spanyolország elleni meccset.

 

Korábban:
Spanyolország–Japán 3–6

Az állás: 1. Magyarország 6 pont (14–4), 2. Japán 6 pont (12–7), 2. 3. Spanyolország 0 pont (6–13), 4. Litvánia 0 pont (5–13)

További program
Február 10., szombat:
16.30: Litvánia–Spanyolország
20.00: Magyarország–Japán (Tv: M4 Sport)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik