Szuper gyors gólra épült a Klinsmann-csapat győzelme

Vágólapra másolva!
2014.06.16. 23:54
null
John Brooks elsőre maga sem hitte el, de befejelte (Fotó: Reuters)
A világbajnokságok történetének ötödik leggyorsabb góljával az Egyesült Államok még csak vezetett, ám John Brooks hajrábeli fejesével 2–1-re le is győzte Ghánát a brazíliai torna G-csoportjának kedd hajnali mérkőzésén.

 

VB 2014
G-CSOPORT

Ghána–Egyesült Államok 1–2 (0–1)

Natal, Arena das Dunas, 39 760 néző. Vezette: Jonas Eriksson (svéd)
GHÁNA:
Kwarasey – Opare, Jonathan Mensah, Boye, K. Asamoah – Muntari, Rabiu (Essien, 71.), J. Ayew (K.-P. Boateng, 59.), Atsu (Adomah, 78.), A. Ayew – A. Gyan. Szövetségi kapitány:Akwasi Appiah
EGYESÜLT ÁLLAMOK: Howard – F. Johnson, Cameron, Besler (Brooks, 46.), Beasley – Beckerman, J. Jones, Dempsey, Bradley, Bedoya (Zusi, 77.) – Altidore (Jóhannsson, 23.). Szövetségi kapitány: Jürgen Klinsmann
Gólszerző: A. Ayew (82.), ill. Dempsey (1.), Brooks (86.)

A mérkőzés összefoglalóját ide kattintva nézheti meg!

Clint Dempsey a korai gólt lövi (Fotó: Reuters)
Clint Dempsey a korai gólt lövi (Fotó: Reuters)

Még szinte el sem kezdődött a mérkőzés, máris vezetett az amerikai csapat: az 1. percben Clint Dempsey kapott labdát a bal szélen, faképnél hagyta John Boye-t, és Adam Kwarasey kapus mellett a hosszú alsóba lőtt – a natali stadionban megjelent több mint húszezer amerikai szurkoló legnagyobb örömére. 0–1

A 29. másodpercben a kapuba találó Dempsey a vb-k történetének ötödik leggyorsabb gólját érte el – ide kattintva megtekinthetik, kik voltak még nála is gyorsabbak.

A váratlan gól kettős hatással volt a ghánai csapatra: rövid időre megbénította – Jozy Altidore majdnem góllal büntetett –, később viszont felvitte a harci lázat. Ez részint lendületes – de leginkább csak távoli lövéseket eredményező – támadásokban mutatkozott meg, részint meg a test test elleni párharcokat tette forróvá, ami nem kis nyugtalanságot keltett az amerikai táborban.

Orrvérzés előtti pillanat (Fotó: Reuters)
Orrvérzés előtti pillanat (Fotó: Reuters)

Jozy Altidore még magától húzódott meg egy sprint közben (le is kellett cserélni), Clint Dempsey orra vére viszont egy fejpárbaj nyomán, Boye egekbe emelt lábával (!) találkozva eredt el. Bár Dempsey nem kért cserét, nem kizárt, hogy eltört az orra.

Akadt még egy Muntari, Jones birkózás is az első félidő hajrájában, de a felek végül békét kötöttek, és erről meggyőzték a játékvezetőt is.

Az első félidőre jellemző nagy iramú, küzdelmes, ám kevés gólhelyzettel dúsított játék jellemezte a második negyvenöt percet is.

Az eredményen változtatni igyekvő ghánaiak támadtak többet, Asamoah Gyannak volt is egy kecsegtető lehetősége, de a fejese nyomán a labda végül a kapu mellé szállt.

Közeledett a meccs vége, ennek megfelelően fel-fellazult a ghánai védelem, mielőtt azonban ebből baj lett volna, megszületett az egyenlítő gól: a 82. percben Asamoah Gyan sarokkal hozta játékba André Ayew-t a bal oldalon, és a marseille-i támadó egy csel után, mintegy 12 méterről az egyébként biztos kézzel védő Tim Howard hálójába lőtt. 1–1

Ghána azonban nem tudott élni a gól teremtette lélektani előnnyel! A 86. percben Graham Zusi ívelt be amerikai szögletet a jobb oldalról, és Klinsmann másik cserejátékosa, a kiváló ütemben érkező John Brooks az ötösről a hálóba fejelt 1–2

A hajrában Ghána rohamozott, de nem tudott egyenlíteni, vagyis az amerikaiak visszavágtak a 2006-os vb csoportkörében és a 2010-es torna nyolcaddöntőjében elszenvedett vereségekért.

A meccs legjobbjának, az amerikaiak csapatkapitányát, az immár a harmadik világbajnokságán gólt szerző Clint Dempseyt választották meg.

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Németország 1 1 4–0 +4 3
2. Egyesült Államok 1 1 2–1 +1 3
3. Ghána 1 1 1–2 –1 0
4. Portugália 1 1 0–4 –4 0

A KERETEK

Ghána
Kapusok:1Stephen Adams(Aduana Stars), 16Fatau Dauda(Orlando Pirates – dél-afrikai), 12Adam Kwarasey(Strömsgodset – norvég)
Védők:23Harrison Afful(Espérance – tunéziai), 21John Boye(Rennes – francia), 2Samuel Inkoom(Plataniasz – görög), 19Jonathan Mensah(Évian TG – francia), 4Daniel Opare(Standard Liege – belga), 15Rashid Sumaila(Mamelodi Sundowns – dél-afrikai)
Középpályások:6Afriyie Acquah(Parma – olasz), 14Albert Adomah(Middlesbrough – angol), 8Emmanuel Agyemang-Badu(Udinese – olasz), 20Kwadwo Asamoah(Juventus – olasz), 7Christian Atsu(Vitesse – holland), 10André Ayew(Marseille – francia), 5Michael Essien(Milan – olasz), 17Mohammed Rabiu(Kubany Krasznodar – orosz), 11Sulley Muntari(Milan – olasz), 22Wakaso Mubarak(Rubin Kazany – orosz)
Támadók:13Jordan Ayew(Sochaux – francia), 9Kevin-Prince Boateng(Schalke 04 – német), 3Asamoah Gyan(al-Ain – egyesült emírségekbeli), 18Majeed Waris(Valenciennes – francia)
Szövetségi kapitány:Akwasi Appiah

Egyesült Államok
Kapusok:12Brad Guzan(Aston Villa – angol), 1Tim Howard(Everton – angol), 22Nick Rimando(Real Salt Lake)
Védők:7DaMarcus Beasley(Puebla – mexikói), 6John Brooks(Hertha – német), 20Geoff Cameron(Stoke City – angol), 21Timmy Chandler(Nürnberg – német), 3Omar Gonzalez(LA Galaxy), 22Fabian Johnson(Hoffenheim – német), 2DeAndre Yedlin(Seattle Sounders)
Középpályások:15Kyle Beckerman(Real Salt Lake), 11Alejandro Bedoya(Nantes – francia), 4Michael Bradley(Toronto FC – kanadai, MLS), 14Brad Davis(Houston Dynamo), 10Mikkel Diskerud(Rosenborg – norvég), 16Julian Green(Bayern München – német), 13Jermaine Jones(Besiktas – török), 19Graham Zusi(Sporting Kansas City), 5 Matt Besler(Sporting Kansas City)
Támadók:17Jozy Altidore(Sunderland – angol), 8Clint Dempsey(Seattle Sounders), 9Aron Jóhannsson(AZ Alkmaar – holland), 18Chris Wondolowski(San Jose Earthquakes)
Szövetségi kapitány:Jürgen Klinsmann (német)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik