Vb 2022: „A horvát futball történelmének legnagyobb győzelme” – lapszemle

Vágólapra másolva!
2022.12.10. 09:51
null
„Horvátország a világ csodája – újra az elődöntőben vagyunk!” – hirdeti címlapján a Sportske novosti (Fotó: Polgár László)
Mint beszámoltunk róla, Horvátország drámai mérkőzésen, tizenegyesekkel búcsúztatta az egyik favoritnak tartott Brazíliát a katari labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjében. Megnéztük, mit írtak a sikerről a horvát lapok, miközben szerb oldalon provokációról beszélnek.

„A horvát futball történelmének legnagyobb győzelme” – köszöntötte még hosszú órákat követően is az index.hr oldalán az olvasókat a főcím. Később a szerző, Vice Karin tárgyilagosan elismeri, voltak időszakok, amikor a horvátok támadásban túlzottan sokat nem mutattak, s idővel kikristályosodott, hogy a védelemből Josip Juranovic élete meccsét játszotta, míg a többiek elvégezték saját feladatukat. Pontosabban Dominik Livakovic a kapuban újra fenomenálisat alakított, és a legnehezebb pillanatokban segített.

„Petkovic a legendák közé lépett, Livakovic ismét hőssé vált, s egy újabb fantasztikus teljesítmény”– szólt a Vecernji list világhálós kiadásának értékelése, s gyakorlatilag 7-es osztályzat alatt egyetlen horvát játékost se értékeltek, köztük Luka Modric (8) teljesítményét úgy méltatva: honnan lehet ekkora energiája és ereje még mindig, hogy ilyen szinten bírja végig a 120 percet.

A varazdinski.net.hr oldala nyitó felületén a varasdi illetőségű szövetségi kapitány, Zlatko Dalic szavait idézte a pálya mellőli sajtótájékoztatóról: „Dalic a mérkőzést követően: Büszkeség, bátorság, hit, hazaszeretet, ez mind együtt mindig horvát sikert hoz”.

Az NK Osijek közösségi oldalán „célzottan” fejezi ki örömét a világbajnokság pénteki történéseivel kapcsolatban: „Gratulálunk!”, melyet Domagoj Vida és Borna Barisic közös fotója kísér, ezzel jelzik, hogy a horvát keret két tagja is eszéki kötődésű Zlatko Dalic együttesében.

A SZERBEK SZERINT A HORVÁTOK KÉPTELENEK MEGLENNI PROVOKÁCIÓ NÉLKÜL

Szerb oldalon Zlatko Dalic horvát szövetségi kapitány értékelő szavai Horvátország válogatottjának elődöntőbe jutását követően nem maradtak visszhang nélkül. Szinte borítékolható volt, hogy ha a hercegovinai származású szakvezető kicsit is elviszi a horvát honvédők iránti tisztelet irányába első, emocionális értékelését, a keleti szomszédok erre érzékeny rétege bizony felveszi a kesztyűt..

Az index.hr oldala rögtön csokorba is szedte a szerbiai véleményeket, melyek szerint az informer.rs így jelentkezett: „A horvátok képtelenek meglenni provokáció nélkül. Az ünneplés közben újra előkerült a múltbeli háborúra emlékeztetés vonala.”

A Kurir címében így fogalmaz: „A horvátok ünneplésük közepette is politikát emlegetnek: Dalic kapitány a brazilok feletti nagy győzelmük után elsőként a honvédőknek gratulált.”

A délszláv polgárháború kérdésköre ráadásul nem először került terítékre a vb-n, hiszen horvát szurkolók egy csoportja a kanadai válogatott szerb származású kapusának, Milan Borjannak igencsak éles üzeneteivel állt elő a csoportküzdelmek során, ami büntetést is vont maga után – emlékeztettek a mondo.rs, valamint a nova.rs portálok.

A történet Borjan esetében olyan előzményekkel „tarkított”, melyek szerint amikor a kanadai csapat kapusa 2018-ban a Crvena zvezdához igazolt, bemutatkozásul azt közölte a belgrádi klubnál töltött első napjaiban kamera előtt: Kninben született, tehát Krajinában, Dalmácia területén, mely szerb terület. Egyelőre tehát a múlt sérelmei a sportban időnként méga felszínre törhetnek.

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
NEGYEDDÖNTŐ

Horvátország–Brazília 1–1 (0–0, 0–0, 0–1) – 11-esekkel 4–2
Al-Rajjan, Egyetemváros Stadion, 43 893 néző. Vezette: Oliver (angol)
HORVÁTORSZÁG:
Livakovic – Juranovic, Lovren, Gvardiol, Borna Sosa (Budimir, 110.) – Modric, Brozovic (Orsic, 114.), Kovacic (Majer, a hosszabbítás szünetében) – Pasalic (Vlasic, 72.), Kramaric (B. Petkovic, 72.), Perisic. Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic
BRAZÍLIA:
Alisson – Éder Militao (Alex Sandro, a hosszabbítás szünetében), Thiago Silva, Marquinhos, Danilo – Casemiro, Paquetá (Fred, a hosszabbítás szünetében), Neymar – Raphinha (Antony, 56.), Richarlison (Pedro, 84.), Vinícius Júnior (Rodrygo, 64.). Szövetségi kapitány: Tite
Gólszerző:
B. Petkovic (117.), ill. Neymar (105+1.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik