Hoki-vb: Oroszország simán, az USA nehezen győzött

Vágólapra másolva!
2018.05.04. 18:56
null
A küzdelemre nem lehetett panasz az USA–Kanada meccsen (Fotó: AFP)
Két mérkőzéssel megkezdődött a 82. jégkorong-világbajnokság Dániában. Koppenhágában az A-csoportban Oroszország 7–0-ra lepofozta a francia válogatottat. A B-csoport nyitó meccseként Herningben lejátszott tengerentúli rangadón az Egyesült Államok és Kanada között a rendes játékidő 4–4-es eredménye után a hosszabbítás nem hozott gólt, így végül csak szétlövés döntött: a hatodik párban Cam Atkinson nem hibázott, a kanadai Jordan Eberle igen, így az Egyesült Államoké lett a győzelem.

82. JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG (DÁNIA)
1. JÁTÉKNAP

A-CSOPORT

Oroszország–Franciaország 7–0 (3–0, 1–0, 3–0)

Pénteken délután megkezdődött Dániában a 82. jégkorong-világbajnokság, amelynek első játéknapjának első két mérkőzése egy nagyon sima és egy nagyon izgalmasan alakuló szétlövéses győzelmet hozott.

A sima meccset az A-csoport hozta, Oroszország játszott a franciák ellen és a tavalyi bronzérmes ellentmondást nem tűrően indította a tornát, hiszen alig telt el az első harmad első tíz perce, az orosz csapat máris 3–0-ra vezetett. Kirill Kaprizov után Pavel Bucsnyevics, majd Jevgenyij Dadonov volt eredményes. Kaprizov a középső harmadban is betalált.

A záró felvonásban még Alekszandr Barabanov, Makszim Salunov és Artyom Anyiszimov is feliratkozott a gólszerzők közé, így az oroszok 7–0-ra nyertek, és meggyőző teljesítménnyel rajtoltak – míg a franciáknak rögtön elromlott a gólkülönbségük.

B-CSOPORT
Egyesült Államok–Kanada 5–4 (1–2, 2–1, 1–1, 0–0, 1–0) – szétlövéssel

A B-csoport valódi amerikai rangadóval kezdődött, és az USA–Kanada mérkőzés jóval több izgalmat hozott. Mindössze 47 másodperc telt el a meccsből, amikor Kanada Pierre-Luc Dubois góljával előnybe került, sőt, a harmad közepén Ryan O'Reilly góljával már kettővel ment a juharleveles válogatott. A harmadra mégis csak 2–1-es előnnyel mehetettek a tavalyi vb ezüstérmesei, mert Anders Lee szépíteni tudott.

A második harmadban aztán még gyorsabb jött az első gól, mint az elsőben, Dylan Larkin egyenlített 43 másodperc játék után. Pontosan a harmad felénél már az Egyesült Államoknál volt az előny: Johnny Gaudreau volt eredményes, míg kanadai részről ebben a játékrészben Anthony Beauvillier köszönt be, ezzel 3–3-ra módosítva az állást.

Szembetűnő volt, hogy az első két harmadban annak ellenére volt döntetlen az állás, hogy Kanada közel háromszor annyit, 31-et lőtt kapura, mint az USA, amelynek 11 lövés is elég volt a három gólhoz.

A záró harmadban már csak egy-egy gól esett – Larkin második találatára Colton Parayko válaszolt – így jöhetett a ráadás, amelyben nagy esélyt kaptak a kanadaiak, amikor emberelőnybe kerültek, de nem tudták kihasználni. Következett aztán a szétlövés, amelyben az első öt párból mindkét oldalon egy-egy gól esett: az USA részéről Cam Atkinson, a kanadaiaktól rögtön utána Jordan Eberle volt eredményes. A hatodik párban aztán Atkinson megint belőtte a magáét, míg Eberle ezúttal hibázott, így az Egyesült Államok örülhet a két pontnak a találkozó után.

A-CSOPORT
Svédország–Fehéroroszország 5–0 (2–0, 2–0, 1–0)

A címvédő svédek az oroszok délutáni, franciák ellen aratott győzelméhez hasonlóan könnyed sikerrel kezdték meg a világbajnokságot. Az első harmad közepén előbb Lias Andersson, majd szűk fél perccel később Gustav Nyquist is betalált, s aztán a második harmadik elején Matias Janmark is betalált, amivel eldőlni látszott a mérkőzés, majd a 33. percben Rickard Rakell már a 4. gólt szerezte.

Azt azért jegyezzük meg, hogy a kapura lövések száma az első két harmadban nem indokolta a négy gól különbséget: a harmadik harmad előtt 20–18 volt a svédek javára, vagyis a világbajnoki címvédő példás hatékonysággal lőtt kapura.

Amin aztán sokat rontott a harmadik harmadban, mert ekkor már „csak” egy gól esett – igaz ehhez 16 lövésre volt szüksége a „háromkoronásoknak”, Mika Zibanejad állította be az 5–0-s végeredményt.

B-CSOPORT
Németország–Dánia 2–3 (0–0, 2–1, 0–1, 0–0, 0–1) – szétlövés

Gól nélküli első harmadot követően a másodikban a dánok némi meglepetésre előnybe kerültek a németekkel szemben, Jesper Jensen volt eredményes emberelőnyből. Igaz, a németek viszonylag gyorsan egalizáltak, amikor Leon Draisaitl emelt a kapuba egy kavarodás után a földön fekvő Frederik Andersen kapus fölött. Az utolsó szünetre mégis hazai előnnyel mentek a felek, miután Frederik Stormra játszottak ki szépen egy előnyt, s ő nem sokat vacakolva kapásból a rövidbe bombázott.

A záró harmadban egy darabig csak helyzeteket és kiállításokat láthatott a közönség, aztán a harmad felénél azt, ahogy Andersen kapus válláról a vasra, majd onnan a gólvonal mögé pattan Yasin Ehliz lövése, amivel egyenlített a német csapat 9 perccel a vége előtt.

Több gól azonban már nem esett a rendes játékidőben és a hosszabbításban sem, így ahogy a csoport korábbi meccsén, úgy most is a szétlövés döntött. Ebben pedig a dánok voltak jobbak, az öt párból egyedül Frans Nielsen lőtte be a rávezetéses büntetőjét, így a házigazda két pontot érő győzelemmel kezdte a szereplését.

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
M GY HGY HV V L–K GKP
1. Oroszország 1 1 7–0 +7
3
2. Svédország 1 1
5–0 +5 3
3. Csehország
+/–
4. Svájc +/–
5. Szlovákia (*) +/–
6. Ausztria
+/–
7. Fehéroroszország1 1 0–5 –5 0
8. Franciaország 1 1
0–7 –7
0
*: Szlovákia lesz a 2019-es világbajnokság házigazdája, ezért semmiképpen sem eshet ki.
A B-CSOPORT ÁLLÁSA
M GY HGY HV V L–K GKP
1. Egyesült Államok 1
1
5–4 +1 2
2. Dánia 1 1 3–2 +1 2
3. Kanada 1
1
4–5 –1 1
4. Németország 1
1 2–3 –1 1
5. Finnország +/–
6. Lettország +/–
7. Norvégia +/–
8. Dél-Korea +/–

A 82. jégkorong-világbajnokság adatbankját itt találja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik