Franciaország harmadszor vb-döntős, Belgiumnak marad a bronzmeccs

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.10. 19:42
null
Samuel Umtiti fejesével győzött Franciaország (Fotó: Twitter)
Elsőként a francia válogatott jutott be az oroszországi labdarúgó-világbajnokság fináléjába, mivel az elődöntőben 1–0-ra legyőzte a belgákat. A franciák 1998 és 2006 után harmadszor játszhatnak vb-döntőt, míg a belgáknak 1986 után újra a bronzmérkőzés marad.

FIFA-VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
ELŐDÖNTŐ

FRANCIAORSZÁG–BELGIUM1–0 (0–0)
Szentpétervár,
Kresztovszkij Stadion. Vezette: Cunha (uruguayi)
Franciaország: Lloris – Pavard, Varane, Umtiti, L. Hernández – Pogba, Kanté – Mbappé, Griezmann, Matuidi (Tolisso, 86.) – Giroud (Nzonzi, 85.). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps.
Belgium: Courtois – Alderweireld, Kompany, Vertonghen – Chadli (Batshuayi, 91.), Witsel, Fellaini (Carrasco, 80.), Mousa Dembélé (Mertens, 60.) – De Bruyne, E. Hazard, Lukaku. Szövetségi kapitány: Roberto Martínez.
Gólszerző: Umtiti (51.)
Sárga lap: Kanté (87.), Mbappé (92.), ill. E. Hazard (63.), Alderweireld (71.), Vertonghen (94.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A franciák kezdőcsapatába visszakerült az eltiltását letöltő Blaise Matuidi (akit Corentin Tolisso pótolt az Uruguay elleni negyeddöntőn), míg a belgáknál az eltiltott Thomas Meunier helyett Mousa Dembélé kapott lehetőséget. Meglepő húzással egyik szövetségi kapitány sem rukkolt ki.

A LEGTÖBB MÉRKŐZÉS A FRANCIA VÁLOGATOTTBAN
1.Lilian Thuram142
2.Thierry Henry123
3.Marcel Desailly116
4.Zinédine Zidane108
5.Patrick Vieira107
6.Didier Deschamps, Hugo Lloris103

A franciák kapuját természetesen Hugo Lloris védte, aki a 103. válogatott mérkőzésével utolérte a francia örökranglista 6. helyén Didier Deschamps-ot. A franciák mestere a 22. percben alighanem áldotta az eget, hogy ilyen kapusa van, Lloris ugyanis egy belga szöglet után óriási bravúrral hárította Toby Alderweireld lövését. Ezt megelőzően Eden Hazard próbálkozásából valószínűleg csak azért nem lett gól, mert Raphaël Varane a léc fölé csúsztatta a labdát. Az első félórában tehát Belgium előtt adódtak a nagyobb helyzetek, bár a franciák is el-eljutottak az ellenfél kapuja elé.

Hugo Lloris óriási védése (Fotó: AFP)
Hugo Lloris óriási védése (Fotó: AFP)

Az első félidő utolsó negyedórájában aztán már inkább a kékek játszottak veszélyesebben, Antoine Griezmannban és Kylian Mbappéban állandóan benne volt a megugrás lehetősége, Olivier Giroud pedig rendületlenül küzdött a belga védőkkel. A 39. percben Mbappé ugratta ki remekül Benjamin Pavard-t, akinek lapos lövését Thibaut Courtois lábbal védte, hatalmas lehetőség volt.

Ami nem ment a jobbhátvédnek akcióból, az sikerült a franciák egyik középső védőjének pontrúgás után. Az 51. percben Griezmann jobb oldali szögletére Samuel Umtiti robbant be a legjobb ütemben, és Marouane Fellainit megelőzve a kapuba fejelt. 1–0

Ez az első vb az 1998-as óta (Lizarazu, Blanc, Thuram), amelyen a franciák három védője is gólt szerzett (Pavard, Varane, Umtiti).
A franciák legutóbbi hat, vb-elődöntőben szerzett góljából négyet védők értek el: Marius Trésor 1982-ben, Lilian Thuram (kétszer) 1998-ban és most Samuel Umtiti.

A franciák önbizalmát meghozta a gól, nem sokkal később Mbappé és Matuidi zseniális passzai után Giroud került helyzetbe, de a blokkoló Mousa Dembélé nagyot mentett.

Elkerülve a még nagyobb bajt a belgák felocsúdtak, és elkezdtek nyomni. Ebben partnerek voltak a franciák is, akik – vélhetően szándékosan – kicsit visszahúzódtak, bízva a gyors ellentámadásaikban. Na ja, ahol egy Mbappénak lehet előrerúgni a labdát…

Francia kontrából az utolsó percekig nem sokat láttunk, Lloris koncentrációja viszont gyakorlatilag egy másodpercre sem lankadhatott, mert a belgák folyamatosan az ellenfél tizenhatosa előtt járatták a labdát. Próbálkoztak rövid passzokkal, cselekkel, átlövésekkel, beadásokkal, ám – a vb során először – képtelenek voltak gólt szerezni.

Húsz évvel ezelőtt Lilian Thuram duplájával jutottak döntőbe a franciák, most pedig egy másik védő fejelte őket vb-fináléba. A belga „aranygeneráció” meg erről a világbajnokságról legjobb esetben bronzéremmel tér majd haza.

Az elődöntő másik mérkőzésén szerdán 20 órától Anglia és Horvátország feszül egymásnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik