Vb 2018: ezért formázott sast a kezeivel Xhaka és Shaqiri

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.22. 23:12
null
Xhaka sast formált a kezeivel – neki és Shaqirinek különösen fontos volt ez a meccs (Fotó: AFP)
A svájciakat 2–1-es sikerre vezető Granit Xhaka és Xherdan Shaqiri is az albán sast mutatta a Szerbia ellen szerzett találata utáni gólöröme közben, amivel plusz politikai töltetet adtak a mérkőzésnek.

Több más csapattársukhoz hasonlóan Xhaka és Shaqiri is albán származású, utóbbi Koszovóban született, de szüleik a volt Jugoszláviában kialakult helyzet miatt vándoroltak ki (illetve részben menekültek) Svájcba. Érthetően mindkettejük számára különösen fontos volt, hogy éppen a szerb válogatottal találkoztak a svájci nemzeti együttes tagjaként, és az, hogy Xhaka góljával egyenlített, Shaqiriéval pedig fordított a csapatuk pénteken, családjuk sérelmeiért (Xhaka édesapja három és fél évig politikai fogoly volt Szerbiában) is némi elégtételt jelentett számukra.

Az albán jelkép mutogatásával a szerb szurkolókat hergelték – az olimpián ebből minden bizonnyal ügy lenne, kérdés, a FIFA foglalkozik-e vele bármilyen szinten?

Shaqiri mindenesetre tagadta, hogy politikai töltet lett volna a gesztusukban.

„Hogy mit szólok, amiért kifütyültek? Mi csak a munkánkat akartuk elvégezni. Itt nem a politikáról, hanem a fociról volt szó" – mondta a győztes gól szerzője, Xherdan Shaqiri.





Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik