GYENGE BALÁZS
2022.11.30 17:52 Frissítve: 2022.11.30 17:54

Vb 2022: az NS-nél Bruno Fernandes volt a második kör legjobbja

A Nemzeti Sport a vb-csoportkör második fordulója után összeállította az álomcsapatot, amelybe a lapunktól a legjobb osztályzatot kapó játékosok kerültek be.


Az NS-nél Bruno Fernandes volt a második kör legjobbja (Fotó: AFP)

Meglepő, mennyi tizenegyes marad ki a katari tornán, és még inkább az, hogy a többségét nem a lövő rontja el (teljesen), hanem a kapus hárít. Így fordulhatott elő, hogy Lengyelország nem kapott gólt Szaúd-Arábia ellen, amikor Wojciech Szczesny kifogta Nasszer al-Davszari büntetőjét – a Nemzeti Sport osztályzatai alapján ő lett a legjobb kapus a csoportkör 2. fordulójában.

Az NS válogatottjában a védelem jobb oldalát Ramin Rezajan foglalja el, aki Wales ellen nemcsak tökéletesen látta el védekezőfeladatait, hanem a 100. percben előrement, és látványos átemeléssel megszerezte csapata második gólját. Az egyik középső védő ki más lehetne, mint a brazil válogatott csendes sziklája, Marquinhos, aki Svájc ellen is ragyogóan futballozott, óriási szerepe van abban, hogy Katarban még nem találták el az ellenfelek a brazilok kapuját. A másik középső védő Josko Gvardiol Horvátországból: a Kanada ellen gyorsan kapott gól után felrázta csapata védelmét, amely nem ingott meg többet. A bal oldali bekk a francia Théo Hernandez, aki szintén úgy kerülhetett be az NS-csapatba, hogy kiváló védőmunkája mellett a támadásokhoz is hozzátett: a dánok elleni mérkőzésen gólpasszt adott Kylian Mbappénak.

A középpályán Casemiro ezúttal nemcsak a tőle megszokott hangyamunkát és fájdalmas ütközéseket vállalta Svájc ellen, hanem szinte ő lett a brazil válogatott kreatív irányítója. A ghánai Mohammed Kudus duplázott Dél-Korea ellen, ráadásul úgy, hogy a második, mindent eldöntő gólját azután szerezte, hogy a nagyon küzdő ázsiaiak talpra álltak 0–2-ről, azaz a lehető legjobbkor és a legjobb módon rángatta ki csapatát a hullámvölgyből. A forduló legjobb teljesítménye a portugál Bruno Fernandesé, aki Uruguay ellen duplázott, és kis szerencsével mesterhármast is elérhetett volna.

A támadósorba nem könnyű szerzett gól nélkül bekerülni, a marokkói Hakim Zijesnek azonban sikerült: kimagaslóan futballozott a Belgium elleni győztes meccsen, ha nincs az utolsó pillanatos gólpassza, akkor is helye lenne a forduló csapatában. Kylian Mbappé duplázott a dánok elleni rangadón, és egyértelműen ő a világbajnokság első számú gólkirályjelöltje, nehéz lesz megállítani. És ki mással zárhatnánk a sort, mint Lionel Messivel, aki akkor törte fel a feltörhetetlennek tűnő mexikói reteszt, amikor Argentínának a legnagyobb szüksége volt rá – a dél-amerikai csapat neki köszönheti, hogy még versenyben van

 

(A Nemzeti Sport játékosoknak adott osztályzatai csak a print verzióban találhatóak meg.)

2023.01.05 21:56:56

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Nehéz összehasonlítani a 2022-es vb-aranyérmes argentin válogatottat az évtizedekkel ezelőtti csapatokkal.

2023.01.04 21:38:36

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A gazdasági érdekek mindig legyőzik a szakmai indokokat.

2022.12.31 00:19:21

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

ALAPVONAL. LUCIFER Hiú törekvés! Mert egyént sosem / Hozandsz érvényre a kor ellenében: / A kor folyam, mely visz vagy elmerít, / Úszója, nem vezére az egyén. / Kiket nagyoknak mond a krónika, / Azok mind, kik meghallották, mi a kor dala.