Pepe: Az én koromban napról napra élek

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
• Dortmund
Vágólapra másolva!
2024.06.24. 09:00
Pepe 41 évesen is a portugál válogatott hasznára van (Fotó: Szabó Miklós)
Király Gábor csúcsát megdöntve a portugál válogatott védője, Pepe lett a labdarúgó Európa-bajnokságok történetének legidősebb játékosa. A veterán hátvéd számára az a legfontosabb, hogy a maximumot tudja nyújtani a válogatottban, s úgy érzi, sikerül neki.

– A csehek elleni első mérkőzésen szenvedett a csapat, de kitartással sikerült hátrányból nyernie, szombaton sokkal kényelmesebbnek tűnő győzelmet aratott Törökországgal szemben. Hogyan látta belülről a mérkőzést?
– Csehország ellen nagyszerű meccset játszottunk – mondta a vegyes zónában Pepe, a 41 évesen az Európa-bajnokságok doyenjének számító portugál középső védő, aki nem mellesleg élete egyik legjobb teljesítményét nyújtotta a találkozón. – Annak ellenére, hogy az ellenfél az első és egyetlen helyzetéből betalált, a csapat tudta, mi a teendője, ezért sikerült megfordítania az állást. A török együttest elsősorban a szenvedély viszi előre, ha a játékosai elkapják a fonalat, nagyon jók, ha viszont nem alakulnak jól az események, hajlamosak leereszteni. Mi viszont érett csapat vagyunk, egyszerűnek tűnő játékrendszerrel, amely nehézségeket okoz az ellenfeleknek. Ezúttal a hosszú indításokkal is tudtunk számolni, többször sikerült megtalálni a bal szélen Leaót, aki remekül játszotta meg az egy az egy elleni helyzeteket, az első gól is ilyen szituációból született, és ez billentette ki a mérkőzést az addigi egyensúlyából. A hangulat fantasztikus volt, rengeteg török szurkoló jött ki, de fontos megemlítenem, hogy sokat adott a csapatnak a mieink buzdítása, innen is szeretném megköszönni nekik.

– A győzelemmel megvan a továbbjutás és a csoportelsőség is. Mire számít a folytatásban?
– Nagyon örülök a továbbjutásnak, óriási önbizalmat ad a csapatnak. A keret minden játékosa fontos szerepet tölt be, ezt a szövetségi kapitány is elmondja mindig. Egyelőre nem foglalkozunk a kieséses szakasszal, mert kizárólag az utolsó csoportmérkőzésre összpontosítunk, értelemszerűen meg akarjuk nyerni.

– Immár ön az Európa-bajnokságok történetének legidősebb játékosa. Meddig tervezi az aktív játékot?
– Mondhatni, az én koromban napról napra élek. A holnap nem igazán izgat, mert szeretném teljes intenzitással megélni a mát. A legfontosabb az, hogy a maximumot tudjam nyújtani a válogatottban, márpedig úgy érzem, ez sikerül is. Megvan a győzelem és a továbbjutás, a többit meglátjuk.

Kezd veszélyessé válni a pályára szaladgálás

A portugál válogatott körül eddig is óriási volt a felhajtás, a szurkolók gyakorlatilag hisztérikus állapotban követik a csapatot, kiemelt figyelmet fordítva minden idők egyik legjobb játékosára, Cristiano Ronaldóra. Már akkor majdnem elszabadult a pokol, amikor a csapat befutott a marienfeldi szállására, a több ezer szimpatizánst csak kettős rendőri kordonnal lehetett megzabolázni – egy ideig. Akkor ugyanis mintegy száz fiatal megkerülte a portugáloknak otthont adó szállodát, és a hátsó kerítésen próbált meg bemászni a területre. Másnap, a közönség számára első – és utolsó – nyilvános csapatedzésen nyolcezren jelentek meg, pedig az ingyen kiosztott jegyek egy része a feketepiacon talált gazdára hatszáz és ezer euró közötti áron. Természetesen az edzést nem sikerült nyugodt körülmények között megtartani, mert több szurkoló berohant a pályára, hogy közös fotót készítsen Ronaldóval. Később aztán az Eb-meccseket is megzavarták a berohanók, például a dortmundi olasz−albán találkozón. Ez az eset azért érdekes, mert a BVB Stadionban a Portugália–Törökország meccs előtt láthatóan igyekeztek elejét venni a pályára szaladgálásoknak: a lelátók mentén, szemben az ülőhelyekkel a stewardok úgy álltak fel láncban, hogy gyakorlatilag fogták egymás kezét, igaz, talán a kevésbé elrettentő látvány érdekében akadt köztük egy-két fiatal lány is, de a többség nagydarab, marcona fickó volt. Sokáig úgy tűnt, beválik a taktika, mígnem egy tízévesforma török szurkolónak sikerült rést találnia a pajzson, beszaladt Ronaldóhoz – aki ekkor még mosolyogva fogadta a kis szimpatizánst –, majd az őt üldözőbe vevő stewardok elől is meglógott, persze végül elkapták. A kissrác óriási tapsot kapott, még a stewardok is mosolyogtak rajta, bár lehet, ez hiba volt. A gyerek sikerén felbuzdulva ugyanis később, immár jóval idősebb – húsz-harminc éves – szurkolók is beszaladtak a pályára, szám szerint öten. Mindegyikük török volt, mindegyikük Ronaldóhoz ment, a portugál pedig ezeket a közeledéseket már idegesen fogadta. Az utolsó fickó több kárt tett a kelleténél: a lefújást követően szaladt be a pályára, amikor a két csapat összes játékosa a gyepen volt, az őt üldöző egyik steward pedig elütötte Goncalo Ramost, a portugálok csatárát, aki ezek után sántikálva hagyta el a játékteret. A meccs után a vegyes zónában a válogatott sajtófőnöke, Francisco Abreu elmondta: Ramos feltehetően nem sérült meg annyira, hogy ki kelljen hagynia akár egyetlen találkozót is, de másnap aligha tud teljes értékű edzésmunkát végezni.

F-CSOPORT
JÚNIUS 18., KEDD
Dortmund: Törökország–Grúzia 3–1
Lipcse: Portugália–Csehország 2–1
JÚNIUS 22., SZOMBAT
Hamburg: Grúzia–Csehország 1–1
Dortmund: Törökország–Portugália 0–3
JÚNIUS 26., SZERDA
21.00, Gelsenkirchen: Grúzia–Portugália
21.00, Hamburg: Csehország–Törökország

AZ F-CSOPORTMGYDVLG–KGGKP
1. Portugália225–1+4 6   
2. Törökország2113–4–1 3   
3. Csehország2112–3–1 1   
4. Grúzia2112–4–2 1   

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik