Télikabát nélkül szurkolhatnak a fehérvári jégcsarnokban

KÁLDOR ANDRÁSKÁLDOR ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2010.10.20. 15:19
null
A rekonstrukció után egy sokkal korszerűbb létesítmény várja majd a nagyérdeműt Székesfehérváron<br />(Fotó: Havran Zoltán, archív)
A ny&aacute;r k&ouml;zep&eacute;n elindult az Ifjabb Ocskay G&aacute;bor J&eacute;gcsarnok korszerűs&iacute;t&eacute;se, amely a l&eacute;tes&iacute;tm&eacute;ny fűt&eacute;s-, hűt&eacute;s- &eacute;s szellőztetőrendszer&eacute;ben m&eacute;lyrehat&oacute; v&aacute;ltoz&aacute;sokat hoz. A beruh&aacute;z&aacute;s &ouml;sszk&ouml;lts&eacute;ge 170 milli&oacute; forint, amelynek fele vissza nem t&eacute;r&iacute;tendő t&aacute;mogat&aacute;s egy eur&oacute;pai uni&oacute;s p&aacute;ly&aacute;zaton elnyert tendernek k&ouml;sz&ouml;nhetően. A teljes rekonstrukci&oacute;t k&ouml;vetően a csarnok energiatakar&eacute;kos, a k&ouml;rnyezetszennyez&eacute;st jelentős m&eacute;rt&eacute;kben cs&ouml;kkentő, meg&uacute;jul&oacute; energiaforr&aacute;st hasznos&iacute;t&oacute; rendszert kap.

„A projekt során telepítésre kerülő talajhőszondák a gépészeti berendezésekkel, valamint a légtechnikai rendszer speciális befúvó szerkezetével megújuló energiaforrásból biztosítják a csarnok szárító téli fűtését, nyári hűtését. A beruházás lényegében nyolcvanöt százalékos készültségi fokon áll, még a három nagy szellőzőgép bekötése és apróbb munkálatok várnak ránk” – mondta Lengyel Attila, a kivitelező ELKA Épületgépész Kft. ügyvezetője, aki a helyszíni bejárás alkalmával mutatta be az eddig elkészült munkákat. 

Újdonság, hogy nyáron a tetőt – amely ötven-hatvan fokra is felmelegedhet – vízzel fogják locsolni, mivel nincs hőszigetelve, így várhatóan kevesebb hűtési energia kell majd a jégminőség biztosításához.

Mindenesetre a jégcsarnok „lakói” nevében Ocskay Gábor, a Sapa Fehérvár AV 19 szakosztály-igazgatója bizakodóan nyilatkozott: „A beruházás nagymértékben hozzájárulhat a csarnok komfortfokozatának növeléséhez, mivel a  tervezett légtechnikai rendszerrel a lelátók temperált friss levegőt kapnak, ezáltal biztosítani tudják az állandó 10-14 Celsius-fokot a létesítményben még a legnagyobb télben is. A párátlanítás kérdése talán még fontosabb, hiszen ezzel minden őszi és tavaszi időszakban meg kellett küzdenünk, amikor esős az időjárás. Ez hosszú évek óta károsította a csarnok ragasztott faszerkezetét.”

A korszerűsítéstől többek között azt is várják, hogy a jéghőfokot állandó hőmérsékletre lehet beállítani. Természetesen az sem mellékes, hogy már a decemberi mérkőzéseken megvalósulhat a szurkolók álma, és a kabátjukat letehetik a ruhatárban.

Bár egyelőre ez még merész elképzelésnek tűnik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik