Eriksen bombázott, Schmeichel gólt kapott, Dánia ikszelt Ausztráliával

MAROSI GERGELY (összefoglaló), CSERHÁTI ZOLTÁN (tudósítás)MAROSI GERGELY (összefoglaló), CSERHÁTI ZOLTÁN (tudósítás)
Vágólapra másolva!
2018.06.21. 15:55
null
Christian Eriksen óriási góllal szerzett vezetést Dániának (Fotó: AFP)
Az oroszországi labdarúgó-világbajnokság C jelű csoportjában Dánia 1–1-es döntetlent játszott Ausztráliával. Ezzel a dánok két forduló után 4 ponttal állnak – bár teljesítményük közel sem meggyőző –, Ausztráliának 1 pontja van. A találkozón Dánia Christian Eriksen gyönyörű góljával hamar vezetést szerzett, Mile Jedinak tizenegyesből egyenlített.

FIFA VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ

C-CSOPORT
Dánia–Ausztrália 1–1 (1–1)
Szamara, Kozmosz Aréna, 40 727 néző. Vezette: Mateu Lahoz (spanyol)
DÁNIA: Schmeichel – Dalsgaard, Kjaer, A. Christensen, Stryger Larsen – Eriksen, Schöne, Delaney, Sisto – Y. Poulsen (Braithwaite, 59.), N. Jörgensen (Cornelius, 68.). Szövetségi kapitány: Age Hareide
AUSZTRÁLIA: Ryan – Risdon, Sainsbury, Milligan, Behich – Jedinak, Mooy – Leckie, Rogic (Irvine, 82.), R. Kruse (Arzani, 68.) – Nabbout (Juric, 75.). Szövetségi kapitány: Bert van Marwijk
Gólszerző: Eriksen (7.), ill. Jedinak (38. – 11-esből)
Sárga lap: Y. Poulsen (37.), Sisto (84.)

Mivel a C-csoport mindkét mérkőzése eldőlt az első fordulóban, Dánia abban a tudatban léphetett pályára, hogy győzelem esetén akár már csütörtökön továbbjuthat a nyolcaddöntőbe, míg Ausztrália a kiesés elkerüléséért harcolhatott a játéknap nyitó mérkőzésén.

ERIKSEN BOMBÁRA AUSZTRÁL VÁLASZ – VAR-SEGÉDLETTEL

A dán válogatott a várakozásoknak megfelelően rögtön magához ragadta a kezdeményezést, és már a 7. percben megszerezte a vezetést, méghozzá a világbajnokság egyik legszebb akciója után. A dánok három gyönyörű passzal teljesen átjátszották az ausztrál védelmet, Nicolai Jörgensen lekészítette a labdát Christian Eriksennek, aki bődületes erővel lőtt a kapuba. Az ausztrálok érdeklődve figyelték egész közelről a remek akciót (1–0). Eriksen a legutóbbi 13 válogatott mérkőzésén 12 gólt szerzett – s a világbajnokságon feliratkozott azon játékosok sorába, akik már gólt is szereztek és gólpasszt is adtak.

A gól következménye az lett, hogy a dán csapat kicsit visszaállt, az ausztrálok viszont leginkább csak a támadó szektorban elkövetett pontatlanságokkal rukkoltak ki – egy távoli Rogic-lövésen kívül sokáig nem tudtak semmit felmutatni. Az első ausztrál helyzetre fél órát kellett várni, ám Mathew Leckie előkészítése után Robbie Kruse nem tudott a kapuba találni.

A meglehetősen ötlettelen dánoknak Yussuf „Yurary” Poulsen nyújtott segítő kezet azzal, hogy egy beívelés után kézzel ütött a labdába – a játékvezető konzultált a videoasszisztenssel, és büntetőt ítélt! Poulsen két mérkőzésen két tizenegyest hozott össze, igaz, a dánok győztes gólját is ő szerezte Peru ellen.

A büntetőnek – ugyanúgy, mint Franciaország ellen – Mile Jedinak futott neki, és nagyon higgadtan, a kapust rossz irányba küldve gólra is váltotta a tizenegyest (1–1). Ez volt a 2018-as vb-ciklusban (selejtezőket beleértve) Jedinak kilencedik értékesített tizenegyese! Kasper Schmeichel 571 perc után kapott gólt a válogatottban. A dánok gyomrát kissé „megfeküdte a gól”, Ausztrália 1–1-gyel és alighanem jobb hangulatban térhetett az öltözőbe.

Jedinak higgadt maradt, hiába akarta megzavarni Schmeichel (Fotó: AFP)
Jedinak higgadt maradt, hiába akarta megzavarni Schmeichel (Fotó: AFP)

INKÁBB CSAK ERŐLKÖDTEK

A fordulás után az ausztrálok lelkesen gyarapították rossz beadásaik számát, míg a dánoknak felrémlett, hogy néha nem csak Eriksentől kellene várni az „isteni szikrát”: egy szép akcióval helyzetbe is kerültek, ám Pione Sisto blokkba vágta a labdát. Age Hareide 58 perc után lehozta az ellenfél kapujára veszélytelen Poulsent, Martin Braithwaite lett az új dán center. Hamarosan Jörgensen is a lecserélés sorsára jutott (a hatalmas termetű Andreas Cornelius érkezett), az ausztrálok az ifjú Daniel Arzanival igyekeztek frissíteni.

Az ausztrálok a félidő közepén egyre élénkebben mozgolódtak, előbb Aaron Mooy bombázott kevéssel mellé, majd Tom Rogic lövését védte Schmeichel. A másik oldalon Sisto csavart a bal sarok irányába, és csak kevéssel tévesztett célt.

A hajrá egy sérüléssel indult, Andrew Nabbout esett a vállára, így az ausztrálok kényszerűségből is változtattak egyet. Arzani beállása életet lehelt az ausztrál akciókba, a zöld mezesek egyre többet támadtak és kicsit közelebb voltak a győztes gól megszerzéséhez is. A 88. percben Schmeichelnek kettőt is védenie kellett: előbb Arzani, aztán Leckie maradt hoppon. A hosszú ideje „szunyókáló” Eriksen egy kapáslövéssel jelentkezett, sőt, a dánoknak még a hosszabbításban is volt egy lehetőségük, ám Braithwaite lövését könnyedén védte Mathew Ryan – maradt az 1–1.

Dánia két mérkőzés után 4 ponttal áll és jó esélye van a továbbjutásra, ám teljesítménye egyáltalán nem meggyőző. Ausztráliának azzal kell beérnie, hogy megőrizte halovány reményét a nyolcaddöntőbe kerülésre.

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Dánia 2 1 1 2–1 +1 4
2. Franciaország 1 1 2–1 +1 3
3. Ausztrália 2 1 1 2–3 –1 1
4. Peru 1 1 0–1 –1 0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik