Vb 2022: nem maradt olyan válogatott, amely kiállna az oroszok ellen a pótselejtezőn

CS. M.CS. M.
Vágólapra másolva!
2022.02.27. 16:26
null
Patrik Schickék sem játszanának az oroszok ellen (Fotó: Getty Images)
Mint ismert, a Lengyel Labdarúgó-szövetség elnöke, Cezary Kulesza szombaton bejelentette, hogy az Ukrajna ellen kezdeményezett, s még mindig zajló háborús helyzet miatt a lengyel válogatott nem kíván pályára lépni Oroszország ellen a március 24-én esedékes világbajnoki selejtező mérkőzésen. Később Svédország is jelezte ugyanezt, vasárnap pedig a cseh szövetség is ezzel kapcsolatban adott ki közleményt.

Pénteken beszámoltunk róla, hogy a lengyel, a svéd és a cseh labdarúgó-szövetség közös közleményben jelezte, szerintük Oroszország nem lehet házigazdája az idei világbajnokság márciusi pótselejtezőinek, mivel Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el Ukrajnában. Az UEFA pénteken bejelentette, hogy az érintett válogatottaknak semleges helyszínen kell lejátszaniuk a mérkőzéseiket.

Ezt követően szombaton a lengyel, majd a svéd szövetség is jelezte, nem kíván Oroszország ellen pályára lépni a pótselejtezőben – semleges helyszínen sem. A csehek vasárnap reagáltak erre:

„A Cseh Labdarúgó-szövetség végrehajtó bizottsága, a stáb tagjai és a válogatott játékosai egyetértenek abban, hogy a jelenlegi helyzetben semleges helyszínen sem lehet pályára lépni az orosz válogatott ellen. Mindannyian azt szeretnénk, hogy a háború mihamarabb véget érjen” – olvasható a szövetség hivatalos Twitter-oldalán.

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy két lehetősége maradt a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnek (FIFA): kizárja Oroszországot, amely így biztosan nem lenne ott a 2022-es katari világbajnokságon, vagy játék nélkül juttatja tovább mindkét körből, ellenfelei visszalépése miatt. Utóbbi esetén az oroszok automatikusan kvalifikálnák magukat a vb-re.

Az ügyben a Francia Labdarúgó-szövetség elnöke, Noël Le Graët is megszólalt: „Oroszországot ki kell zárni a 2022-es világbajnokságról. A sport világa, különösen a futball, nem maradhat semleges. Annyi biztos, hogy én semmiképp sem ellenezném az oroszok kiutasítását” – idézte az elnököt a Le Parisien.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik