Az IIHF centenáriumi évében Kanadában megkezdődik a hoki-vb

CS. Z.CS. Z.
Vágólapra másolva!
2008.05.02. 18:45
Ma este megkezdődik a 72. jégkorong-világbajnokság Kanadában. A Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) 100 éves. A két dolog természetesen nem független egymástól. Az IIHF méltóképpen akarja megünnepelni születésének centenáriumát, ezért rendezheti Kanada, a sportág őshazája 2008-ban az A-csoportos jégkorong-világbajnokságot. Méghozzá negyenhat év után először nem európai országként.
Tavaly így ünnepeltek a kanadaiak, idén hazai pályán jászik a címvédő
Fotó: Imago
Tavaly így ünnepeltek a kanadaiak, idén hazai pályán jászik a címvédő
Tavaly így ünnepeltek a kanadaiak, idén hazai pályán jászik a címvédő
Fotó: Imago
Tavaly így ünnepeltek a kanadaiak, idén hazai pályán jászik a címvédő

Észak-Amerikában ennek ellenére természetesen továbbra is a Stanley-kupa szerepel előtérben (az amerikai földrészen gyakran a Stanley-kupa győzteseit azonosítják „világbajnokként”), de az idei évben minden bizonnyal a vb is nagyobb figyelmet kap a közvéleménytől.

A vb-nek helyszínül szolgáló két - ottani mértékkel számítva - kisváros Quebec City és Halifax. Ám - minthogy valóban a jégkorong bölcsőjéről van szó - itt is minden igényt kielégítő csarnokok állnak rendelkezésre: Halifaxban 10 595, Quebec Cityben 15 750 néző láthatja majd a mérkőzéseket, amely egyébként a rendező (Kanada) és szomszéd országán (USA) kívül csupa európai ország között fog zajlani.

Az esélyekről nehéz bármi újat is mondani, hiszen a mezőny nagyon kiegyenlített, és a nagy jégkorong-hatalomnak számító országok közül bárki odaérhet a dobogóra.

A kanadaiak rengetegszer bizonyítottak már (ők a címvédők), most a hazai pálya is mellettük szól, és az egyik legerősebb kerettel rendelkeznek. Névsorukban csupán három olyan játékos van (Logan Pyett, Mark Giordano, Kyle Turris és Cory Emmerton), aki jelenleg nem valamelyik NHL-csapat tagja. Elég ha csupán pár nevet felsorolunk: Carn Ward (Carolina), Jay Bouwmeester (Florida), Steve Staios (Edmonton), Ed Jovanovski (Phoenix), Eric Staal (Carolina), Dany Heatley (Ottawa), Rick Nash (Columbus) - és a jégkorong ismerői tisztában vannak a csapat erősségével...

Az oroszok is nagyon erős kerettel neveztek a tornára, a szakértők szerint ők lehetnek azok, akik megszoríthatják a hazaiakat. Csapatukban elsősorban a washingtoni különítménytől: Szergej Fjodorovtól, Alekszander Szjominról, és természetesen Alekszander Ovecskintól várják a legtöbbet, utóbbitól egyenest, hogy a torna legjobbja legyen.

Az amerikaiak szintén NHL-es játékosokra építenek (csak Robert Esche kapus nem szerepelt idén az elitligában, de neki is vannak tapasztalatai), viszont az ő keretük jóval szerényebbnek tűnik.

A tavaly ezüstig jutó finneket az Tuomo Ruutu (Carolina)-Niko Kapanen (Florida)-Teemu Selanne (Anaheim) trió és a két Jokinen, az egyébként egymással rokoni kapcsolatban nem álló Olli (Florida) és Jussi (Tampa Bay) segítheti az eredményes szereplésben. A svédeknél Mikael Tellqvist (Phoenix) és Nicklas Bäckstöm (Washington) lehet a húzóember.

Mi, magyarok minden bizonnyal majd a szokásosnál is jobban odafigyelünk az alsóházra eredményeire, hiszen eldől, hogy melyik két csapat helyére kerül besorolásra Pat Cortina magyar együttese, illetve az osztrák csapat.

Áttételes magyar vonatkozása egyébként az idei vb-nek is van, hiszen a lettek keretébe bekerült az elmúlt időben az Alba Volán együttesét erősítő védő, Guntis Galvins.

A csoportmérkőzések magyar idő szerint péntek este a Dánia-Csehország (19.00), majd főfogásként a Kanada-Szlovénia (21.30) mérkőzéssel kezdődnek.

TÖLTSE LE INGYENES SZURKOLÓI SZOFTVERÜNKET A KANADAI JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁGRÓL





Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik