Véget ért egy szép mese: a magyar válogatott kiesett az A-csoportból

Vágólapra másolva!
2009.05.03. 14:26
Az A-csoportos jégkorong-világbajnokság alsóházi rájátszásában a magyar válogatott 5–1-es vereséget szenvedett Dániától, így biztossá vált, hogy kiesik az A-csoportból. Más kérdés, hogy egy esetleges győzelem sem segített volna Pat Cortina együttesén, mivel a másik mérkőzésen Ausztria felülmúlta Németországot.
Fel a fejjel: nem kell szégyenkezniük a fiúknak
Fotó: Mirkó István (NS-archív)
Fel a fejjel: nem kell szégyenkezniük a fiúknak
Fel a fejjel: nem kell szégyenkezniük a fiúknak
Fotó: Mirkó István (NS-archív)
Fel a fejjel: nem kell szégyenkezniük a fiúknak
Az utolsó szalmaszálba kapaszkodott a magyar jégkorong-válogatott vasárnap kora délután a Dánia elleni alsóházi mérkőzésen. A képlet egyszerű volt a találkozó előtt: ahhoz, hogy legyen esélyünk az A-csoportos tagság meghosszabbítására, a rendes játékidőben le kellett győznünk a dánokat, valamint reménykednünk abban, hogy az osztrákoknak nem sikerül ugyanez a németek ellen.

A legfontosabb azonban az volt, hogy az Ausztria elleni gyengébb teljesítmény után ismét jól játszó magyar csapatot láthassunk a jégen. A küzdeni akarással a „sógorok” ellen sem volt baj, a sorozatterhelés során pedig minden alakulatnak akadhatnak meccsei, amikor semmi sem sikerül – nagy kár, hogy nekünk ez a legrosszabbkor jött.

Jól kezdte a Cortina-csapat a találkozót, teljesen egyenrangú ellenfele volt a jobb erőkből álló dán válogatottnak, és még a Kangyal Balázs kiállításáért megítélt dán emberelőnyt is sikerült kivédekeznie különösebb problémák nélkül.

A harmad hajrájához közeledve némi közjátékot is feljegyezhettünk: Ennaffatival szólalkozott össze Bödker és Madsen, de a bírók diplomatikusan megoldották a helyzetet és szétszedték a holisokat.

Aztán a 16. percben olyasmit láthatott a kloteni Kolping Arena közönsége, amire ezen a világbajnokságon még nem volt példa: a magyar válogatott megszerezte a vezetést! Palkovics lépett ki Fekete nagyszerű kiugratása után, és szokásával ellentétben ezúttal nem lőtte el középről a korongot, hanem higgadtan elhúzta az elfekvő Patrick Galbraith mellett, majd fonákkal az üres kapuba helyezett. Gyönyörű gól volt!

KANGYAL: A bírók megalapozták a végeredményt

„A bírók megalapozták a végeredményt. Nem bírtuk el ezt a nyomást. Volt jogos kiállítás is, ám a többsége nem volt az. Tokajit is fejen csapták, három helyen kellett összevarrni, azért mégsem ítéltek semmit, nálunk meg Vas János ugyanezért véglegest kapott. Nagy élmény itt játszani, de a játékvezetők nincsenek mellettünk" – mondta Kangyal Balázs a meccs után.

„Keményen harcoltak a dánok, ellentmondást nem tűrően jöttek, támadtak, lőttek. Szegény Szuper Levinek begörcsölt a lába, annyi védenivalója volt. Jól játszottunk, de elfáradtunk. Bízom benne, hogy a németek ellen helytállunk" – ezt már Szélig Viktor nyilatkozta.

Pat Cortina, szövetségi kapitány: "A csapat küzdőszellemével elégedett vagyok. A dán együttes jobb, de ez nem reális végeredmény. Egyes helyzetekben nem volt igazságos a játékvezetés."
MTI
A találat után nem sokkal a bírók kiküldték Vas Jánost, így meleg pillanatokra számíthattunk a hajrában – de ezt a hátrányt is sikerült kivédekezni, így 1–0-s magyar előnnyel zárult az első játékrész. Ráadásul a számunkra ugyanilyen fontos német–osztrák meccsen is megfelelő volt az eredmény (0–0).

A második harmadot is jól kezdte a csapat, a dánok nem tudtak komoly helyzetet kialakítani a magyar ketrec előtt. A találkozó feléhez közeledve aztán jött a derült égből villámcsapás: a bírók előbb Horváth Andrást, majd Kangyal Balázst szórták ki két percre – a kettős emberelőnyt pedig nem sikerült kivédekeznünk, és Kim Staal közelről egyenlített.

Ha ez nem lett volna elég, érkezett a hír, hogy az osztrákok vezetéshez jutottak a jövő évi világbajnokság házigazdája – és ezen minőségében a kieséstől nem veszélyeztetett – Németország ellen.

A dánok egyébként nem mentek a szomszédba egy kis keménységért, és a bírók jó néhány esetben nem szankcionálták megfelelően ezeket a durvaságokat – de azért a 34. percben egyszer mi is emberelőnyben támadhattunk, igaz, eredménytelenül.

A finisben nagyon nagy nyomás alá került Szuper Levente kapuja, és végül Mads Christensen gólt is szerzett – bár a találatot nem szabadott volna megadni a magyar kapus akadályozása miatt.

A harmadik harmad elején végleg megpecsételődött a magyar együttes sorsa, ugyanis Vas János ötperces kiállítást kapott, és a bírók ezt még megfejelték egy véglegessel is. A hátrányt nem sikerült kivédekezni, Morten Green kapu elé lőtt korongja Szélig Viktor korcsolyájáról vágódott a magyar kapuba, 1–3-ra alakítva ezzel a meccs állását. A számszerű, 1–5-ös végeredmény végül Morten Madsen és Nichlas Hardt találatával alakult ki.

A hajrában még megsérült az egész világbajnokságon szenzációsan védő Szuper Levente, a helyére Hetényi Zoltán állt be – reméljük, hogy nem esett komoly baja a klasszis kapusnak.

A vereséggel tehát biztossá vált, hogy a magyar válogatott kiesik az A-csoportból. Más kérdés, hogy egy esetleges győzelem sem segített volna Pat Cortina alakulatán, mivel a másik mérkőzésen Ausztria felülmúlta Németországot.

A magyar csapat összességében nem okozott csalódást a szurkolóknak, hiszen hatalmas bravúrral biztosította tavaly Szapporóban a részvételt – a bennmaradás kiharcolása emberfeletti teljesítmény lett volna.

JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG


Helyszín: Zürich-Kloten
Nézőszám: 4000
Játékvezetők: Rafael Kadirov (orosz), Derek Zalaski (kanadai)
Vonalbírók: Ivan Gyedovl (fehérorosz), Felix Winnekens (német)

A KÉT CSAPAT JÁTÉKOSAI
Kapusok Kapusok
31 Szuper Levente 1 Patrick Galbraith
29 Hetényi Zoltán 30 Frederik Andersen
1. sor 1. sor
4 Horváth András 2 Philip Hersby
6 Tokaji Viktor 3 Philip Larsen
11 Ladányi Balázs 29 Morten Madsen
42 Vas Márton 89 Mikkel Bödker
77 Peterdi Imre 93 Peter Regin
2. sor 2. sor
33 Svasznek Bence 7 Jesper Damgaard
43 Sille Tamás 27 Mads Christensen
21 Vas János 13 Morten Green
24 Palkovics Krisztián 19 Kim Staal
91 Fekete Dániel 44 Nichlas Hardt
3. sor 3. sor
5 Szélig Viktor 4 Mads Bödker
63 Ennaffati Omar 5 Daniel Nielsen
2 Kovács Csaba 12 Rasmus Olsen
13 Jánosi Csaba 18 Mads Christensen
78 Vaszjunyin Artyom 33 Julian Jakobsen
4. sor 4. sor
25 Kangyal Balázs 25 Kasper Pedersen
15 Majoross Gergely 9 Kasper Degn
22 Holéczy Roger 15 Kim Lykkeskov
98 Nagy Gergő 21 Thor Dresler
16 Kóger Dániel 24 Alexander Sundberg
Szövetségi kapitány: Pat Cortina Szövetségi kapitány: Per Backman

Góllövő(k): Palkovics Krisztián 15:10 (Fekete Dániel), ill. Kim Staal 28:34 – ee.(Jesper Damgaard, Morten Green), Mads Christensen 38:35 (Kim Lykkeskov), Morten Green 48:25 – ee. (Daniel Nielsen), Morten Madsen 52:48 (Morten Green), Nichlas Hardt 55:19 – ee. (Jesper Damgaard)
Kiállítások: 37 ill, 2 perc

Szavazás

Ön szerint sikerül kivívnia a bennmaradást a magyar férfi jégkorong-válogatottnak a 2009-es svájci világbajnokságon?

Szavazatok száma: 11658

Igen
73 % (8507)
Nem
27 % (3151)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik