A hokikapitány szerint a kapus és a védelem a gyenge pontunk

SZŰCS ANDRÁSSZŰCS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2013.02.07. 09:30
null
A rutinos Chernomaz gyorsan kézbe vette az irányítást (Fotó: Mirkó István)
Szerda reggel elutazott Lengyelországba és csütörtökön Románia ellen megkezdi szereplését az EuroChallenge-tornán a magyar férfi jégkorong-válogatott. Ezen a tornán mutatkozik be a mieink új szövetségi kapitánya, a januárban megválasztott Rich Chernomaz, aki már pár napos közös munkát követően is határozott véleményt formálni az általa tapasztalt jó és rossz dolgokról egyaránt.

 

A 49 éves, egykori jobbszélső Chernomaz 17 évet húzott le Németországban játékosként, aztán másod- és vezetőedzőként, mielőtt szilveszterkor menesztette volna az ERC Ingolstadt, napokkal később pedig lecsapott volna rá a Magyar Jégkorongszövetség. Megérkezése óta vázolja a munkafilozófiáját, ami a világos szabály- és felelősségrendszeren alapszik, azt pedig néhány Alba Volán-mérkőzés válogatott edzés alatt felmérte: a kapusoknál és a védelemben lehetnek a gyenge pontjaink. Érdekes módon előbbinél nagyon alacsony, utóbbinál elég magas az átlagéletkor, ezért fordulhatott elő, hogy kedd este a 32 évesen inaktív Szuper Levente is megjelent az edzésen, egyébként viszont tele van fiatalokkal a keret, amely ráadásul bő.

A kanadai edző nagy fegyelmet tartott a jégen,
de szabad volt mosolyogni is
A kanadai edző nagy fegyelmet tartott a jégen, de szabad volt mosolyogni is

„Az első edzőtáborozásunkra szerettünk volna, illetve elsősorban én, nagy, harmincfősnél is nagyobb keretet összeállítani, hogy lehetőséget adjunk a fiataloknak – kezdte Chernomaz. – Megmutathatják, hogy mit tudnak, és lassan át kell venniük azoknak a helyét, akik lassan kiöregszenek, viszont több mint tíz éven át szolgálták a válogatottat, nem is akárhogyan. A fiatalsággal jár a gyorsaság és az energia, viszont ilyen korban természetes, hogy előfordulnak hibák is. Egyelőre meggyőzőek a srácok, az újoncok és a veteránok is. Tetszik, hogy mennyire szeretne mindenki jó benyomást tenni, hogy mennyire hallgatnak és figyelnek ránk. Mindenki csak annyira jó, amennyire a csapattársa: fontos a hozzáállás, hogy az egyéni érdekeket ne csak muszájból adjuk fel, hanem mert akarjuk. Csapatként kell játszanunk, és keményebben dolgoznunk, mint az ellenfél. Harcosnak kell lennünk, betartani a játéktervünket, és akkor bármi elérhető, még Kazahsztán és Olaszország ellen is.”

A záró utalás a legnagyobb vb-ellenfelekre vonatkozik, hiszen az április 14–20. között divízió 1/A-s világbajnokságon a világranglista-16. Olaszország, a 17. Kazahsztán, a 21. Nagy-Britannia, a 22. Japán és a 28. Dél-Korea lesz a riválisunk, közöttük-ellenük kellene megszerezni az első két hely valamelyikét a feljutáshoz, amit a szövetség célul tűzött ki Chernomaz elé. Ez azonban a az általános jégkorongállapotok miatt sem reális elvárás, tán mégis elérhető.

„A szövetség mindet elkövet az előrelépés érdekében, ennek volt első lépése Glen Williamson szerződtetése utánpótlás-vezetőnek. De szerintem még ők is kellemesen meglepődtek, hogy Glen mennyit képes és hajlandó dolgozni nemcsak a jégen, hanem azon kívül is, oktatni a fiatalokat. Glen és Diego Scandella lesznek tehát a segítőim, az pedig, hogy Tom Schlegel visszatér-e hozzánk a világbajnokság előtt, még tárgyalás kérdése” – utalt Chernomaz a svájci első osztályú Zürich Lions kapusedzőjére, akire a folytatásban is nagyon számít.

Kardinális kérdés a kapushelyzet
Kardinális kérdés a kapushelyzet

A kapusoknál elvileg a másfél év alatt az Alba Volántól a finn első osztályú Jokeriten át az NHL-es Nashville Predators kötelékéig jutó, jelenleg az ECHL-es farmcsapatban védő Hetényi Zoltán az első számú választás, csakhogy a tengerentúli program miatt nem biztos, hogy ő haza tud jönni az áprilisi vb-re. Ezért készül úgy Chernomaz, hogy fiatal kapusai – a most behívott Bálizs Bence, Gyenes Dávid, Pleszkán József és Rajna Miklós – közül kell választania, ezért dolgozik velük Schlegel végkimerülésig, mutat meg mindent saját maga, és tart kiscsoportos előadásokat a jeges edzés végeztével.

„A kapusoknál hatalmas fejlődésre van szükség. Nagyon ügyes fiatalok, de eddig nem volt részük kellő mennyiségű és minőségű kapusedzésben. Meg kell tanulniuk egy bizonyos stílust, technikát, mert nem fejlődtek eleget a közelmúltban, mivel nem játszottak olyan sokat, amennyit kellett volna – folytatta Chernomaz, majd kitért Hetényire. – Igen, felhívtam és elbeszélgettünk. Cincinnatiben három kapus van, ezért Zoli nem sok lehetőséghez jutott ősszel, viszont mióta visszatért Nashville-ből, a három kapust forgatják, így a legutóbbi két meccsen ő védett, és nyertek is. Jelenleg ő a legtapasztaltabb kapusunk, viszont, ha a Cyclones a rájátszásba jut, akkor nem valószínű, hogy látjuk itthon, mert az alapszakasz is március legvégén fejeződik be, a playoff meg csak ezután kezdődik. Két hét múlva kiutazom hozzá, együtt töltünk majd egy napot, megnézem, milyen élőben, mert még sosem láttam. Beszélek az edzőjével és a klubvezetőivel, átnézzük a szerződését, hogy az mit tartalmaz a vb-szereplési lehetőségét illetően.”

A kapitány konkrét elképzelésekkel látott munkához,
és rövid időn belül határozott véleményt alakított ki
A kapitány konkrét elképzelésekkel látott munkához, és rövid időn belül határozott véleményt alakított ki

Chernomaz nyilatkozataiban sem finomkodik, egyébként is lényegre törő: a játékosoknak érkezésekor a kezébe nyomott egy paksamétát, amelyben részletesen vázolta, milyen alapelvek szerint éljenek – ezt a dokumentumot kell olvasgatnia a játékosoknak, ha esetleg időközben elfelejtenék, mire készülnek áprilisban... Idetartozik az is, hogy a rendelkezésre álló játékosok megismerése után a szisztéma is kész.

„A keret általános összetétele a következő – mondta Chernomaz. – Vannak a fiatal kapusok, akikről már beszéltem, a csatáraink, akiknek megfelelő a sebessége, az ügyessége, úgyhogy a gólszerzés nem lesz probléma. A hátvédek, akik nem öregek – nem szeretem használni ezt a minősítést –, hanem nagyon tapasztaltak, viszont már nem olyan mozgékonyak a korcsolyázó tudásukat illetően, mint pár éve. Ezért az az elképzelésünk, hogy nagyon jó csapatvédekezést produkáljunk, amihez arra van szükség, hogy mindenki abban a pozícióban legyen, ahol lennie kell, és akkor legyen ott, amikor lennie kell a koronggal és anélkül is. A jó védekezéssel tudjuk rászorítani az ellenfelet arra, hogy számára veszélyes területen eladja a korongot, és ebből mi kontrázhassunk. A hátvéd- és kapushelyzetünk miatt fontos, hogy ne adjunk sok minőségi lövőlehetőséget, ezzel ne helyezzük nyomás alá a kapusunkat. Tovább el kell kerülnünk a felesleges kiállításokat is, amelyek nemcsak minket fárasztanak, hanem lendületbe hozzák az ellenfelet. Meglátjuk, hogy milyen lesz a fejlődési ütem márciusban, aztán tíz nappal a világbajnokság előtt meglesz a végső keretünk. Április első napjaiban szeretném elkezdeni a felkészülésünket, és mivel 14-én lesz az első mérkőzésünk a világbajnokságon, pár nap alatt szeretném kialakítani a keretet, mert hasznosnak tartom, ha mindenki tudja, kikkel megyünk csatába.”

A TORNA PROGRAMJA
1. FORDULÓ (február 7.)

Magyarország–Románia 16 óra
Lengyelország–Dél-Korea
2. FORDULÓ (február 8.)
Dél-Korea–Magyarország 16
Lengyelország–Románia
3. FORDULÓ (február 9.)
Dél-Korea–Románia
Lengyelország–Magyarország 18 (Tv: Digi Sport)

A MAGYAR JÉGKORONG-VÁLOGATOTT UTAZÓ KERETE A LENGYELORSZÁGI EUROCHALLENGE-TORNÁRA
kapusok: Bálizs Bence (Sapa Fehérvár AV 19), Gyenes Dávid (Miskolci Jegesmedvék), Rajna Mikós (Sapa Fehérvár AV 19)
hátvédek: Gőz Balázs (Miskolci Jegesmedvék), Hegyi Ádám (Miskolci Jegesmedvék), Hetényi Péter (Sapa Fehérvár AV 19), Kiss Dániel (Dab.Docler), Láda Balázs (Miskolci Jegesmedvék), Orbán Attila (Sapa Fehérvár AV 19), Pozsgai Tamás (Sapa Fehérvár AV 19), Szélig Viktor (Briancon, francia), Szirányi Bence (Miskolci Jegesmedvék), Tokaji Viktor (Sapa Fehérvár AV 19),
csatárok: Bartalis István (Troja/Ljungby, svéd), Benk András (Sapa Fehérvár AV 19), Galanisz Nikandrosz (Dab.Docler), Hajós Roland (Sapa Fehérvár AV 19), Hári János (Modo, svéd), Hentes Kristóf (GCK Lions, svájci), Kovács Csaba (Sapa Fehérvár AV 19), Ladányi Balázs (Bolzano, olasz), Magosi Bálint (Sapa Fehérvár AV 19), Mihály Árpád (Sapa Fehérvár AV 19), Nagy Gergő (Miskolci Jegesmedvék), Pavuk Attila (Dab.Docler), Sikorcin Ladislav (Sapa Fehérvár AV 19), Sofron István (Sapa Fehérvár AV 19), Somogyi Balázs (Dab.Docler), Szappanos Dávid (Dab.Docler), Vas János (Dijon, francia), Vas Márton (Sapa Fehérvár AV 19)

A KERETBE MEGHÍVOTT, AZ ÖSSZETARTÁSON RÉSZTVEVŐ, DE A TORNÁRÓL LEMARADÓ JÁTÉKOSOK:
kapusok:
Ágoston Olivér (Espoo, finn), Pleszkán József (Újpesti TE)
hátvédek:
Horváth András (Sapa Fehérvár AV 19), SilleTamás (Sapa Fehérvár AV 19), Varga Arnold (Sapa Fehérvár AV 19)
csatár:
Tóth Adrián (Miskolci Jegesmedvék)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik