Vb 2022: Perisic beérte Messiéket, s lehagyta Sukert

Vágólapra másolva!
2022.12.05. 19:17
null
Modric balra 12 perc után most 99-et kapott a japánok ellen, Perisic meg rekorder lett (Fotó: AFP)
Mint arról beszámoltunk, a katari labdarúgó-világbajnokságon Horvátország 11-esekkel múlta felül Japánt a nyolcaddöntőben, és ott van a legjobb nyolc között. A három tizenegyest is kivédő horvát kapus, Dominik Livakovic mennybemenetelével záruló összecsapás számos statisztikai érdekességet hozott, ezekből válogattunk.

 

Luka Modric első világbajnoki mérkőzését még a 2006-os tornán játszotta, éppen Japán ellen – csereként 12 percet kapott. Az aranylabdás középpályás a horvát válogatottban a mai napig 5 mérkőzést játszott ázsiai ellenféllel szemben, 3 győzelem mellett 2 döntetlen a mérlege.

Modric 37 évével egyébként a korelnöke a horvát vb-keretének, s a horvátok kezdője a japánok ellen átlagéletkorát tekintve a legidősebb – 30 év, 8 napos átlagéletkorú – kezdőcsapat volt a 2006-os fináléban látott francia válogatott óta.

 

Japán mérlege európai válogatottakkal szemben a világbajnokságon 4 győzelem, 3 döntetlen, 5 vereség a mai döntetlen nélkül. A 2022-es világbajnokság előtt csak Oroszországot (2002) és Dániát (2010) győzte le az öreg kontinensről. A vb-k történetében a mostani volt a harmadik mérkőzés Japán és Horvátország között – ezzel a déli szomszédaink a legnépszerűbb ellenfelei az ázsiaiaknak, senki mással sem játszottak ennyit a tornán.

 

A japánok először jutottak be két egymást követő világbajnokságon a legjobb 16 közé, ezzel megtörték a sormintát. Az oroszországi torna előtt 2010-ben és 2002-ben jutottak el a legjobb 16 közé, de a továbbjutás a nyolcba még egyszer sem sikerült nekik – most sem.

Az egyenlítő Ivan Perisic a 10. gólját szerezte nagy tornákon – Európa-bajnokságon, és világbajnokságon. Egyetlen más horvát labdarúgónak sincs ennyi gólja nagy tornákról. A horvát szövetség korábbi elnökét, az 1998-as vb gólkirályát, Davor Sukert hagyta maga mögött Perisic.

 

Ha már Perisic: a horvátok gólszerzője igazán elit társasághoz csatlakozott: Lionel Messi, Cristiano Ronaldo és Xherdan Shakiri után ő lett a negyedik labdarúgó, aki a legutóbbi három világbajnokságon gólt szerzett.


Az 1994-es világbajnokság óta nem kellett ennyit várni az első hosszabbításra. Akkor a hetedikként rendezett Nigéria–Olaszország nyolcaddöntőig minden nyolc közé jutásért vívott meccs eldőlt a rendes játékidőben. Ezúttal az első négy egyenes kieséses mérkőzés után az ötödiken jött az első hosszabbításos és szétlövéses meccs.

Horvátország – a mai találkozóval együtt – a legutóbbi nyolc, vb-n vagy Eb-n egyenes kieséses szakaszban vívott mérkőzésén hétszer hosszabbításra kényszerült. A még a 2008-as Eb-n kezdődő sorozat alól egyetlen kivétel van: a 2018-as világbajnoki döntő Franciaország (2–4) ellen...


A japánok második világbajnoki szétlövésüket is elvesztették, az elsőt a 2010-es vb-n bukták el: a Paraguay elleni 0–0 után döntöttek a tizenegyesek, és 5–3-ra nyertek a dél-amerikaiak.

A világbajnokságokon a mostani szétlövés előtt a tizenegyespárbajok során összesen 276 tizenegyest végeztek el: 193 ment be, 83 nem – 1982 óta, amikor először döntötték így el a továbbjutást.

 

Dominik Livakovic mindössze a harmadik kapus, aki három tizenegyest is kivédett egy szétlövés során: legutóbb honfitársa, Danijel Subasic volt erre képes a 2018-as vb-n a Dánia elleni nyolcaddöntőben, míg először a portugál Ricardo mutatta be ezt a bravúrt az angolok elleni negyeddöntőben a 2006-os tornán.


 

A MÉRKŐZÉSRŐL BŐVEBBEN ITT!

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
NYOLCADDÖNTŐ
JAPÁN–HORVÁTORSZÁG 1–1 (1–0, 1–1, 1–1) – 11-esekkel 1–3

Al-Vakra, al-Dzsanub Stadion, 42 523 néző. Vezette: Elfath (amerikai)
JAPÁN: Gonda – Tanigucsi, Josida, Tomijaszu – Ito Dzs., Endo V., Morita (Tanaka, 106.), Nagatomo (Mitoma, 64.) – Doan (Minamino, 87.), Maeda (Aszano, 64.), Kamada (Szakai, 75.). Szövetségi kapitány: Morijaszu Hadzsime
HORVÁTORSZÁG: Livakovic – Juranovic, Lovren, Gvardiol, Barisic – Kovacic (Vlasic, 99.), Brozovic, Modric (Majer, 99.) – Kramaric (Pasalic, 68.), B. Petkovic (Budimir, 62.; Livaja, 106.), Perisic (Orsic, 106.). Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic
Gólszerző: Maeda (44.), ill. Perisic (55.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik