nemzetisport.hu 2016.03.09 15:41 Frissítve: 2016.03.09 15:59

Eb 2016: Storckot is tájékoztatták a szervezésről, szabályokról

A nyári labdarúgó Európa-bajnokság szabályzatáról és lebonyolításáról tartott tájékoztatót Párizsban az UEFA. Az egyik legérdekesebb előadáson a tornán résztvevő válogatottak szövetségi kapitányai az Európa-bajnokság szervezési részleteivel ismerkedtek meg. A szakembereknek az egykori kiváló játékvezető, az európai szövetség játékvezetői bizottságának vezetője, Pierluigi Collina, valamint Ioan Lupescu, az UEFA technikai igazgatója tartott előadást. Utóbbi az Európa-bajnokság sportszakmai tudnivalóit ismertette a szövetségi kapitányokkal.


Pierluigi Collina előadásán elhangzott, hogy az Eb-n alkalmazott gólvonal-technológia nem váltja ki az alapvonali asszisztensek feladatkörét. Az alapvonali játékvezetők elsődleges dolga ugyanis a 16-oson belül történő események kontrollálása, ami sok szituációban nem is összeegyeztethető a gólvonal figyelésével. Az UEFA játékvezetői bizottságának vezetője konkrét játékhelyzeteket is bemutatott, egyebek mellett kitért a 16-oson belüli kezezés eseteire, és annak szankcióira, illetve meghallgatta ezekről a szövetségi kapitányok, köztük Bernd Storck véleményét is – közölte az mlsz.hu.

Szóba került az északír–magyar Eb-selejtezőn történt emlékezetes esemény is, amikor Chris Baird néhány másodpercen belül, folyamatos játék mellett, két súlyosabb szabálytalanságot is elkövetett, ezért a játékvezető egymás után kétszer mutatta fel neki a sárgát, utóbbit követően a pirosat is. Collina elmondta, hogy ebben az esetben a játékvezető tökéletesen alkalmazta az előnyszabályt, és helyesen járt el a sárgákkal.

A fegyelmi szabályok kapcsán elhangzott, hogy a tornán begyűjtött két sárga lap automatikusan eltiltást jelent a játékosoknak, a negyeddöntő után azonban törlik a sárgákat, így az elődöntőben tiszta lappal indulnak a futballisták. A sárga lapokat nem hozzák magukkal a selejtezőből a játékosok, a piros lapokért kapott korábbi eltiltások azonban érvényben lesznek az Eb kezdetén.

Ami a csapatok kötelezettségeit illeti: az Eb alatt a mérkőzések előtti napon a csapatoknak kötelező lesz a találkozó helyszínére érkezni, valamint hivatalos sajtótájékoztatót tartani a szövetségi kapitány és legalább egy játékos részvételével. Érdekesség, hogy a tolmácsolás sosem a helyszínen zajlik majd, minden sajtóeseményen online, a párizsi központból tolmácsolnak angolra, franciára és az adott mérkőzés résztvevőinek anyanyelvére a legmodernebb technológia igénybevételével. Az UEFA minden esetben a legjobb tolmácsokat alkalmazhatja a szinkrontolmácsolásra, nem kell minden helyszínen egy-egy fordítót biztosítani majd.

Ami az érdeklődést, a várható nézőszámot illeti, minden idők legjelentősebb kontinensviadalára készül Európa. Összeadva 8 milliárd tévénézővel számol az UEFA, ami annak köszönhető, hogy mostanra több mint 200 országban megvásárolták az esemény közvetítési jogait. Az UEFA bejelentette a végrehajtó bizottság korábbi döntését, hogy egy új szabályt léptetett érvénybe, e szerint az Európa-bajnokság közvetlen felkészülési időszakában a tornára kijutott csapatok akár két szintén Eb-résztvevő riválissal is játszhatnak barátságos mérkőzést (eddig legfeljebb egy résztvevő csapattal lehetett). Ezzel a döntéssel a csapatok közvetlen felkészülését kívánja segíteni a szervezőbizottság.

Kiemelt figyelmet kap a szervezési előkészületek, munkálatok során a környezettudatos gondolkodás. Ez nem csak a stadionokban elhelyezett szelektív hulladéktárolókban, vagy abban nyilvánul meg, hogy a különböző dekorációs és mobil elemeket környezetbarát, újrahasznosítható anyagokból gyártják, hanem abban is, hogy tervben van egy hivatalos „telekocsirendszer" kialakítása, amely a résztvevő országokból érkező szurkolók által felhasznált járművek számának, így az utazással járó ökológiai lábnyom jelentős csökkentését eredményezheti. Mindez része a Respect kampánynak, amely az Eb-re az általános tolerancia és antirasszizmus mellett a látás-, hallássérültek és a mozgáskorlátozottak szempontjainak figyelembevételére is felhívja a figyelmet.

Természetesen a biztonság kiemelt figyelmet kap az Eb-n. Nemcsak a válogatott mellett lesz folyamatos a rendőri jelenlét, hanem a hivatalos, a helyszínek belvárosaiban kialakított szurkolói zónák (Fan Zone) biztosítása is része a biztonsági intézkedéseknek. Éppen ezért fontos, hogy minden drukker, újságíró tájékozódjon a helyi szervezett tömegközlekedési lehetőségekről, és lehetőleg ezeket vegye igénybe a torna során.

A workshopon elhangzott további érdekesség, hogy a korábbi tapasztalatokból kiindulva némileg csökken a médiatribünök mérete, az előző kontinensviadalokon ugyanis alacsony, alig 60 %-os kihasználtságúak voltak a meccsnapokon a média részére fenntartott helyek.

Itt a legjobb megoldás az Eb-re utazó magyar szurkolók számára! Eb-falu, ahol együtt ünnepelhetjük a magyar válogatottat! (x) 

2016.11.09 17:01:36

Foci Eb 2016 nemzetisport.hu

Fizessen elő a Nemzeti Sportra negyedévre, és ajándékba megkapja az Eb-kötetet!

2016.07.15 19:46:45

Foci Eb 2016 nemzetisport.hu

Leesett az állunk néhányszor, miközben végigpörgettük olvasóink nyitómeccs előtti megérzéseit.

2016.07.12 18:07:47

Foci Eb 2016 Kovács Kristóf (MINDSET PSZICHOLÓGIA)

A sérült sportolót kevésbé érdeklik a mindennapos dolgok, csökken az önszabályozás és az érzelmi kontroll.

2016.07.11 13:26:18

Foci Eb 2016 nemzetisport.hu

A portugálok legjobbja a kapus volt a fináléban • A francia csatárok kevésszer voltak megjátszhatóak.

2016.07.11 09:30:30

Foci Eb 2016 nemzetisport.hu

CÍMLAPOK. „Túl kegyetlen” • „Ez nem a mi napunk volt” • CR nélkül is megkapta a „glóriát” Portugália.