Vb 2022: ennek a meccsnek külön Wikipédia-oldala lesz – érdekességek

Vágólapra másolva!
2022.12.09. 23:52
null
Lionel Messi egy mozdulattal megelőzte Pelét és Diego Maradonát is (Fotó: Getty Images)
Hihetetlen izgalmak után Hollandia a „csodacsere”, Wout Weghorst duplájával kétgólos hátrányból egyenlített az Argentína elleni negyeddöntőben (2–2), de az izgalmas csatát a dél-amerikaiak végül tizenegyesekkel megnyerték, és elődöntőbe jutottak, ahol Horvátország lesz az ellenfelük. A feszült loszaíli mérkőzésen történelmi mennyiségű sárga lapot osztott ki Antonio Mateu Lahoz játékvezető.

 

Louis van Gaal beérte Luiz Felipe Scolarit. A hollandok szövetségi kapitánya legutóbbi tizenegy világbajnoki mérkőzésén veretlen maradt (nyolc győzelem, három döntetlen), a mostani rendes játékidős döntetlennel pedig beállította Luiz Felipe Scolari 12 meccses sorozatát. Más kérdés, hogy a németalföldiek végül így is búcsúztak a tornától.

Lionel Messi, az argentinok hétszeres aranylabdása egy mozdulattal több rekordot is megdöntött. A 35. percben ugyanis az ő passzából szerzett vezetést a dél-amerikaiaknak Nahuel Molina. Ezzel egyrészt már öt gólpassznál jár világbajnokságok egyenes kieséses szakaszában, mellyel megelőzte a négy asszisztot jegyző háromszoros világbajnok brazil legendát, Pelét, másrészt amióta gyűjtik az ilyen statisztikákat (1966) ő alakította ki a legtöbb helyzetet világbajnokságon, megelőzve honfitársát, Diego Maradonát a vonatkozó rangsorban.

Ráadásul Messi hét különböző játékos góljait készítette elő. 2006-ban Hernán Crespo, 2010-ben Carlos Tévez, 2018-ban Sergio Agüero és Gabriel Mercado, 2022-ben pedig Enzo Fernández és Nahuel Molina volt eredményes a hétszeres aranylabdás átadása után.

A második félidőben büntetőből eredményes Messi tizedik gólját szerezte világbajnoki mérkőzésen, mellyel beérte honfitársát, Gabriel Batistutát, viszont a PSG támadója már 95 gólnál jár válogatottjában.



Argentína továbbjutásával az első olyan nemzet, amely egy vb-n három „fázisban” is legyőzte Hollandiát, hiszen az 1978-as fináléban, a 2014-es elődöntőben és a 2022-es negyeddöntőben is győzött. Ráadásul a mostani tizenegyespárbaj megnyerésével Argentínának van a legtöbb megnyert tizenegyespárbaja a vb-k történetében, öt!

 

 

Sosem fordult még elő holland játékossal, hogy csereként beállva két gólt szerezzen egy világbajnoki mérkőzésen. Egészen eddig, hiszen Hollandia Wout Weghorst duplájával egyenlített az Argentína elleni negyeddöntőben. A török Besiktas támadójának második gólja 100 perc és 30 másodperc után született, ez pedig a második legkésőbbi gól a vb-k történetében. Az elsőt is Katarban szerezték, az Anglia–Irán csaportmérkőzésen az iráni Mehdi Taremi a 102. percben volt eredményes.

Hollandia a világbajnoksági mérkőzések történetében a legtöbb szabálytalanságot követte el a mostani negyeddöntőn, hiszen 27-szer szabálytalankodott. Mégis Argentína kapta a több sárga lapot, s az első csapat lett, amely nyolcnál több sárga lapot kapott egy vb-meccsen.

Figyelmeztetésekből egyébként nem volt hiány, hiszen a spanyol játékvezető, Antonio Mateu Lahoz 15 (!) sárga lapot osztott ki, ami a legtöbb egy világbajnoki mérkőzésen!

 

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
NEGYEDDÖNTŐ

HOLLANDIA–ARGENTÍNA 2–2 (0–1, 2–2, 2–2) – 11-esekkel 3–4
Loszaíl, Lusail Iconic Stadion, 88 235 néző. Vezette: Lahoz (spanyol)
HOLLANDIA:
Noppert – Dumfries, Van Dijk, Timber, Aké, Blind (L. de Jong, 64.) – Gakpo (Lang, 113.), De Roon (T. Koopmeiners, a szünetben), F. de Jong, Bergwijn (Berghuis, a szünetben) – Depay (Weghorst, 78.). Szövetségi kapitány: Louis van Gaal
ARGENTÍNA:
E. Martínez – Molina (Montiel, 106.), C. Romero (Pezzella, 78.), Otamendi, Li. Martínez (Di María, 112.), Acuna (Tagliafico, 78.) – Mac Allister, De Paul (Paredes, 66.), Enzo Fernández – Messi, J. Álvarez (La. Martínez, 81.). Szövetségi kapitány: Lionel Scaloni
Gólszerző:
Weghorst (83., 90+11.), ill. Molina (35.), Messi (73. – 11-esből)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik