Vb 2022: kemény munka a magyar FIFA-alkalmazotté a csalók elleni harcban

Vágólapra másolva!
2022.12.08. 06:36
null
A szurkolókat csak az érdekli, hogy zökkenőmentesen bejussanak a stadionokba, de előfordulhatnak problémák, ezek megoldásában segédkezik Rózsa Dóra (a lenti képen)
Rózsa Dóra kezeli a jegyproblémákkal, bejutási nehézségekkel szembesülő szurkolók eseteit, a csalókat igyekszik kiszűrni, a bajba jutottakon néha a jó szándék sem segít.

„Valamelyik éjjel, a hosszú munkanap végén, hajnali háromkor utaztam vissza a stadiontól a szállásomra a dohai metrón, amikor a kocsi végéből felismert egy srác, és odakiáltott nekem. Először átvillant az agyamon, hogy talán az este folyamán nem engedtem őt be a stadionba, és most haragszik rám, de hamar kiderült, szó sincs ilyesmiről. »Bearanyoztad a napomat!« – kiabált át mosolyogva a metrókocsin, és ez akkor nagyon jólesett. Nem emlékeztem az arcára, de valószínűleg segítettem megoldani a jegyproblémáját, bejuttattam a stadionba. A szándékom mindig az, hogy ha van rá lehetőség, megmentsem a bajba jutott szurkolót, találjak valami módot szorult helyzete orvoslására.”

Rózsa Dóra
Rózsa Dóra

Rózsa Dóra a jegyreklamációk kezeléséért felel, a nyolcaddöntővel búcsúzó világbajnoki helyszín, az Ahmed bin Ali Stadion végig az ő hatásköre volt, a hátralévő időszakban ingázik a stadionok között. A hálátlan és igen stresszes szerep célja, hogy a külső ellenőrzőkapun valamiképpen átjutó, de a stadionba lépésnél akadályba ütköző szurkoló problémáját kezelje. A hivatalos angol változatban assistant ticketing manager néven ismert FIFA-alkalmazotti munka a gyakorlatban a forgókapuknál kialakult váratlan nehézségek, viták rendezését szolgálja, pontosabban a beosztottakról „lepattanó” reklamálók ügyének elbírálását és ideális esetben előmozdítását. Ki kell szűrni a hamis vagy érvénytelen jeggyel ügyeskedőket, miközben az önhibájukon kívül bajba kerülő nézők segítése az alapvető szándék.

Hogy milyen esetekről van szó? Van, akinek a telefonjáról valamiért nem lehet leolvasni a jegyhez tartozó QR-kódot, nincsen letöltve a belépője vagy például – idősebb drukkereknél fordul elő ilyesmi – régimódi telefonja nem is képes megjeleníteni a szükséges azonosítót. Előfordul, hogy valaki a külső ellenőrzésen túljutva, de még a stadionon kívül, a „senki földjén” veszíti el a kinyomtatott jegyét. És vannak emberi jó szándék alapján, egyénileg megítélhető helyzetek: ilyen az, ha közvetlen családtagoknak egymástól távol eső helyekre szól a jegyük, esetleg a jegytulajdonosnak a hónapokkal korábbi vásárlás óta megváltozott a fizikai állapota, és a normál szektorok helyett a mozgáskorlátozottak közé kell ültetni. Gyakran mérkőzés közben támad probléma abból, hogy a néző kimegy cigarettázni, megfeledkezve a stadionok biztonsági alapszabályáról: aki egyszer kilépett a forgóajtón, többé vissza nem mehet.

„A Nemzetközi Triatlonszövetségnél is dolgozom bíróként, ez sokat segít a stresszkezelésben – beszélt katari munkájáról a korábbi ifjúsági válogatott triatlonozó, az ironmant is teljesítő családanya. –  A konfliktuskezelő képességre azért nagy szükség van, ha az embernek hevült állapotban lévő, bejutásért harcoló szurkolókkal akad dolga. Őszinte leszek, sokáig állom a sarat, de engem is megvisel a nap végére, ha egyebek mellett olyanokat vágnak a fejemhez, hogy nem vagyok jó ember. Engem zavar a legjobban, ha nem tudok segíteni. Vagy amikor másnap reggel azzal a nyomasztó gondolattal kelek, hogy rájöttem, miként lehetett volna ezt vagy azt az embert bejuttatni. Az objektív szabályokkal viszont nem lehet mit kezdeni. Hiába állt előttem sírva egy megvezetett ausztrál házaspár az üzértől frissen vásárolt jeggyel, a belépő két nappal korábbi mérkőzésre szólt. A szívem szakadt meg, amikor jött az indiai apuka a kislányával, aki a külső kapu után elvesztette a saját jegyét, de ilyenkor a legjobb szándék sem segít. A rendszer szigorú, a forgókapun csak érvényes jeggyel lehet áthaladni.”

Nemzetközi sportesemények tapasztalt közreműködője Rózsa Dóra, futballban a tavalyi Európa-bajnokságon dolgozott Budapesten hasonló minőségben, de a Giro d'Italia és a Saudi Tour kerékpárversenyen, a tokiói paralimpián, valamint az értelmi és testi fogyatékossággal élők speciális olimpiáján is örömmel vállalt szerepet. A sokszor hetekig, sőt Katar esetében az október 14-i kiutazás miatt több mint két hónapig tartó távolléthez persze kell férje és családja rugalmassága is – a huszonöt éve külföldön, jó ideje Amszterdamban élő háromgyermekes anyát világbajnoki teendői sem mentesítik az otthoni feladatok alól. Mosolyogva jegyezte meg beszélgetésünk végén:  „Ha belegondolok, azért az vicces, amikor két jegyreklamálóval folytatott vita között felhív a fiam, hogy megkérdezze: »Édesanya, nem tudod, hol van a focicipőm?«”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik