Válogatják majd a negyeddöntős ellenfeleket az EBEL-ben

SZ. A.SZ. A.
Vágólapra másolva!
2012.05.23. 19:48
null
A legjobb három közé érő csapatok a negyeddöntő előtt válogathatnak majd az ellenfelek közül (fotó: Mirkó István)
A szerdai ligaülésén nem csak az dőlt el, hogy a Jesenice kiszáll, a Dornbirn és az Innsbruck viszont csatlakozik az EBEL-hez a 2012–13-as idényben, hanem a lebonyolítás is ismertté vált: marad a nem szeretett középszakasz, viszont a negyeddöntőre a legjobbak kiválasztatják majd ellenfeleiket, elkerülendő az utolsó fordulók meglepő eredményeit...

 

Na még egy kis buszozás: a következő szezontól a Dornbirn és a Innsbruck is az EBEL tagja lesz, rögvest a távolsági lista élére ugorva Fehérvártól számítva. Kiszáll ugyanakkor a Jesenice, amely szintén a messzi csapatok egyike volt, de nem ez a baj vele, sokkal inkább a 2.5 millió eurós tartozása és reménytelen jövőképe, amely tudatában azon célja is ambiciózusnak tűnik, hogy középtávon visszatérjen az EBEL-be.

Mindenesetre a Dornbirn és az Innsbruck beszállásával erősödik az osztrák jelenlét: a „sógorok” nyolc klubot adnak a 12-ből, a másik négy tagország egyet-egyet – eddig 6:5 volt az arány.

Érdekességből viszont akad még bőven. Az újoncok az előző idényben a Dunaújvárossal együtt az osztrák másodosztályban, a Nationalligában játszottak: az Innsbruck éppen a Dornbirn testén át jutott a döntőbe, amit meg is nyert aztán.

Ehhez jön még, hogy Dornbirnban légióskodott a 92-szeres magyar válogatott Fekete Dániel, azaz még egy honfitársunk játszhatna az EBEL-ben, csakhogy a klub egyelőre senkivel sem szerződött a bizonytalan helyzet miatt, jelenleg edzője sincs.

Az Innsbruck a következő 10 napban visszavonhatja jelentkezését, ha a szponzori helyzete úgy kívánja, ám ez valószínűtlennek tűnik, elvégre főtámogatója, a helyi vízmű épp a minap hosszabbította meg szerződését a csapattal.

A harmadik jelentkező, a szlovák Piestany „disszidálási” kérelmét a Szlovák Jégkorongszövetség visszavonta, ezért az EBEL nem is foglalkozott vele tovább.

A kitett Jesenice EBEL-tagságát hivatalosan „felfüggesztették”, ugyanakkor megengedték neki, hogy a frissen alakuló junior EBEL-be benevezzen és/vagy a Nationalligába is, amely viszont csak formálódik egyelőre.

Az 12 csapatos mezőnnyel az új idény szeptember 7-én rajtol, és két teljes körös alapszakasz (44 mérkőzés) után ismét lesz középszakasz (10 mérkőzés, feltehetőleg január 20-tól): a felső hatos a kiemelésekért, az alsó a maradék két rájátszó-helyért küzd majd. Hogy az utolsó fordulókban szokásos „helyezkedéseket” elkerüljék, a középszakasz végén az első három pozícióban záró csapat sorrendben választhat majd ellenfelet magának a negyeddöntőre az 5–8.-ak közül.

A február 24-én kezdődő playoff minden párharca az egyik fél negyedik győzelméig tart majd, legkésőbb április 11-ig – a divízió 1/A-s világbajnokság 14-én kezdődik majd Budapesten.

AZ EBEL 2012–2013-RA TERVEZETT MEZŐNYE
Csapatnév (nemzetiség) Távolság Székesfehérvártól (km)
Dornbirn (osztrák) 917
FEHÉRVÁR (magyar)
Graz (osztrák) 337
Innsbruck (osztrák) 763
Klagenfurt (osztrák) 467
Linz (osztrák) 419
Ljubljana (szlovén) 408
Salzburg (osztrák) 591
Vienna (osztrák) 229
Villach (osztrák) 495
Zagreb (horvát) 290
Znojmo (cseh) 314

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik