Jégkorong: A pozsonyi csoport nem ígérkezik könnyűnek – Sipos Levente

V. J./MTIV. J./MTI
Vágólapra másolva!
2024.02.13. 15:49
Sipos Levente (Fotó: Dömötör Csaba, archív)
Sipos Levente, a Magyar Jégkorongszövetség (MJSZ) főtitkára szerint a pozsonyi olimpiai selejtezős csoport a férfi válogatott számára nem ígérkezik könnyűnek, hiszen három komoly, az elitben szereplő csapat, a szlovák, a kazah és az osztrák lesz az ellenfél nyár végén.


„Az elsődleges célunk az volt, hogy a jégen harcolja ki a válogatott a továbbjutást, ettől csak kevés választott el minket Japán ellen a Tüskecsarnokban. Természetesen sajnáljuk a nemzetközi szövetség döntésének apropóját, a háborús helyzetet, de megragadjuk azt a lehetőséget, hogy legjobb csoportmásodikként mégis folytathatjuk az olimpiai selejtezőt. A pozsonyi csoport nem ígérkezik könnyűnek, három komoly, A-csoportos rivális ellen játszhat a csapatunk, ami a további fejlődést szolgálhatja. Mindent megteszünk, hogy helytálljunk és kellemes meglepetést okozzunk. Az biztos, hogy a játékosok kiadják majd magukból a maximumot” – mondta el Sipos Levente az MTI megkeresésére.

A nemzetközi szövetség (IIHF) hétfőn este döntött úgy, hogy biztonsági okokból nem engedi indulni az orosz és a fehérorosz válogatottakat, valamint klubokat a 2024–2025-ös idényben, így a fehérorosz férfi válogatott nem vehet részt az augusztus 29. és szeptember 1. közötti olimpiai selejtezőn. A magyar csapat a múlt héten a Tüskecsarnokban nem jutott tovább, mert a „döntőben” kikapott a japánoktól, azonban a fehérorosz kizárás miatt – mint legjobb előselejtezős második helyezett – folytathatja a szereplést. A módosított selejtezős beosztás alapján a mieink Pozsonyban lépnek jégre, ellenfelük a szlovák, a kazah és az osztrák együttes lesz. 

A kvartettből az első jut ki a 2026-os milánói olimpiára. A magyarok legutóbb 1964-ben szerepelhettek ötkarikás játékokon.

A pozsonyi torna egyértelmű esélyesei a szlovákok, akiknél – a nyári végi időpont miatt – az NHL-es sztárok (például Tomás Tatar, Juraj Slavkovsky, Erik Cernak, Martin Fehérváry, Simon Nemec, Adam Ruzicka, Martin Pospisil) is pályára léphetnek. A magyarok eddig nyolcszor találkoztak a szlovákokkal és hatszor kikaptak, az összesített gólkülönbség 50-19 a szlovákok javára. Legutóbb 2016. május 7-én Szentpéterváron, az elit vb-n is ők nyertek 4-1-re.

A kazahokkal szemben még rosszabb a magyar mérleg. A 13 eddigi összecsapásból csak egyszer sikerült nyerni, 2013. április 17-én a budapesti divízió I/A vb-n 2-1-re. Előtte öt, utána pedig hét kazah diadal született, az összesített gólkülönbség 19-63 magyar szemszögből.

Az osztrákok a magyarok elleni 4-3-as szétlövéses sikerrel őrizték meg élvonalbeli világbajnoki tagságukat tavaly májusban Tamperében. Az összesített mérleg: 52 találkozó, 37 osztrák, 13 magyar győzelem és 2 döntetlen, 212-128-as gólkülönbség az osztrákok javára. 

A fehéroroszok kizárása után módosított selejtezős csoportok:
D-csoport (Pozsony): Szlovákia, Kazahsztán, Ausztria, MAGYARORSZÁG
E-csoport (Riga): Lettország, Franciaország, Szlovénia, Ukrajna
F-csoport (Aalborg): Dánia, Norvégia, Nagy-Britannia, Japán

A csoportok első helyezettjei jutnak ki a 2026-os milánói olimpiára. Amennyiben az orosz válogatott nem szerepelhet az olimpián, akkor várhatóan a selejtezőből további egy csapat kap kvótát.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik