Hová tűnt a látványosság? – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.07.09. 23:46

Mire e sorok megjelennek, az egyik elődöntőt – a 24 csapatos labdarúgó Európa-bajnoksághoz hasonlóan – a 16 résztvevőt felvonultató Copa Américán is lejátszották, a 2021-es címvédő Argentína és Kanada mérkőzött meg.

A tornát az Egyesült Államokban rendezik – akárcsak a 2026-os világbajnokságot – mexikói és kanadai helyszínek mellett. A tengerentúlon tudásban Uruguay, Kolumbia, Argentína és Brazília emelkedett ki, utóbbi az „uruktól” kapott ki a negyeddöntőben 0–0 után tizenegyesekkel (az Eb-hez viszonyítva azzal a különbséggel, hogy nincs hosszabbítás, a 90 percet követően rögtön a tizenegyesek jönnek). Az Argentína–Kanada mellett a másik ágon Uruguay–Kolumbia elődöntőt rendeznek, utóbbi válogatott meggyőzően szerepel, a brazilok előtt megszerzett csoportelsősége után a negyeddöntőben Panamát 5–0-ra verte meg. A négy közé jutásért ez az egy meccs nem tizenegyesekkel dőlt el.

Ez utóbbi tény ellenére „odaát” némileg látványosabbak a meccsek, noha elsődleges szempont – ott is – a védekezés és a labdabirtoklás. Mégis, a dél-amerikai labdavirtuózok időnként megvillannak – azért persze ne gondoljunk olyan trükkökre, mint amilyeneket Pelétől vagy Diego Maradonától láthattunk. Mondják, a Copa América rendezési időpontjának ki kellene térnie az Eb elől. Ha a játék minőségét vesszük, lehet, hogy Európa futballkorifeusainak illene ezen elgondolkodniuk… De ilyen nincsen, a földrészek élvezik a maguk tornáját, ha a tengerentúlon magasabb a színvonal, a közönség köszöni szépen. Meglehet, a látványos labdarúgást nem az Eb-n kell keresni.

A kontinensbajnokságon Franciaország, Spanyolország, Anglia és Hollandia jutott a négy közé, ez papírformának is nevezhető, a mutatott játék azonban egyáltalán nem szemet gyönyörködtető. A szakvezetők ezt azzal indokolják, egy tornán futballozni más, mint a bajnokságokban, ám ha ezt (részben) el is fogadjuk, jócskán lehet bennünk hiányérzet. Kifacsart, fásult labdarúgók küzdenek egymással, egy kezünkön megszámolhatjuk, hány látványos mérkőzést láthattunk, olybá tűnik, az Eb egy ledarálandó torna két vb között – aztán jön a vb, ami után ennek a fordítottja sejlik fel.

Egy dologban bízom: a látványos futball nem lett véglegesen a dél-amerikai válogatottak privilégiuma.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja! 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik