Vb 2022: ki állítja meg a brazilokat? Mi lesz Kínával?

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2021.09.01. 10:22
null
Neymar és Lionel Messi szeptember elején vb-selejtezőt vívhat egymás ellen (Fotó: AFP)
Európában az eredetileg tervezett menetrend szerint zajlanak a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság selejtezői, a többi konföderációban azonban – ők adják majd a 32-es döntő nagyobbik részét – kisebb-nagyobb fennakadásokat okozott a koronavírus-járvány, így aztán a rendező Kataron kívül még egyetlen válogatott részvétele sem vált biztossá. De most, ha minden jól megy, mindenhol felpörögnek az események. A pillanatnyi helyzet: Ázsia és a CONCACAF-térség most fordul rá a selejtező döntő szakaszára, Dél-Amerikában többek között Brazília–Argentína klasszikust tartogat a szeptemberi program, és a sok halasztás után Afrikában is beindul a nagyüzem. A program mindenhol feszes lesz, hiszen már 450 nap sincs hátra a vb nyitó meccséig. Európán kívüli helyzetkép, a pandémia árnyékában.

 

DÉL-AMERIKA
• Nevező csapatok száma: 10. Versenyben van még: 10
• 4 csapat kijut a vb-re, 1 interkontinentális pótselejtezőt vív

Hol kellene tartani? A szokásos 10 csapatos, 18 fordulós körmérkőzés kétharmadát kellett volna letudniuk a csapatoknak mostanáig, egy-három vb-résztvevőt már ismerhetnénk.

Ehhez képest a körmérkőzés egyharmada zajlott le, biztos vb-induló még nincs, bár Brazília meggyőző tempóban halad.

Esélyek? A brazilok mind a hat eddigi meccsüket megnyerték, aligha maradnak le a vb-ről, pláne ha sikerrel veszik a szeptemberi chilei kirándulást és az argentinok elleni, Copa-döntő-visszavágónak is beillő hazai meccset (szeptember 5., vasárnap). Argentína is veretlen még, de döntetlenekkel sok pontot szórt el, így pillanatnyilag közelebb van a rendkívül tömör üldözőbolyhoz, mint a brazilokhoz. Egyelőre egyetlen csapat sem szakadt le menthetetlenül.

INNEN FOLYTATJÁK
Csütörtök 22.00:
Bolívia–Kolumbia
Csütörtök 23.00: Ecuador–Paraguay
Péntek, 2.00: Venezuela–Argentína
Péntek, 3.00: Peru–Uruguay
Péntek, 3.00: Chile–Brazília
A TELJES PROGRAM ITT!

AZ ÁLLÁS
1. Brazília 6
6
16–2 14 18
2. Argentína 6
3
3
9–5 4 12
3. Ecuador 6
3 3 14–10 4
9
4. Uruguay 6
2
2
2 7–7 0
8
5. Kolumbia 6
2 2
2 11–13 –2 8
6. Paraguay6
1
416–7–17
7. Chile 6
1 3
2 8–8 0 6
8. Bolívia6
1
239–14–55
9. Venezuela 6
1 1 4
3–9 –6 4
10. Peru 6
1
1 4
6–14 –8 4
A japán Minamino Takumi két góllal vette ki a részét a Mianmar elleni 10–0-ból (Fotó: AFP)
A japán Minamino Takumi két góllal vette ki a részét a Mianmar elleni 10–0-ból (Fotó: AFP)

 

ÁZSIA
• Nevező csapatok száma: 46. Versenyben van még: 12
• 4 csapat kijut a vb-re, további 2 playoffot, annak győztese interkontinentális pótselejtezőt vív

Hol kellene tartani? A kontinens legjobbjai ilyenkorra rendszerint már lefoglalják helyüket a vb-mezőnyben, az eredeti versenykiírás szerint már most is ott lehetnének, hiszen a döntőnek beillő harmadik kör tíz fordulójából már csak kettő lenne hátra.

Ehhez képest a harmadik kör 12 csapata két csoportra osztva most fut neki a 10 fordulónak, ezekből az idén hatot nyomnak le, és a zárás időpontját jövő év március végére tűzték ki.

Esélyek? A 2018-as vb-t megelőző 12-es döntő mezőnyéből kilencen most is versenyben vannak. A három hiányzó közül Katar házigazdaként vb-résztvevő. Thaiföld és Üzbegisztán ezúttal nem jutott a tűz közelébe, ott van viszont meglepetésre Libanon, Omán és az idáig korábban még sohasem jutó Vietnám. Ausztrália és Japán pontveszteség nélkül robogott át az előző körön – a japánok nyolc meccsen 46 gólt (!) szereztek, Minamino Takumi egymaga kilencet –, de a szintén veretlen Szaúd-Arábia és Dél-Korea lemaradását is nehéz elképzelni. Szíria is igen meggyőző volt eddig, Irán nemzetközi rutinja megkérdőjelezhetetlen, az Arab Emírségek válogatottja is járt már vb-n (1990), Irak is tartósan tagja a kontinens elitjének. És akkor ott a nagy ázsiai kérdés: lesz-e valaha világhatalom a futballban is Kína? Li Tie kapitány csapata mindenesetre megteremtette magának az esélyt, ám rögtön a két legkeményebb rivális jön vele szembe: előbb Ausztrália, aztán Japán…

INNEN FOLYTATJÁK
Csütörtök

A-CSOPORT
13.00:
Dél-Korea–Irak
18.00: Irán–Szíria
18.45: Arab Emírségek–Libanon
B-CSOPORT
12.10:
Japán–Omán
20.00: Ausztrália–Kína
20.00: Szaúd-Arábia–Vietnám
A TELJES PROGRAM ITT!

Gervinho, az elefántcsontpartiak egyik legtapasztaltabb játékosa immár a Trabzonsporból érkezik a válogatottba (Fotó: AFP)
Gervinho, az elefántcsontpartiak egyik legtapasztaltabb játékosa immár a Trabzonsporból érkezik a válogatottba (Fotó: AFP)

 

AFRIKA
• Nevező csapatok száma: 54. Versenyben van még: 40
• 5 csapat kijut a vb-re

Hol kellene tartani? A selejtező utolsó előtti fázisának tekinthető csoportkör négy fordulójáról már múlt időben kellene beszélnünk, lenne hátra kettő – igaz, vélhetően sok nyitott kérdéssel.

Ehhez képest háromszor ütemezték át e fázis kezdését, és végre most, szeptember elején útjára indulhat a labda. Negyven csapat, ha nem is egyenlő esélyekkel, de tiszta lappal fut neki a hatfordulós szériának, amelyet novemberig le is zavarnak. (Jellemző az eseménytorlódásra, hogy az öt vb-kvótákról döntő jövő márciusi páros mérkőzések előtt, 2022 elején még az idénről elhalasztott Afrika-kupa is púposítja a versenynaptárat…)

Esélyek? Minden helyi nagyágyú versenyben van még, de azt tudjuk, hogy nem mindegyik jut majd el a kvótákról döntő páros mérkőzésekig. Egy csoportba került Kamerun és Elefántcsontpart – szeptemberben rögtön össze is csapnak –, aztán a közelmúltbeli vb-résztvevők közül Egyiptom és Angola, Ghána és Dél-Afrika, Szenegál és Togo, márpedig egy négyesből csak egy, a csoportgyőztes jut tovább. Izgalmas hónapok jönnek!

INNEN FOLYTATJÁK
• A-CSOPORT
Csütörtök
18.00:
Niger–Burkina Faso
21.00: Algéria–Dzsibuti
• B-CSOPORT
Péntek

18.00: Mauritánia–Zambia
21.00: Tunézia–Egyenlítői-Guinea
• C-CSOPORT
Szerda

15.00: Közép-afrikai Köztársaság–Zöld-foki szigetek
Péntek
18.00:
Nigéria–Libéria
• D-CSOPORT
Péntek
15.00:
Mozambik–Elefántcsontpart
21.00: Kamerun–Malawi
• E-CSOPORT
Szerda
21.00:
Mali–Ruanda
Csütörtök
15.00:
Kenya–Uganda
• F-CSOPORT
Szerda
21.00:
Líbia–Gabon
Csütörtök
21.00:
Egyiptom–Angola
• G-CSOPORT
Péntek
15.00:
Zimbabwe–Dél-Afrika
21.00: Ghána–Etiópia
• H-CSOPORT
Szerda
18.00:
Szenegál–Togo
Csütörtök
18.00:
Namíbia–Kongó
• I-CSOPORT
Szerda
18.00: Bissau-Guinea–Guinea
Csütörtök
21.00: Marokkó–Szudán
• J-CSOPORT
Csütörtök

15.00: Kongói DK–Tanzánia
18.00: Madagaszkár–Benin
A TELJES PROGRAM ITT!

A mexikói Rogelio Funes Morit arcon találja a labda az amerikaiak ellen elveszített idei Arany-kupa-döntőben (Fotó: AFP)
A mexikói Rogelio Funes Morit arcon találja a labda az amerikaiak ellen elveszített idei Arany-kupa-döntőben (Fotó: AFP)

 

CONCACAF-ZÓNA
• Nevező csapatok száma: 35. Versenyben van még: 8
• 3 csapat kijut a vb-re, 1 interkontinentális pótselejtezőt vív

Hol kellene tartani? A hatcsapatos, tízfordulós döntő utolsó két játéknapjára várnánk az Észak- és Közép-Amerika, valamint a karibi térség válogatottjait felvonultató zónában, akár vb-résztvevőket ismerhetnénk már, csakhogy...

Ehhez képest először – még a pandémia előtt – a lebonyolítás rendjét változtatták meg (a döntő szakaszt hat helyett nyolc válogatott számára hirdették meg), majd beütött a világjárvány, és nem tudták tavasszal elkezdeni a döntő mérkőzéssorozatot. Az csak most indul, viszont az eredeti terveknek megfelelően véget ér jövő márciusban.

Esélyek? Két csapattal tehát bővült a végső kör, azaz négy mérkőzéssel több a bukási lehetőség a két regionális hatalmasság, Mexikó és az Arany-kupát a nagy riválistól nyáron visszahódító Egyesült Államok számára. Márpedig kihívók sorakoznak bőséggel: Costa Rica, Panama, Honduras és az újra angliai születésű játékokra építő Jamaica mindig képes egy-egy csípésre – emlékezhetünk, az USA le is csúszott a legutóbbi vb-ről. S ha Salvador első ránézésre kicsit ki is lóg a mezőnyből, ott van még a dinamikusan fejlődő, topligás légiósokat is soraiban tudó Kanada, amely a 2026-os vb társrendezőjeként alighanem ígéretes főpróbára készül.

INNEN FOLYTATJÁK
Péntek, 2.05:
Kanada–Honduras
Péntek, 3.05: Panama–Costa Rica
Péntek, 4.00: Mexikó–Jamaica
Péntek, 4.05: Salvador–Egyesült Államok
A TELJES PROGRAM ITT!

Az új-kaledóniai utánpótlás is nagyon várja már, hogy kiderüljön: mikor rúgnak labdába Óceániában (Fotó: AFP)
Az új-kaledóniai utánpótlás is nagyon várja már, hogy kiderüljön: mikor rúgnak labdába Óceániában (Fotó: AFP)

 

ÓCEÁNIA
Nincs automatikus vb-kvóta, a zóna győztese interkontinentális pótselejtezőt játszhat

Tizenegy ország annak rendje s módja szerint benevezett, de a világjárvány megakadályozta a selejtezők elkezdését. A kontinentális szövetség egyelőre tanulmányozza a helyzetet, és csak valószínűsíthető, hogy 2022 januárjában pályára léphetnek a csapatok, hogy valamiképpen döntsenek a térségnek jutó fél vb-kvótáról (azaz arról, hogy a papírformának megfelelően a toronymagas esélyes Új-Zéland vagy nem kis meglepetésre valamelyik másik válogatott vesz-e részt az interkontinentális pótselejtezőn).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik