Túl udvarias házigazda – Bodnár Zalán jegyzete

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2022.11.26. 23:23


Az első fecske Belgium volt 2000-ben.
Az első fecske Belgium volt 2000-ben.

Az ezredfordulóig rendeztek már tizenhat labdarúgó-világbajnokságot és tíz Európa-bajnokságot, és ezen a huszonhat világeseményen a házigazda minden alkalommal továbbjutott a csoportjából (már amennyiben volt csoportkör, hiszen az 1934-es és 1938-as vb-n, illetve az 1960 és 1976 közötti Eb-ken nem volt). Bár korábban többnyire futballnagyhatalmak rendezhettek tornákat (a négycsapatos Eb-k időszakában eleve a négy kijutó egyike lehetett a házigazda), de a hazai pályának mindig akkora előnye volt, hogy még az 1962-es Chile, az 1994-es Egyesült Államok vagy a 2002-es Dél-Korea és Japán is tudott élni vele, arról nem is beszélve, hogy vb-n eddig nyolcszor, Eb-n ötször döntőt játszott a hazai csapat. 2000-ben azonban Belgium a csoportban ragadt Eb-társházigazdaként, és így járt azóta már 2008-ban Ausztria és Svájc is, 2012-ben pedig Lengyelország és Ukrajna. Vb-n azonban csak egy példa volt eddig hasonlóra, 2010-ben Dél-Afrika vallott kudarcot odahaza

Katar követte most ebben, hiszen az A-csoportban két kör után már matematikai bizonyosság, hogy a házigazda nem juthat tovább két vereségével. Katar történelmet akart írni ezen a világbajnokságon, de aligha így gondolta: mivel legjobb esetben is csak legfeljebb három pontja lehet, már biztosan ő minden idők legrosszabbul teljesítő vb-házigazdája, hiszen Dél-Afrika is négy ponttal esett ki.

Pedig tizenkét évet dolgoztak a projekten, a rendezés 2010-es elnyerése óta Katar pénzt, paripát és fegyvert nem sajnált rá, hogy viszonylag ütőképes csapattal állhasson ki. Stadionok épültek, külföldi edzők jöttek, külföldi szakemberek vezetésével helyi akadémiák kezdtek működni, még az egyik európai vb-selejtezős csoportba is bebocsátást nyertek, hogy szokják az iramot, a torna előtt pedig nyolc hónapig együtt készült a keret, míg más csapatoknak általában három-négy napjuk volt erre.

Hiába, Katar úgy lóg ki a 32 csapatos mezőnyből, mint mazsola a püspökkenyérből. Már az első meccs első negyedórájában is olyan megmozdulásokat láthattunk játékosaitól, amilyeneken az NB III Keleti csoportjában is hahotázik a közönség. No igen, itt persze nem volt lehetőség arra, hogy Katar összevásároljon egy világválogatottat, mint a 2015-ös, katari rendezésű kézilabda-vb-re, amelyen az addig sehol sem jegyzett csapat a döntőig menetelt, annál azért szigorúbbak a FIFA szabályai.

Pontosabban a katari világválogatott egyelőre vb-n nem indulhat, csak a francia bajnokságban Paris Saint-Germain néven. Bocsánat…

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik