Portugália: Fernando Santos távozhat, Mourinho lehet az utódja

Vágólapra másolva!
2022.12.14. 12:08
null
Fermnando Santos sorsa eldőlhetett? Jön José Mourinho? (Fotó: AFP)
A portugál A Bola keddi száma szerint napokon belül meneszthetik Fernando Santos portugál szövetségi kapitányt. A szövetség egyelőre hallgat, de a kiszivárgott információk szerint már keresi az utódját.

Hivatalosan nem téma a Portugál Labdarúgó-szövetség (FPF) berkein belül Fernando Santos szövetségi kapitány jövője, ugyanis a válogatott világbajnoki búcsúja óta Fernando Gomes elnök eddig egyetlen rövid nyilatkozatot tett, amely szerint a szakvezető szerződése még két évig él. Csakhogy keddi számában a legnagyobb példányszámú sportlap, az A Bola arról írt, hogy kitelt az ideje a 2014 óta hivatalban lévő Santosnak – akivel a válogatott 2016-ban Európa-bajnokságot, 2019-ben pedig Nemzetek Ligáját nyert –, és napokon belül megszűnik a munkaviszonya a válogatottnál.

Kétségtelen, hogy a szakvezető rengeteg kritikát kapott, miután Portugália 1–0-ra kikapott Marokkótól a világbajnokság negyeddöntőjében. Az ország sportsajtójának szinte nem volt olyan képviselője, amely ne készített volna felmérést arról, ki a kudarc fő okozója, és nem akadt egy olyan szavazás sem, amely ne a kapitányt hozta volna ki első számú bűnbaknak – ennek megfelelően a távozását is egy emberként követeli a portugál sportközvélemény.

Nem segítette Fernando Santos helyzetét az sem, hogy a csapat meghatározó játékosai közül többen is elfordultak tőle, élükön Cristiano Ronaldóval, miután már a Svájc elleni nyolcaddöntőn a kispadra ültette.

Ezek után nem meglepő az A Bola bejelentése, miként az sem, hogy néhány napba még beletelik a szerződésbontás kidolgozása, aminek elsősorban anyagi okai vannak. Először is a szakember nem hajlandó lemondani, és mindenképpen olyan megállapodást szeretne, amely busás végkielégítéshez juttatja – a szaklap szerint hétmillió eurót remél a szövetségtől. Csakhogy a kapitány – akit egyébként a portugál adóhatóság egy ideje már vizsgálat alá vont – és teljes stábja egy cégen keresztül áll munkaviszonyban az FPF-fel, a kollektív szerződés miatt sokkal nehezebb lesz megkötni az egyezséget. Arról nem is beszélve, hogy sokan vélekednek úgy, Fernando Gomes szövetségi elnöknek is távoznia kellene, és nem segítené a helyzetét, ha méregdrágán mentené ki az állásából a saját bizalmi emberét.

Mindez azonban már csak egy sakk­játszma részének tűnik, hiszen az élet megy tovább, és közeleg a 2024-es Európa-bajnoki selejtező, így az FPF-nek körülbelül három hónapja van arra, hogy megtalálja Fernando Santos utódját. Az A Bola információi szerint már el is kezdődött az utódkeresés, és Gomes első számú jelöltje José Mourinho, akit nagyon sokan látnának szívesen a válogatott élén. Csakhogy a legendás trénernek 2024-ig szerződése van a Romával, és az első hírek szerint legfeljebb 2023 nyarán lenne hajlandó felállni az olasz csapat kispadjáról, a párhuzamos munkavégzés pedig egyelőre nem lehet opció. Az A Bola szerint a következő edzők jöhetnek még szóba Mourinho mellett: Rui Jorge (a portugál utánpótlás-válogatott szövetségi edzője), Abel Ferreira (Palmeiras), Leonardo Jardim (Sabab al-Ahli), Jesualdo Ferreira (Zamalek), Rui Vitória (Egyiptomi szövetségi kapitánya), Jorge Jesús (Fenerbahce), Bruno Lage (csapat nélkül), Pedro Martins (Al-Garafa), Carlos Queiroz (csapat nélkül), Paulo Bento (csapat nélkül), esetleg egy egyelőre meg nem nevezett külföldi szakember.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik