61 év után tér vissza Kubába az Egyesült Államok válogatottja

Vágólapra másolva!
2008.09.06. 14:12
Hatvanegy év után tér vissza Havannába az Egyesült Államok labdarúgócsapata: a US Soccer Team utoljára 1947-ben mérkőzött meg Kubában a házigazdákkal. Akkor 5–2-re nyertek a „karibi oroszlánok”, most ez az eredmény hatalmas meglepetésnek számítana. Az amerikaiak Guatemala ellen megtörtek már egy átkot (20 év után tudtak ismét nyerni vendégként Guatemalavárosban), most ismét túlfűtött hangulatú, politikai felhangokkal terhes meccs vár rájuk.
A két gárda legutóbbi találkozója után az amerikaiak örülhettek
Fotó: Action Images (archív)
A két gárda legutóbbi találkozója után az amerikaiak örülhettek
A két gárda legutóbbi találkozója után az amerikaiak örülhettek
Fotó: Action Images (archív)
A két gárda legutóbbi találkozója után az amerikaiak örülhettek

A selejtező második szakaszában három csoportban zajlik a küzdelem az Észak- és Közép-Amerika, valamint a karibi térség országait tömörítő CONCACAF-zónában. Később a kvartettek első két helyét megszerző válogatottak folytatják a csatározást: a három legjobb vb-kvótát szerez, a negyedik pedig pótselejtezőn vesz részt.

Minthogy az első fordulót követően csak a négy 2006-os világbajnoki résztvevő, Mexikó, Costa Rica, Trinidad és Tobago, valamint az Egyesült Államok áll három ponttal, a vetélytársaknak már ezen a hétvégén pontokat kell szerezniük a „nagyok” ellen.

Erre mindenekelőtt Suriname-nak és Guatemalának van esélye; Jamaica akkor is csak óriási bravúrral törhetett volna borsot a mexikóiak orra alá, ha az elmúlt napok hurrikánjai miatt nem cserélik fel a választójogot, és a „reggae fiúk” házigazdaként játszhattak volna Sven-Göran Eriksson együttesével.

A legnagyobb érdeklődés ennek ellenére az Egyesült Államok havannai vendégjátékát kíséri. A két nemzeti csapat legutóbb 61 évvel ezelőtt találkozott a szigetországban – akkor Kuba az észak-amerikai bajnokság mérkőzésén 5–2-re nyert. Hasonló végeredmény most nagy meglepetés lenne, az viszont kevésbé, ha a politikai felhangoktól sem mentes összecsapás nem csak a Gustav hurrikánhoz hasonló vihart kavarna… A Pedro Marrero Stadionba már minden jegy elkelt, így telt ház, 16 ezer néző előtt léphet pályára az amerikai válogatott.

„Sorsdöntő meccs lehet ez, és a guatemalai győzelem után jó hangulatban várjuk. Nagyon kemény ellenfelekkel és igazi nagycsapatokkal is játszottunk már az idén, de ez most teljesen más lesz. Tudjuk, hogy óriási lesz az érdeklődés, nagyon érdekes lesz ilyen körülmények között pályára lépni. Tiszteljük az ellenfelet, tudjuk, hogy nagyon veszélyes játékosai vannak” – nyilatkozta Bob Bradley, az amerikai szövetségi kapitány.

„Óriási meccs lesz ez nekünk. Kitűnő csapat ellen játszhatunk, tele lesz a stadion, és hatalmas a várakozás. Végre átélhetjük azt, amit a legnagyobb csapatok játékosai” – mondta a kubaiak csatára, Leonel Duarte, aki úgy is fogalmazhatott volna: végre nem a baseballra figyel a lakosság…

A kubaiak mestere, a német Reinhold Franz szeretné függetleníteni a selejtezőt a politikáról.

„Ez egy labdarúgó-mérkőzés, és meg akarjuk nyerni. Ha csak a sport szempontjából nézem a meccset, már ennek is elegendő motivációnak kellene lennie” – mondta a Havana Thursday című lapnak.

VB 2010, A CONCACAF-ZÓNA SELEJTEZŐINEK ÁLLÁSA

1. CSOPORT
1. Trinidad és Tobago 1 1 0 0 3 1 2 3
2. Egyesült Államok 1 1 0 0 1 0 1 3
3. Guatemala 1 0 0 1 0 1 -1 0
4. Kuba 1 0 0 1 1 3 -2 0

2. CSOPORT
1. Mexikó 1 1 0 0 2 1 1 3
2. Jamaica 1 0 1 0 1 1 0 1
3. Kanada 1 0 1 0 1 1 0 1
4. Honduras 1 0 0 1 1 2 -1 0

3. CSOPORT
1. Costa Rica 1 1 0 0 1 0 1 3
2. Suriname 1 0 1 0 2 2 0 1
3. Haiti 1 0 1 0 2 2 0 1
4. El Salvador 1 0 0 1 0 1 -1 0

A HÉTVÉGI PROGRAM

Szeptember 6. (szombat): Trinidad és Tobago–Guatemala.
Szeptember 7. (vasárnap): Mexikó–Jamaica, Kanada–Honduras, Costa Rica–Suriname, El Salvador–Haiti, Kuba–Egyesült Államok
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik