Erste Liga: kiütéses győzelemmel kezdte az idényt az FTC

Vágólapra másolva!
2023.10.01. 21:16
null
Sima győzelmet aratott az FTC (Fotó:<a href="https://www.fradi.hu/jegkorong/ferfi-jegkorong/hirek/hazai-palyan-kezdjuk-az-erste-ligat" target="_blank"> fradi.hu</a>)
Az Erste Liga 2023–2024-es kiírásának első fordulójában a Ferencváros elsöprő, 10–2-es győzelmet aratott hazai pályán a DEAC ellen. A játéknap erdélyi rangadóját a Brassó 3–2-re nyerte a Csíkszereda ellen. Az FTC után kora este a BJA HC is gólgálát rendezett, 7–1-re páholta el a FEHA19-et.

Ellentétes előjelekkel várta a DEAC és a Fradi a két csapat vasárnapi összecsapását, hiszen a debreceniek az első fordulóban 5–2-re kikaptak a DVTK-tól, a Fradi viszont az idény első tétmeccsét megnyerte, ráadásul kapott gól nélkül, 4–0-ra a BJA HC ellen és ezzel elhódította a Szuperkupát.

Hiába az előzmények, talán azoknak volt legkevesebb köze ahhoz, ami a találkozó első harmadában történt. A Fradi ellentmondást nem tűrő játékkal rukkolt ki, huszonegy másodperccel az első korongbedobást követően már 1–0-ra vezettek a zöld-fehérek. A csapatkapitány Nagy Gergőt találta meg egy passz, aki teljesen üresen, majdnem szemben a kapuval lőhetett, senkitől sem zavartatva – nem is hibázott. Rengeteg saját harmadban eladott korong, rendszertelen mozgás és hiba jellemezte a DEAC-ot, a Ferencváros pedig sorra alakította ki a helyzeteket, melyek közül ötöt már az első játékrészben gólra váltott az egy debrecenivel szemben. Nem is elsősorban az 5–1-es harmad, hanem a játék képe alapján úgy érződött, már ekkor eldőlt a három pont sorsa.

Nem is tévedett, aki így gondolta: hiába égett jóval alacsonyabb hőfokon a hazai csapat a középső játékrészben, mint az elsőben, Turbucz Martin három tizedmásodperccel a második szünet előtt lőtt gólja miatt ezt a szakaszt is kettővel nyerte Fodor Szabolcs együttese. Az utolsó húsz percre nem sok kérdés maradt, legfeljebb annyi, hogy a Fradi összes játékosa szerez-e pontot. A válasz: nem.

A játéknap erdélyi rangadóján a Brassó hazai pályán győzött a Csíkszereda ellen, úgy, hogy az első két játékrészben egyaránt a vendég csíkiak szereztek vezetést. A hazaiak az első harmad közepén egyenlítettek, majd a második felvonásban is megtették ezt, miután gyorsan ismét hátrányba kerültek, s végül a második szünet előtt nem sokkal a vezetést is megszerezték. A harmadik felvonásban már nem esett újabb gól, így Connor Sills találata a Corona győzelmét jelentette.

Az első kora esti meccs a nap első mérkőzéséhez hasonlóan sok gólt hozott, igaz, a BJA „csupán” 7–1-re mosta le a FEHA19-et. Az előző idény alapszakaszgyőztese már az első húsz percben is jóval aktívabb volt ellenfelénél, s a végén ezt két góllal nyomatékosította is. A középső játékrészben a fővárosiak mindössze három perc alatt ismét dupláztak, míg a fehérváriak gyors szépítéssel iratkoztak fel a eredményjelzőre, ám közelebb zárkózni már nem tudtak. A záró felvonásban aztán végleg összeomlott a fehérváriak védekezése, s az első tíz percben kapott újabb három góllal alakult ki a 7–1-es végeredmény.

A nap legszorosabb meccse maradt a végére, a DVTK Jegesmedvék szétlövésben múlta felül az Acélbikákat Dunaújvárosban. Az újvárosiak mindhárom harmadban vezetést szereztek, a miskolciak viszont mindháromszor egyenlítettek, s végül a szétlövésben a vendégek bizonyultak hatékonyabbnak.

JÉGKORONG
ERSTE LIGA
FTC-TELEKOM–DEAC 10–2
(5–1, 3–1, 2–0)
Tüskecsarnok, V: Babic, Dósa, Kovács P., Muzsik.
FTC: Arany – SEREGÉLY MÁTÉ (3), Roth (1) / Boros, CRESPI 2 (1) / Bán, Kärmeniemi / Banga, Haranghy – Turbucz 1 (1), NAGY G. 2 (1), Kulmala 1 (1) / Németh A., A. Brady 1 (1), LaPorte / Nemec 1 (1), Kestilä 1 (1), Galajda (1) / TÓTH A. (2), Farkas L. 1, Tóth Gergő (1). Edző: Fodor Szabolcs
DEAC: Hetényi Z. (Gönzci L.) – Mingazov, Krollis / Bukor, Barkovszkij / Usnyev (2), Dobmayer / Jakabfy S., Jakabfy Cs. – Brice, Rivera, Hári N. / Mihalik A., Rétfalvi, Molnár D. / Bucskin, Szmirnov 1, VASZILJEV 1 (1) / Sándor, Révész, Mihalik G. Edző: Vaszjunyin Artyom
Kapura lövések: 34–16.
Emberelőnyből – kihasználás:
5/3, ill. 5/1.
MESTERMÉRLEG
Fodor Szabolcs:
– Az előző idényben nem sok olyan meccs volt, amin csak keveset kellett stresszelni, de néha szükség van az ilyen edző- és nézőbarát találkozókra is. Köszönöm a srácoknak, hogy így játszottak és természetesen a közönségnek, hogy támogattak. Mondhatjuk, hogy álomkezdés, de nem szabad elrugaszkodnunk a valóságtól, előre kell nézni, és tovább dolgozni.
Vaszjunyin Artyom: – Szégyenteljes teljesítmény volt a vasárnapi, nem erre készültünk. Lehetne kifogásokat találni, azonban semmi értelme. Nem lehet így beleállni egy meccsbe, a Fradi mindenben jobb volt, mint mi. Fizikailag elfogyott a csapat a pénteki rangadónk után, viszont ha ez történik, akkor okosabban kell játszani, kevesebb felesleges hibát elkövetni. Rengeteg párharcot elbuktunk, nem voltunk elég kemények sem.

CORONA BRASOV (romániai)–SC CSÍKSZEREDA (romániai) 3–2 (1–1, 2–1, 0–0)
Gólszerzők: Valchar 2, Sills, ill. Péter, Levin

BUDAPEST JA HC–FEHA19 7–1 (2–0, 2–1, 3–0)
Gólszerzők: Viikilä 2, Keresztes, Mozer, Tóth G., Sági, Szabó B., ill. Ambrus

DUNAÚJVÁROSI ACÉLBIKÁK–DVTK 3–4 (1–1, 1–1, 1–1, 0–0, 0–1) – szétlövéssel
Gólszerzők:
Koskinen, Elomaa, Lorraine, ill. Kulesov, Barrow, Makai, Esteves

AZ ÁLLÁS

M GY HGY HV V L–K Gk P
1. Corona Brasov 2 2 7–5 +2 6
2. DVTK Jegesmedvék 2 1 1 9–5 +4 5
3. Dunaújvárosi Acélbikák 2 1 1 9–6 +3 4
4. FTC-Telekom 1 1 10–2 +8 3
5. UTE 1 1 4–1 +3 3
6. Gyergyói Hoki Klub 2 1 1 9–7 +2 3
7. Budapest Jégkorong Akadémia 1 1 1–4 –3 0
8. Sport Club Csíkszereda 2 2 5–9 –4 0
9. FEHA19 1 1 2–6 –4 0
10. DEAC 2 2 4–15 –11 0

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik