Drónmentes övezetek lesznek a stadionok az Eb idején

H. Á.H. Á.
Vágólapra másolva!
2024.06.12. 14:44
Egy német drónvadász és fegyvere (Fotó: Getty Images)
A Német Légiforgalmi Irányítás (DFS) közlése szerint a stadionok körüli légtérre az Eb alatt szigorú szabályok vonatkoznak, amelyek megsértéséért akár tíz év börtönbüntetés is járhat.

 

A DFS bejelentése szerint a pénteken kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság mind a tíz helyszínén az összes stadion fölötti légtérre komoly szigorításokat vezetnek be a torna ideje alatt. A legfontosabb talán, hogy semmilyen légi dróntevékenységet nem lehet a stadionok fölött és környékén végezni a torna alatt, ám ez alól kivételt képeznek a rendfenntartó erőkhöz és a vészhelyzeti segélyszolgálatokhoz tartozó járművek. A szigorítás ellen vétők cselekményét minden esetben a légi közlekedés rendjének súlyos megsértéseként fogják értékelni. Az ilyen jellegű bűncselekmények elkövetéséért Németországban akár tíz év börtönbüntetést is ki lehet szabni.

„Kritikus fontosságú ez a szabályozás, hogy a nézők, a játékosok, a tornán résztvevők általános biztonságát szavatolni tudjuk és a biztonsági kockázatokat csökkentsük” – írt a DFS közleményében.

A szabályozás egyébként a drónok mellett a polgári légi közlekedés rendjét is érinti, ám hogy milyen mértékben, arról nem szól a szervezet, amely a múlt hét végén sajtótájékoztatón mutatta be azt a drónzavaró eszközt, amellyel az új rendelkezést megsértő drónokat leszállásra tudják kényszeríteni.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik