Vb 2022: Új-Zéland nyert, és új nemzeti gólrekordert ünnepel

Vágólapra másolva!
2022.03.21. 20:18
null
Chris Wood (szemben) új gólrekorderként fogadja a gratulációt (Fotó: Getty Images)
Új-Zéland 4–0-ra legyőzte a Fidzsi-szigeteket a két labdarúgó-válogatott hétfő esti dohai mérkőzésén, és ezzel biztossá tette, hogy ott lesz a világbajnoki selejtező Óceániai zónájának négyes döntőjében. Az óceániai válogatottak a koronavírus-járvány miatt Katarban játsszák le a térség selejtező tornáját.

 

Chris Wood az első félidő hajrájában fejelte be a vezető gólt, majd a 73. percben közeli lövéssel ő is tette biztossá a győzelmet – két gólja között a fiatal Elijah Just is betalált, sőt a meccs legvégén Clayton Lewis is. Utóbbi kettő először szerzett gólt a válogatottban, a Newcastle Unitedben légióskodó rutinos, 62-szeres válogatott Wood viszont már 30-nál jár – és éppen most ugrott a fekete mezesek örök-góllövőlistájának élére, megelőzve Vaughan Covenyt (29). AZ ÚJ REKORDOT JELENTŐ GÓL ITT!


Mivel Új-Zéland az első körben legyőzte Pápua Új-Guineát is (1–0), már biztos, hogy nem végezhet a második helynél hátrébb a B-csoportban, vagyis biztosan továbbjut.

Az A-csoport menetrendjét átírta a koronavírus-járvány: Vanuatu keretében több játékos is pozitív tesztet adott, így a csapat nem tudta lejátszani a Tahiti elleni bemutatkozó mérkőzését, és később jelezte visszalépését. Alighanem hasonló sors vár a Cook-szigetek válogatottjára is, amely az első meccsét még lejátszotta – 2–0-ra kikapott a Salamon-szigetektől –, azonban a másodikra, a Tahiti ellenire már nem tudott kiállni koronavírus-fertőzések miatt.

Mindkét csoportból az első két helyezett jut be a március 27-i zónaelődöntőbe – jelen állás szerint eldőlni látszik, hogy az A-csoportból a Salamon-szigetek és Tahiti csapata lesz ott a négy között.

Az elődöntő két nyertese vívja a március 30-i, szintén Dohában sorra kerülő térségi finálét, amelynek győztese júniusban interkontinentális selejtezőt vív majd a CONCACAF-zóna leendő negyedik helyezettjével a vb-indulásért.

Az Óceániai zóna benevezett csapatai közül Amerikai Szamoa és Szamoa már a sorsolás előtt visszalépett, Tonga pedig az országot decemberben sújtó természeti katasztrófa (vulkánkitörés, földrengés, szökőár) következtében döntött úgy, hogy nem száll versenybe a vb-kvótáért.

VB-SELEJTEZŐ
ÓCEÁNIAI ZÓNA, B-CSOPORT (KATAR)
2. FORDULÓ
Új-Kaledónia–Pápua Új-Guinea 0–1
(T. Semmy 8.)
Új-Zéland–Fidzsi-szigetek 4–0 (Ch. Wood 45., 73., Just 71., C. Lewis 90+3. – 11-esből)
A csoport állása: 1. Új-Zéland 6 pont, 2. Pápua Új-Guinea 3, 3. Fidzsi-szigetek 3, 4. Új-Kaledónia 0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik