Vb 2018: klasszikus nyitó meccs még nem hozott ekkora tarolást

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.14. 20:24
null
Artyom Dzjuba: Igen, jól látták, befejeltem!!! (Fotó: AFP)
Új világbajnoki rekordot állított fel az orosz labdarúgó-válogatott azzal, hogy csütörtök este 5–0-ra megverte Szaúd-Arábiát: klasszikus világbajnoki nyitó mérkőzésen még sohasem jegyzőkönyveztek ilyen nagy különbségű győzelmet. Íme, a moszkvai nyitány a statisztikusok szemével!

 

• 7:1: az 1934-es világbajnokság első játéknapján Olaszország 7:1-re verte az Egyesült Államokat, de aznap nyolc mérkőzést rendeztek, nem volt klasszikus nyitó meccs – mint ahogyan 1954-ben sem (négy mérkőzés), amikor Brazília leiskolázta Mexikót (5:0).

Továbbá:

• 2006: Jurij Gazinszkij mindenekelőtt a 2018-as vb első gólszerzőjeként írta be a nevét a futballtörténelembe – ez volt a hatodik meccse és az első találata a válogatottban –, de az sem mindennapi, hogy egy vb első kapura tartó lövéséből/fejeséből gól szülessen. Legutóbb 2006-ban volt példa ilyesmire, akkor a német Philipp Lahm avatta fel gyorsan a Costa Rica-i kapust.

• 89: ennyi másodpercre volt szüksége Artyom Dzjubának ahhoz, hogy beállítása után gólt szerezzen; ennél gyorsabban kapuba találó cserejátékost legutóbb 2002-ben láttunk vb-n – a lengyel Marcin Zewlakow 64 másodperce volt a pályán, amikor mattolta az Egyesült Államok kapusát.

• 38: a 38 éves és 335 napos Szergej Ignasevics személyében a legidősebb mezőnyjátékost láthattuk vb-mérkőzésen pályára lépni azóta, hogy 1994-ben a kameruni Roger Milla 42 évesen, egy hónaposan és nyolc naposan gólt szerzett – éppen Oroszország ellen, egy csúnyán elveszített találkozón (1–6).

• 14: a szaúd-arábiai válogatott 1994-ben mutatkozott be a világbajnokságon, és azóta minden más csapatnál több fejes gólt kapott: a csütörtöki duplával 14-esre nőtt a szomorú gyűjtemény.

• 10: ez volt a tizedik olyan mérkőzés a világbajnokságok történetében, melyen egy csapatban két cserejátékos is gólt szerzett; az oroszoknak (szovjeteknek) először jött ez össze.

• 5: a meccs emberének megválasztott Gyenyisz Cserisev mindössze az ötödik cserejátékos, aki már az első félidőben gólt szerzett világbajnokságon. A legutóbbi vb-n a görög Andreasz Szamarisznak sikerült ez Elefántcsontpart ellen.

• 4: Szaúd-Arábia az 1994-es bemutatkozása óta immár a negyedik vb-mérkőzésén nem találta el a kaput egyszer sem, ez ugyanúgy rekord ebben az időszakban, mint a fent említett 14 kapott fejes gól. Ehhez az Opta hozzáteszi azt is, hogy amióta (1966) statisztikai elemzést készít a világbajnokságokról, most először fordul elő, hogy egy meccset legalább 60 százalékos labdabirtoklási mutatóval záró válogatott (az ázsiai csapat kereken ennyit produkált csütörtökön) egyetlenegyszer sem találja el a kaput.

Forrás: Opta, ESPN, Gracenote

Taiszir al-Dzsasszim testhelyzete híven tükrözi a történteket (Fotó: AFP)
Taiszir al-Dzsasszim testhelyzete híven tükrözi a történteket (Fotó: AFP)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik