UEFA, FIFA: kizárták az orosz klubokat, válogatottakat – hivatalos

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2022.02.28. 18:43
null
Fotó: AFP
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöksége és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága hétfőn úgy döntött, hogy Oroszország válogatottjait, klubcsapatait további intézkedésig kizárja a most zajló versenysorozatokból.

 

Az UEFA és a FIFA hivatalos honlapján megjelent rövid sajtóközlemény nem részletezi a felfüggesztés következményeit, és hogy milyen világpolitikai fejlemények esetén lehetséges a mostani döntés felülvizsgálata, de jelen állás szerint az orosz válogatott nem vehet részt az idei világbajnokság pótselejtezőjében, és a Szpartak Moszkva sem léphet pályára az RB Leipzig elleni Európa-liga-nyolcaddöntőben.

(A Gulácsi Pétert, Willi Orbánt és Szoboszlai Dominiket soraiban tudó lipcsei klub a hivatalos honlapján egyértelműsítette is, hogy a március 10-re és 17-re kiírt két nyolcaddöntő-mérkőzést az UEFA törölte.)

Az UEFA bejelentette azt is, hogy azonnali hatállyal lezártnak tekinti az orosz gázipari óriással, a Gazprommal kötött, a Bajnokok Ligájára, a 2024-es Európa-bajnokságra és az egyéb UEFA-rendezte válogatott eseményekre vonatkozó partnerségi megállapodását.

„A futballvilág teljesen egységes az ügyben, és kifejezi szolidaritását az érintett ukrajnaiakkal. Mindkét elnök reméli, hogy az ukrajnai helyzet jelentősen és gyorsan javulni fog, és hogy a futball ismét az emberek közötti béke és összetartozás jelképe lesz” – utal a közlemény Gianni Infantino FIFA-elnök és Aleksander Ceferin UEFA-elnök közös reményére.

Az Orosz Labdarúgó Szövetség válaszul kiadott közleményében kijelentette, „kategorikusan elutasítja” a FIFA és az UEFA döntését, mert az szerinte ellentétes a „sport szellemével”.

„Nyilvánvalóan diszkriminatív jellegű a döntés, amely rengeteg sportolót, edzőt, klubot és válogatottat, de ami a legfontosabb, orosz és külföldi szurkolók millióit sérti” – idéz az MTI az állásfoglalásból, amelyben a szervezet előrevetíti a fellebbezést.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága – Oroszország ukrajnai katonai inváziója miatt, amelyet Fehéroroszország támogat – hivatalosan arra kérte a nemzetközi sportági szövetségeit és a versenyek házigazdáit, hogy ne engedjék indulni az orosz és a fehérorosz sportolókat, továbbá tiltsák meg a két ország hivatalos személyeinek részvételét is.

A két futballszövetség a fehérorosz klubok, válogatottak kizárásáról nem rendelkezett.

Az oroszországi Szentpétervár néhány nappal ezelőtt már elvesztette az idei Bajnokok Ligája-döntőt az ukrajnai bevonulás miatt; az UEFA múlt heti döntése értelmében a finálét Párizsban, a Stade de France-ban rendezik meg május 28-án.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik