Dráma Bordeaux-ban! A németek 11-esekkel megverték az olaszokat

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.07.02. 20:43
null
A németek kerekedtek felül az idegek harcában (Fotók: Reuters)
Németország bejutott a négy közé a labdarúgó Európa-bajnokságon, miután tizenegyesekkel legyőzte Olaszországot.

LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG
NEGYEDDÖNTŐ
NÉMETORSZÁG–OLASZORSZÁG 1–1 (0–0, 1–1, 1–1) – 11-esekkel 6–5

Bordeaux, Matmut Atlantique, 38 764 néző. Vezette: Kassai (magyar)
NÉMETORSZÁG: Neuer – Höwedes, J. Boateng, Hummels – Kimmich, Khedira (Schweinsteiger, 16.), Kroos, Hector – Özil – Th. Müller, Gomez (Draxler, 72.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
OLASZORSZÁG: Buffon – Barzagli, Bonucci, Chiellini (Zaza, 121.) – Florenzi (Darmian, 86.), Sturaro, Parolo, Giaccherini, De Sciglio – Éder (Insigne, 108.), Pelle. Szövetségi kapitány: Antonio Conte
Gólszerző: Özil (65.), ill. Bonucci (78. – 11-esből)

Tizenegyesrúgások (vastaggal, akik berúgták): Insigne, Kroos, Zaza, Müller, Barzagli, Özil, Pelle, Draxler, Bonucci, Schweinsteiger, Giaccherini, Hummels, Parolo, Kimmich, De Sciglio, Boateng, Darmian, Hector

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

KORAI CSERE A NÉMETEKNÉL

Az első húsz percet jelentős német labdabirtoklási fölény jellemezte, de kapura lövésig csak a gyors ellencsapásokra berendezkedő olaszok jutottak. Más kérdés, hogy a három kísérlet egyike sem hordozott magában veszélyt – egy szó, mint száz, mindkét védelem jól állt a lábán, ahogyan azt vártuk.

Nem úgy szegény Sami Khedira, akinek meghúzódott a combja, és alig negyedóra elteltével cserét kérni kényszerült. Kulcsembert veszített a német középpálya, s bár nagy név jött be a helyére – a csapatkapitányi karszalagot azonnal megkapó, nagy tornán 37-edszer pályára lépő és ezzel Miroslav Klose „világrekordját” beállító Bastian Schweinsteiger –, megfogalmazódott a kérdés: végig bírja-e a meccset az Eb-n addig nem egészen negyven percet játszó „öreg”?

Khedira nem tudta folytatni, Schweinsteiger váltotta
Khedira nem tudta folytatni, Schweinsteiger váltotta

Schweini szinte azonnal fejelt egy gólt, csakhogy felugrás előtt lökött, Kassai Viktor nem tehetett mást, szabadot ítélt kifelé. Valamelyest visszaesett az iram, enyhült a német fölény, de mielőtt az „izgalommentes” jelző után kitehettük volna a pontot az első félidő végére, itt is, ott is majdnem megszületett a vezető gól.

MOZGALMAS KÉT PERC: HELYZET ITT IS, OTT IS

A 42. percben egy lecsúszott Toni Kroos-lövés után nyílt közeli lehetőség Thomas Müller előtt, de ő meglepetésében eltörte a labdát, Gianluigi Buffon könnyedén védett, majd odaát egy ügyes lescsapda-kijátszás után a második hullámban érkező Stefano Sturaro lőtt, labdája Jérome Boatengről vágódott szögletre.

EB-CSÚCS A TIZENEGYESEK SORÁN

• A németek világversenyen először győzték le az olaszokat – bár most is „csak” tizenegyesekkel.

• Németország sorozatban a hatodik nagy tornán jutott be a legjobb négy közé, a 2014-es vb-t meg is nyerte.

• Az olaszok az Európa-bajnokságok egyenes kieséses szakaszában az öt szétlövésből hármat elveszítettek.

• Az Eb-k történetében eddig csak egyszer fordult elő, hogy egy tizenegyespárbaj során 18 játékos próbálkozzon. Az 1980-as Eb bronzmeccsén a csehszlovákok 9–8-ra megverték az olaszokat, akkor csak egy játékos (Fulvio Collovati) hibázott.

Az első félidő kiegyenlített taktikai csatája tehát nem hozott gólt, ami megfelelt a hagyományoknak: a két csapat nagy tornán vívott korábbi meccsein 18 gól született – 15 a szünet után…

A második játékrész eleje inkább a német reményeket táplálta: a nationalelf játékosai alapvetően az olasz bástyarendszer körbegurigázásával múlatták az időt, de akadt közben egy nagy lehetőségük is – az 54. percben Mario Gomez visszatett labdájából Müller lőtt, Alessandro Florenzi akrobatikus mozdulattal szögletre terelte a kapu jobb oldalát veszélyeztető lövést –, majd a sarokrúgást követően Jérome Boateng lőtt fölé távolról.

GOMEZ NAGY PASSZA, ÖZIL MEGSZERZI A VEZETÉST

A játék lassan, de biztosan ismét az olasz térfélre összpontosult, alighanem az ezzel járó növekvő feszültség is tükröződött abban, hogy négy percen belül három olasz játékos kapott sárga lapot az eseményeket határozottan kézben tartó Kassaitól. És nem sokkal később a csapatuk egy gólt a németektől.

A 65. percben a szinte teljesen munka nélkül maradó Manuel Neuer indította a bal oldalon Gomezt, aki futtában némi bajlódás árán az oldalvonalon belül tartotta a labdát, három ember között mesterien kiugratta Hectort, akinek beadása éppen úgy perdült fel egy olasz védőn, hogy jó legyen a berobbanó Mesut Özilnek, ő pedig a kapu jobb oldalába lőtt. 1–0

Özil góljával a németek szerezték meg a vezetést
Özil góljával a németek szerezték meg a vezetést

A kulcspasszt adó Gomeznek megjött az önbizalma: nem sokkal a gól után a leshatárról kilépve megszelídítette a védelem mögé ívelt labdát, az öt és felesről éppen kapura sarkazta volna, amikor a berepülő Giorgio Chiellini elpöckölte előle – pont a saját kapujára, Buffon óriásit védett!

BOATENG MEGINOG, BONUCCI BÜNTET

Nem volt más lehetőség, az olasz válogatottnak meg kellett próbálnia építkezni, de Graziano Pelle tízméteres, a rövid sarkot elkerülő lövésénél egy darabig nem futotta többre.

Aztán a 78. percben „besegített” Boateng: az addig stabil produkciót nyújtó német játékos „ártatlanul” védekező vízilabdásokat idézően, magasba emelt karokkal várta Florenzi beadását, és mivel a labda a jobbján fennakadt, Olaszország büntetőt rúghatott – és Leonardo Bonucci könyörtelenül a bal alsóba bombázott. A német válogatott először kapott gólt a tornán. 1–1

Bonucci tizenegyesből egyenlített
Bonucci tizenegyesből egyenlített

Az olaszok megkísérelték kihasználni a németek döbbenetét, gyorsan vezettek néhány akciót, Mattia De Sciglio éles lövéssel egyszer az oldalhálót is megrezegtette, de gólt sem ők, sem a kapu elé ívelésekkel kísérletező németek nem szereztek – jöhetett a hosszabbítás.

KASSAI VOLT A LEGVESZÉLYESEBB A NÉMETEK KAPUJÁRA

Kassai Viktor rendet tartott a pályán
Kassai Viktor rendet tartott a pályán

A hosszabbításban a németek birtokolták többet a labdát, igazán nagy helyzetet azonban nem tudtak kidolgozni – pedig egyszer lett volna rá lehetőségük. A 109. percben Julian Draxler iramodott meg a labdával az olaszok térfelének közepén, a jobb oldalon érkező Müllert szerette volna játékba hozni, ám a pontos passz – és ezzel együtt a ziccer – elmaradt.

Érezhető volt, hogy a játékosok fáradnak, egyre több technikai hiba, pontatlanság tarkította a mérkőzést. A ráadás második felében Manuel Neuer kézből előre akarta rúgni a labdát, de Kassai Viktor sarkát találta el, így a labda visszapattant a németek tizenhatosán belülre, ám nem alakult ki veszélyes szituáció.

Telt-múlt az idő, lecsorogtak a percek, Kassai Viktor pedig lefújta a találkozót. Tizenegyesek!

A 18 JÁTÉKOSBÓL 11 RÚGTA BE!

A tizenegyespárbajokról általánosságban elmondható, hogy drámaian alakulnak, erre különösen igaz volt. Insigne és Kroos berúgta, utána viszont Zaza és Müller is hibázott. Barzagli belőtte, Özil és Pelle kihagyta, majd Draxler kegyetlenül bevágta, így négy pár után 2–2-re állt a meccs.

Az olaszok ötödik rúgója Bonucci volt, aki a rendes játékidőben higgadt maradt, most viszont rontott – meccslabda a németeknek. De Schweinsteiger is kihagyta!

A hirtelen halálban Giaccherini, Hummels, Parolo, Kimmich, De Sciglio és Boateng is tökéletes tizenegyest végzett el, nem úgy Darmian, akinek a lövését Neuer hárította. A párharcot Jonas Hector zárta le, bár Buffon nem állt tőle messze, hogy kivédje a lövést, a hóna alatt csúszott be a labda a kapuba. Vége, elődöntőben a németek!

Németország csütörtökön játssza az elődöntőt, ellenfele a vasárnapi Franciaország–Izland mérkőzés győztese lesz. Mint ismert, a másik ágon Portugália és Wales küzd meg a fináléba kerülésért szerdán.

Hector lövése becsúszott Buffon hóna alatt – Németország az elődöntőben!
Hector lövése becsúszott Buffon hóna alatt – Németország az elődöntőben!

A MÁR LEJÁTSZOTT NEGYEDDÖNTŐK
Lengyelország–Portugália 1–1 (Lewandowski 2., ill. R. Sanches 33.) – 11-esekkel 3–5
Wales–Belgium 3–1 (A. Williams 31., Robson-Kanu 55., Vokes 86., ill. Nainggolan 13.)

VASÁRNAP JÁTSSZÁK
Franciaország–Izland

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik