Vb 2014: Dempsey lassú volt, csak 5. az örökranglistán

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.17. 00:37
null
Hakan Sükür viszonylag hamar lehűtötte a dél-koreai kedélyeket (Fotó: Action Images)
Clint Dempsey már 29 másodperc elteltével megszerezte a vezetést az Egyesült Államoknak Ghána ellen, ám a futball-vb-k történetében négyen is gyorsabbak voltak nála.

Gyors, gyors, de nem eléggé. Ahhoz legalábbis nem, hogy a lista élére kerüljön. Clint Dempsey nem sokat vacakolt az első amerikai gól megszerzésével a 2014-es vb-n, ám ha valaki azt hinné, hogy ezzel az ő nevéhez fűződik a világbajnokságok történetének leggyorsabb találata, az nagyot téved. Négyen is előtte állnak a sorban.

1. Hakan Sükür (2002), 11 másodperc, Törökország–Dél-Korea 3–2

A Boszporusz Bikájának becézett támadó már a 11. másodpercben előnyhöz juttatta Törökországot a házigazda Dél-Korea elleni bronzmérkőzésen. A törökök végül 3–2-re nyertek, érdekesség, hogy a találkozó legvégén is született egy gól, a dél-koreai Szong Csong Kuk a 93. percben talált be.

2. Václav Masek (1962), 16 másodperc, Mexikó–Csehszlovákia 3:1

Hakan Sükür negyvenéves rekordot adott át a múltnak, nevezetesen Václav Masekét. A csatár 16 másodperc elteltével villant, és bár Mexikó fordítani tudott, így is Csehszlovákia jutott tovább a csoportból. Sőt meg sem állt a döntőig a chilei vb-n.

3. Ernst Lehner (1934): 25 másodperc, Németország–Ausztria 3:2

Az első olaszországi világbajnokság bronzmeccsén is volt egy korai találat, Ernst Lehnernek köszönhetően. A német csatár ezen a találkozón szerzett még egy gólt, Németország pedig Ausztria legyőzésével megszerezte első világbajnoki érmét.

4. Bryan Robson (1982), 27 másodperc, Anglia–Franciaország 3–1

A Manchester United legendája egy bedobás után vette be a franciák kapuját Anglia bemutatkozó mérkőzésén Bilbaóban. Az összecsapást az angolok nyerték meg, a tornán azonban a gallok jutottak messzebbre, konkrétan a negyedik helyig.

Clint Dempsey 29 másodperccel tehát „csak” az ötödik a listán, amelynek – most már – kilencedik helyén Albert Flórián található. Az egyetlen magyar aranylabdás az 1962-es vb-n az 50. másodpercben volt eredményes Bulgária ellen, a mieink 12 perc után már 4:0-ra vezettek, végül 6:1-re nyerték meg a csoportmeccset.

Dempsey gólja

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik