Kierunek Katar! – a lengyelek legyőzték a svédeket, kijutottak a vb-re

Vágólapra másolva!
2022.03.29. 20:40
null
Kierunek Katar – Irány Katar, hirdeti Lewandowskiék pólója (Fotó: AFP)
Lengyelország a második félidőben szerzett két góljának köszönhetően Chorzówban 2–0-ra legyőzte Svédországot, így kiharcolta a részvételi jogot az év végi katari labdarúgó-világbajnokságra.

EURÓPAI VB-PÓTSELEJTEZŐK
DÖNTŐ, B-ÁG
LENGYELORSZÁG–SVÉDORSZÁG
2–0 (0–0)
Chorzów, 50 000
néző. Vezette: Orsato (olasz)
LENGYELORSZÁG: Szczesny – Cash, Glik, Bednarek, Bereszynski – Bielik, Góralski (Krychowiak, a szünetben), Moder – Zielinski (Buksa, 89.), Szymansky – Lewandowski. Szövetségi kapitány: Czeslaw Michniewicz
SVÉDORSZÁG: Olsen – Krafth, Lindelöf, Danielson (Ibrahimovic, 79.), Augustinsson – Kulusevski, Karlström (Svanberg, 67.), K. Olsson (Karlsson, 79.), Forsberg – Isak, Quaison (Elanga, 67.). Szövetségi kapitány: Janne Andersson
Gólszerző: Lewandowski (49. – 11-esből), Zielinski (72.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Chorzówban a mérkőzés kezdése előtt leszakadt az ég, s ez csak bebiztosította azt, amit amúgy előre is sejteni lehetett: nem a világ leglátványosabb futballmérkőzéseként vonul majd be a történelembe ez a mérkőzés. Ugyan az első szűk 20 percben váratlanul magas fordulatszámon pörögtek a csapatok, s mindkét kapu előtt alakultak ki gólhelyzetek – a hazaiaknál Robert Lewandowski nem túl veszélyes fejese után Robin Olsen könnyen védett, a vendégeknél viszont Emil Forsberg közeli lövésénél Wojciech Szczesnynek bravúrra volt szüksége –, a folytatásban már inkább a svédek akarata érvényesült, de a mezőnyfölényük ellenére Forsbergénél nagyobb gólszerzési lehetőséghez nem jutottak már az első félidőben.

A szünet után viszont a játék addigi képe alapján némi meglepetésre vezetést szereztek a lengyelek: Jesper Karlström teljesen fölöslegesen borította fel a tizenhatoson belül a szünetben csereként beálló Grzegorz Krychowiakot, a megítélt büntetőt pedig Robert Lewandowski minden rutinját bevetve rendkívül higgadtan értékesítette – megszerezve pályafutása 75. gólját a lengyel A-válogatottban, 1–0.

A hátrányba kerülő svédek próbálkoztak ugyan az egyenlítéssel, de a remek formában védő Szczesny eszén nem tudtak túljárni. Az utolsó húsz percre fordulva aztán végleg eldőlt a mérkőzés: Marcus Danielson a lehető legrosszabb pillanatban csúszott el, Piotr Zielinski pedig köszönte a lehetőséget, és nem hibázta el a ziccert, 2–0.

Robin Olsen még védett pár nagyot, a svédek a hajrában még Zlatan Ibrahimovicot is bevetették, de hiába volt a 40 éves csatár a pályán, még a szépítés sem jött össze nekik.

A helyzeteiket hatékonyabban értékesítő Lewandowskiék 1991 után győzték le újra a svédeket, ami azt jelenti, hogy ők utazhatnak Katarba az év végén – a lengyel válogatott története során kilencedik alkalommal vehet részt a világbajnokságon.

PERCRŐL PERCRE

94. perc: Vége! Lengyelország győzőtt és kijutott a világbajnokságra!

92. perc: Kulusevski dumált ki magának egy sárga lapot.

91. perc: Négy perc lesz a ráadás.

90. perc: Lengyel szöglet:Szymansky adja be, Lewandowski elől kifejelik, de visszakerül a labda a Bayern csatára elé, Lindelöf mellett kapura is fordul, Olsen bravúrral ment szögletre.

89. perc: Most érkezik Buksa Zielinski helyére.

87. perc: Forsberg balról tekerte középre a labdát, Moder kis híján a saját kapujába csúsztatott. Szöglet, veszélytelen.

85. perc: Miközben a labda Orsato játékvezetőt találta el, Zielinski megcsúszott és a földön maradt. Ápolni kell, aztán jelzik is, hogy csere lesz.

81. perc: Ibrahimovic fejelt le egy labdát a tizenhatoson belül, de a jó ütemben kivetődő Szczesny felszedte azt Kulusevski elől.

80. perc: Bielik és Isak akaszkodtak össze, megszolgálták a sárga lapot.

79. perc: Jön Ibrahimovic. Danielson helyére áll be. Karlsson pedig Olssont váltja.

77. perc: Olsen egy újabb védés után próbálta gyorsan előre rúgni a labdát kézből, Lewandowski akadályozta, sárga lap.

76. perc: Újabb Szymansky-szöglet, újabb fejes, most Lewandowskitól, megint Olsen véd nagyot!

75. perc: Szymansky a tizenhatos jobb sarkától ballal tekerte középre a labdát, Bednarek megcsúsztatta, Olsen bravúrral mentett szögletre.

72. perc: OTT A MÁSODIK! ZIELINSKI! Egy felívelt labdát Olson tett le Danielsonnak, aki viszont elcsúszott, így Zielinski zavartalanul roboghatott a tizenhatoson belülre, majd a behátráló Olsen mellett a kapu jobb oldalába helyezett, 2–0!

68. perc: Svanberg rögtön próbálkozik is, 17 méterről jobb belsővel, de nem tudta zavarba hozni Szczesnyt.

67. perc: Quaison helyére érkezik Elanga. Karlström helyett pedig Svanberg.

63. perc: Moder ültette hintába Lindelöföt középen, majd 23 méterről ball lőtt is, Olsen biztos kézzel hárított.

61. perc: Ibrahimovic elindult melegíteni – Svanberg és Elanga is társult hozzá.

59. perc: A sarokrúgás után Lindelöf csúsztatott fejese szállt el keresztbe a kapu előtt.

58. perc: SZCZESNY! Isak lódult meg a jobbon, laposan középre lőtt, az ötös bal sarkánál érkező Forsberg lövését a kivetődő kapus szögletre paskolja!

56. perc: Svéd szöglet balról, a kifejelt labdát Karlström szúrja rá 19 méterről, megpattan, Szczesnyé.

54. perc: Mindeközben Belfastban...

51. perc: Augstinsson és Zielinski összecsapása után mindketten a földön maradnak, csúnyán összecsattantak, Orsato türelmesen megvárja, míg felkelnek,és kioszt egy sárgát a lengyelnek.

49. perc: Lewandowski a labda mögött. Nekifut, megtorpan és higgadtan a jobb alsóba helyez, Olsen a másik irányba dőlt, 1–0!

48. perc: TIZENEGYEST KAPNAK A LENGYELEK! Karlström borította fel Krychówiakot a tizenhatosn belül, jogos.

47. perc: Isak balról laposan gurította vissza a labdát a tizenhatos vonalánál érkező Kulusevski elé, ő fuittából lő is, de pont középre, ahol Szczesny állt.

46. perc: Góralski nem folytatja, őt váltja Krychówiak. A lengyelek kezdték a második félidőt.

Jönnek a csapatok a második félidőre, érkezik Krychówiak a lengyelekhez.

45+2. perc: Vége az első félidőnek. Láttunk már jobb meccset is, de fogalmazzunk úgy, hogy a nagy tét miatt érthető, hogy a futball küzdő jellege dominál ezúttal.

44. perc: Kettő perc ráadást jelez Orsato játékvezető.

42. perc: A szakadó eső elállni látszik, ennek örömére három perccel a félidő lejárta előtt spontán ivószünet tört ki. Vagy valaki befutott a pályára. Bő egy perc pihenő után megyünk tovább. Utóbbi kiderült, egy kiégett reflextor miatt volt a rövid szünet, míg Orsato úgy döntött, mehet tovább a játék.

41. perc: Lewandowskit borította fel Olsson, de azért Karlström is ott sertepertélt, ha be kell segíteni a csapattársnak.

38. perc: Góralski kapott sárgát, miután megrúgta Karlströmöt.

36. perc: Augustinsson adott középre balról, Quaison fejelt, de veszélytelenül pattogott messze a kapu mellé a labda.

33. perc: Kulusevski kanyarította középre balról a labdát, de Quaison és Isak előtt is elsuhant.

30. perc: Eközben Portugáliában...

27. perc: Lewandowski próbálta hintába ültetni Danielssont, de a védő közbe nyúlt, így végül Cash laposan centerezhetett jobból, Olsson mentett szögletre. A sarokrúgás után a röviden kifejelt labdát Bednarek kapásból, kissé erőtlenül Olsen ölébe lőtte 16 méterről.

26. perc: Szymansky fordult le a balösszekötő helyén emberéről a tizenhatoson belül, jól is tette középre laposan, de a túloldalon üresen felejtett Cash nagyon sután találta el.

23. perc: Krafth jobbról ívelt középre, Quaison elől tisztázott fejjel Glik, majd Bereszynski indítására Moder startolt, de jött a kapujából Olsen és takarított.

20. perc: Micsoda blokk! Isak tette vissza a labdát az alapvonaltól Kulusevskinek, aki 7 méterről laposan lőtt is, Bednarek azonban – szó szerint – közbe tudott lépni az ötösön belül...

18. perc: A saját térfele közepén tétovázó Bieliket szerelte Karlström, majd Forsberget szöktette, aki az ötös bal sarkától lőtt, Szczesny vetődve mentett. Nagy védés volt.

16. perc: Cash harcolt ki szögletet a jobbon Augustinssonnal szemben. Kisszöglet után jön a beadás, de kifejelik a védők.

13. perc: Itt a svéd válasz: Isak tornáztatta meg Szczesnyt jó 20 méterről, a Juve kapusa vetődve fogta a labdát. Fél perc múlva Isak szöktette Quaisont aki 22 méterről kissé elkapkodva lőtt, a labda egy védő lábán, meg egy pocsolyában is lelassult, mire eljutott Szczesnyhez.

12. perc: Lewandowski most előkészítőként próbálkozik, beadását azonban lehúzta Olsen kapus.

10. perc: Az első helyzet! Cash tekerte jobbról a kapu elé, Lewandowski pedig 7 méterről Krafth és Lindelöf szerető öléséből bólintott a jobb alsó mellé.

8. perc: Lewandowski először jut labdához a tizenhatoson belül, lőni nem tud, visszagurít, de Orsato már les miatt közbesípolt – még az indításnál Szymansky lógott be a védők mögé.

5. perc: Indulnak is melegíteni a lengyel cserék, Glik pedig felettébb bizonytalannak tűnik a védelem közepén, de Bednarek kisegíti.

4. perc: Glik mintha máris cserét kért volna? Úgy tűnt, ezt jelezte a kispad felé...

2. perc: Cash szöglettel felérő bedobással jön a büntetőponttal egy magasságból, be is hajítja a tizenegyespontig, de a védők tisztáznak.

1. perc: A svédek kezdtek. Augustinssonnak 12 másodpercre volt szüksége, hogy letalpalja Zielinskit.

A lengyelek piros nadrágban, fehér felsőben, a svédek tiszta sárgában.

Szólnak a himnuszok, elsőként a svédeké, majd a lengyeleké. A végén hangrobbanás a hazai drukkerektől.

Szakadó eső várja a csapatokat a chorzówi stadionban, ráadásul az előrejelzések szerint nem is áll el az elkövetkező két órában. Kérdés, hogy ez melyik csapat dolgát teszi majd nehezebbé...

Köszöntjük olvasóinkat! Hamarosan kezdődik a világbajnoki kijutásról döntő mérkőzés.

Lewandowski (balra) a pályán, Ibrahimovic csak a kispadon kezd (Fotó: AFP)
Lewandowski (balra) a pályán, Ibrahimovic csak a kispadon kezd (Fotó: AFP)

ELŐZMÉNYEK

A lengyelek legutóbb tavaly novemberben szenvedtek vereséget hazai pályán, akkor éppen a magyar válogatott győzött ellenük 2–1-re Varsóban, igaz, azóta egyetlen mérkőzést játszottak csupán: csütörtökön 1–1-re végeztek Glasgowban a skótokkal.

A svédek nem túl meggyőzőek idegenben: a tavalyi Eb óta a görögöktől, a grúzoktól (!) és a spanyoloktól is kikaptak vendégként, ráadásul hervasztó, 1–5-ös gólkülönbséget tudnak felmutatni ezen a három meccsen. Ide a csehek legyőzésével jutottak – 1–0-ra nyertek hosszabbításban.

A közös múlt viszont a skandinávok mellett szól: a lengyelek elleni eddigi 27 meccsükből 15-ször nyertek, négy döntetlen mellett nyolc lengyel sikert jegyezhetünk még fel. A legutóbbi lengyel sikerig 1991-ig kell visszamennünk az időben, akkor barátságos mérkőzésen 2–0-ra győzött Lengyelország, azóta viszont 8 meccsen 7 svéd győzelem és egy döntetlen a mérleg – utóbbinak is már 25 éve.

Robert Lewandowski hétfőn teljes értékű edzésmunkát végzett. Igaz, ez nem azt
jelenti, hogy felépült térdsérüléséből, ám ennek ellenére ott van a lengyelek kezdőjében.Bár javult az Krzysztof Piatek állapota is, csak a kispadon kapott helyet – a skótok elleni felkészülési meccset (1–1) követően az Achilles-inát hét öltéssel kellett összevarrni. A napokban speciális vákuumkötést kapott a sérült testrészére, ami háromszorosára gyorsítja a gyógyulási folyamatot. Piatek hétfőn egyéni edzésmunkát végzett, az utolsó pillanatban úgy döntött a szakmai stáb, a kispadra azért leülhet a Fiorentina csatára.

A tavaly októberben honosított, s novemberben bemutatkozott Matty Cash is ott van a lengyel kezdőcsapatban. Az Aston Villa Angliában született légiósa a svédek ellen negyedszer húzhatja fel a címeres mezt.

A svédek azon bosszankodnak, hogy a lengyelek nem biztosítottak elég belépőt szurkolóiknak, s „jegyrendszerbeli” hiba miatt csupán 250 vendégdrukker lehet ott Chorzówban, pedig hivatalosan 2500-an lehetnének. A múlt heti, Csehország elleni vb-pótselejtezőt eltiltás miatt kihagyó, az utóbbi időben sérüléssel bajlódó Zlatan Ibrahimovic hétfőn teljes értékű edzésmunkát végzett, ám Janne Andersson szövetségi kapitány elmondta, nem jelöli a kezdőcsapatba legnagyobb sztárját – meg is tartotta ígéretét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik