M. B.
2023.04.26 16:38 Frissítve: 2023.04.26 18:12

Ligue 2: a következő idényben is Bölöni lesz a Metz edzője?

A felemás teljesítményt hozó őszi időszak után tavasszal valósággal megtáltosodott a francia másodosztályú labdarúgó-bajnokságban (Ligue 2) érdekelt Metz, melynek kispadján Bölöni László ül. A 70 esztendős edző kivívta a klubvezetés és a szurkolók tiszteletét is, olyannyira, hogy a lotaringiai klubot irányító Bernard Serin bejelentette, hogy a bajnokság végeredményétől függetlenül az erdélyi magyar edző marad a csapat kispadján – írta meg a helyi sporthírekkel foglalkozó Let's Go Metz portál.

Bölöni László meggyőzte a Metz elnökét, marad Lotaringiában (Fotó: Let's Go Metz)

 

Sokan kételkedve fogadták Bölöni László kinevezését a francia élvonalból frissen kihulló Metz háza táján, és való igaz, hogy a kezdeti időszakban rendesen akadozott a lotaringiai csapat játéka, ami az eredményekben is visszaköszönt. A 70 éves trénert számos kritika érte túlzottan defenzív játékfelfogása miatt, de Bernard Serin klubelnök kitartott mellette, ez pedig idővel meghozta a gyümölcsét.

Bölöni egyik fő célja az volt, hogy olyan csapatot építsen, amellyel a szurkolók is azonosulni tudnak. Az erdélyi magyar edző ennek szellemében bátran nyúlt a klub nemzetközi szinten híres akadémiáján pallérozódó fiatalokhoz, és közülük tizenkettőt be is épített az első csapatba. Ez jelentős változást hozott az előző évek gyakorlatához képest – mutat rá a helyi sajtó –, mivel a csapatot három idényen át irányító Frédéric Antonetti előszeretettel hibáztatta a drukkereket a játékosok rossz teljesítményéért, ezzel szemben a Bölöni-féle csapatot nagyon szeretik a bordó-fehér fanatikusok.

Ebből a szempontból beszédes volt a múlt hétvégi, Saint-Étienne ellen 3–1-re megnyert bajnokit követő sajtótájékoztató, ahol Bölöni arról beszélt, hogy „amikor idejöttem, kerestem a lotaringiai játékosokat, és egyet sem találtam” – a tavaly nyári helyzettel szemben most a Metz keretének a negyedik legalacsonyabb az átlagéletkora a Ligue 2-ben.

A Metz egyébként remek sorozatban van: 2022 októbere óta veretlen a bajnokságban (csupán januárban csúszott be egy zakó a Lyon ellen a Francia Kupában), jelenleg a tabella harmadik helyén áll, egy ponttal lemaradva a már feljutó helyen álló Bordeaux mögött. Úgy tűnik tehát, hogy jó ötlet volt Bölönit leültetni a kispadra – ezzel maga Serin klubelnök is egyetért, mivel a minap a BeIN Sports adásában jelentette be, hogy a következő idényben is az erdélyi magyar szakemberrel tervez a klub, függetlenül attól, hogy sikerül-e kivívni a feljutást az élvonalba.

2023.08.08 14:16:42

Francia labdarúgás nemzetisport.hu

Tizennyolc csapat, három+egy BL-résztvevő, két kieső, egy osztályozós csapat.

2023.05.20 14:15:20

Francia labdarúgás nemzetisport.hu

A távozó sportvezető eladósodott egyesületből a világ egyik legértékesebb klubjává emelte az OL-t.

2023.05.05 19:58:50

Francia labdarúgás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Nasszer al-Kelaifi, a PSG nagyfőnöke, akin keresztül a katari állam pénzelte a klubot – így állta például Messi fizetését is –, elérkezettnek látta az időt, hogy harcba induljon az egókkal szemben. Lehetett volna korábban is, de akkor akár Messivel, akár más szupersztárral szemben több lett volna a veszítenivalója, mint most az öt mérkőzés.

2023.03.23 00:04:42

Francia labdarúgás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A sokéves átlag azt mutatja, hogy nemcsak a pályán nyújtott teljesítménye szokott csapatkapitányságra érdemesíteni egy futballistát, hanem az életkortól nem feltétlenül függetleníthető emberi érettség, a befolyásoló, közösségformáló erő is. Akire ezért-azért felnéz a többség, és akinek »közlekedik annyi vér a rendszerében«, hogy indokolt (vagy annak vélt) esetben egy szupersztárra is rászóljon.

2023.03.11 14:47:44

Francia labdarúgás nemzetisport.hu

A 30 éves Will Still útja a Football Managertől a francia élvonal kispadjáig – edzői papírok nélkül.