Mihajlo Mudrik váratlan húzásaiban bíznak az ukránok az izlandiak elleni Eb-pótselejtezőn

SMAHULYA ÁDÁMSMAHULYA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2024.03.26. 06:40
Mihajlo Mudrik (jobbra) csupán egy gólt szerzett az ukrán válogatottban – de a Chelsea-nél légióskodó támadóban ott rejlik a lehetőség, hogy beindul, ha átszakad a gát (Fotó: AFP)
Ukrajna labdarúgó-válogatottja kedd este Izland ellen harcolhatja ki az Eb-részvételt, amiért sokat tehet a tehetséges, ám egyelőre hullámzóan teljesítő Mihajlo Mudrik.

BIZARR TÉNY, de van olyan ukrán futballista, aki még sohasem játszhatott hazai közönség előtt címeres mezben. Közéjük tartozik Mihajlo Mudrik, a Chelsea tehetsége, aki 2022 nyarán, az orosz−ukrán háború kitörése után mutatkozott be a nemzeti csapatban. Eddig 17 mérkőzésen szerepelt a válogatottban, és csak tavaly októberben, a Málta otthonában 3–1-re megnyert Eb-selejtezőn volt eredményes. Kedd este mindenesetre ő lehet az ukránok egyik kulcsembere az Izland elleni pótselejtezőn, amelyet a háború miatt semleges helyszínen, a lengyelországi Wroclawban rendeznek.

A Chelsea tavaly januárban 70 millió eurót fizetett a Sahtar Donecknek a 23 éves szélsőért, ezzel minden idők legdrágább ukrán futballistája lett, ám egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Bár valóban tehetséges, a londoniaknál egyelőre főként csereként kap lehetőséget. Ezért is lenne fontos neki, hogy az Eb-n megmutathassa, mire képes. Persze ehhez előbb le kell győzni Izlandot.

Az ukrán Champion nevű oldal hosszabb elemzést írt róla a keddi összecsapás előtt, és a cikk főként azt boncolgatja, hogy bár megvan benne a kellő potenciál, egyelőre hosszabb távon nem tud jól teljesíteni. Kiemelik, hogy a legutóbbi, bosnyákok elleni mérkőzésen sem játszott jól, sokat szabálytalankodott, mégis voltak olyan megmozdulásai, amelyekkel lendített csapata játékán. A lap is azt írja, ő lehet a nyerőember Izland ellen, de egyelőre messze van attól, hogy az ukrán futball legendájává váljon, mint a jelenlegi szövetségi kapitány, Szerhij Rebrov vagy Andrij Sevcsenko. Ők ugyanis több fontos mérkőzésen kimagaslóan teljesítettek a válogatottban. Mudriknak viszont ezen a téren még bizonyítania kell, és erre kiváló alkalom a keddi összecsapás.

Ugyanakkor érdemes hozzátenni, hogy az ukránok a Bosznia-Hercegovina elleni Eb-pótselejtezős elődöntőt nehezen nyerték meg, a 85. percig hátrányban voltak, ám Roman Jaremcsuk előbb egyenlített, majd adott egy gólpasszt Artem Dovbiknak. A Szerhij Rebrov vezette ukrán együttes négy mérkőzés óta veretlen, legutóbb szeptemberben az Olaszország elleni idegenbeli Eb-selejtezőn kapott ki (2–1). Izland ellen esélyesként léphet pályára, és ha nyer, sorozatban a negyedik Európa-bajnokságára készülhet.

Olekszandr ZINCSENKO, az ukrán válogatott szélsője: – Jól sikerült a felkészülésünk, de a pályán kell megmutatnunk, mire vagyunk képesek. Elemeztük az izlandiak játékát, tudjuk, hogy elsősorban a stabil védekezésre és a kontrákra építenek. Jó futballistáik vannak, figyelni kell rájuk. 


A Burnley izlandi szélsője is bevetésre kész

Az izlandiak vasárnap repültek Budapestről Lengyelországba, miután a múlt héten a Szusza Ferenc Stadionban 4–1-re legyőzték Izraelt. A mérkőzés egyébként nem volt annyira sima, mint azt az eredmény sugallja. Az izraeliek vezettek, ám az izlandiak fordítottak, majd a találkozó végén ember­előnybe kerültek, és a hajrában szereztek két újabb gólt. Az Újpesten triplázó Albert Gudmundssonra mindenképpen figyelnie kell az ukrán védelemnek, s az izlandiaknak jó hír, hogy kedd este már Berg Gudmundsson, a Burn­ley szélsője is bevethető lesz, aki kisebb sérülés miatt kihagyta a legutóbbi meccset.

EB-PÓTSELEJTEZŐ, B-ÁG, DÖNTŐ     
UKRAJNA–IZLAND     
Wroclaw, 20.45 (Tv: Match4). Vezeti: Clément Turpin (francia)
A párharc győztese az Eb-n Belgiummal, Romániával és Szlovákiával szerepel egy csoportban.


Hvicsa Kvarachelia (szemben) parádés passzaira és lövéseire nagy szükségük lesz a grúzoknak (Fotó: AFP)

Hvicsa Kvarachelia tehetsége és kisugárzása döntő lehet a görögök ellen

MOST VAGY SOHA? A korábban az NB I-ben futballozó Budu Zivzivadze két góljával Grúzia pénteken 2−0-ra legyőzte a vendég Luxemburgot az Európa-bajnoki pótselejtező C-ágán, s kedden ugyancsak hazai pályán játszik a görögökkel, immár a németországi Eb-re jutás a tét. A grúzok korábban nem álltak ennyire közel válogatott tornára jutáshoz, s ki tudja, mikor nyílik előttük legközelebb ekkora esély, úgyhogy nem csupán a tbiliszi Borisz Pajcsadze Stadion 55 ezer szurkolója gondolja úgy: ezt a lehetőséget meg kell ragadni.

Görögország az ellenfél, amely a szövetségi kapitányi posztot 2022 óta betöltő Gustavo Poyet irányításával és dörzsölt labdarúgók bevetésével kellemetlen rivális bárkinek. A görögök egyrészt abból meríthetnek erőt, hogy Franciaországgal 2−2-es döntetlent játszottak, majd az Eb-pótselejtező elődöntőjében 5−0-val söpörték el Kazahsztánt, valamint abból is, hogy még sohasem kaptak ki Grúziától, kilenc mérkőzésen két döntetlen mellett hétszer győztek.

Ugyanakkor mindenki láthatta, milyen potenciál rejlik a grúz együttesben, játékosai erősek, hajtanak, ötletesen futballoznak, keresik a gólszerzés lehetőségét, pénteken a Luxemburg elleni elődöntőben Zivzivadze két gólján kívül is volt jó néhány helyzetük. Ráadásul eltiltása miatt akkor nem játszhatott Hvicsa Kvarachelia. Az olasz bajnoki címvédő Napoli 23 éves csatárcsillaga − aki eddigi 28 válogatott fellépésén 15 gólt szerzett − több ígéretes futballistánál, olyan karakter, aki valósággal húzza magával a többieket.

A brazil Tostao az 1970-es világbajnokság kapcsán Peléről azt mondta, jelenléte egyszerűen még jobbá tette a többieket a pályán, Jordi Alba pedig a barcelonai időszakában Lionel Messi fontosságát hangsúlyozta, mondván, senki sem akart neki csalódást okozni egy-egy rossz megoldással, passzal, ezért óhatatlanul ott motoszkált a fejükben a tökéletesre törekvés, ami mindenkiből előhozta a legjobbját. Franz Beckenbauer, Johan Cruyff és Diego Maradona kivételes varázsa ugyancsak szárnyakat adott a nyugatnémet, a holland és az argentin válogatottnak, s bár Kvarachelia nyilván nincs az említett szuperklasszisok szintjén, 90 vagy 120 perc alatt ki tud préselni magából valami különlegeset.

Meg a csapattársaiból.
K. J.

EB-PÓTSELEJTEZŐ, C-ÁG, DÖNTŐ     
GRÚZIA–GÖRÖGORSZÁG     
Tbiliszi, 18. Vezeti: Szymon Marciniak (lengyel)
A párharc győztese az Eb-n Csehországgal, Portugáliával és Törökországgal szerepel egy csoportban.


Robert Lewandowski (Fotó: AFP)


Robert Lewandowski megállítása a walesiek fő feladata

AZ UTOLSÓ SZALMASZÁL – vajon Lengyelország vagy Wales kapaszkodik bele, s jut ki a németországi Európa-bajnokságra? A rosszmájú szurkolók valószínűleg csak legyintenek a párosításra, mert amíg a walesiek a szokásos játékukat hozva, nyolc mérkőzésen 12 pontot szerezve, nullás gólkülönbséggel bedöcögtek selejtezőcsoportjuk harmadik helyére, a lengyeleknek 2023 maga volt a rémálom: idegenbeli vereség Csehország (1–3) és Albánia (0–2) ellen, valamint a Moldova elleni blama (2–3) és hazai döntetlen (1–1) borzolta a kedélyeket. Főleg a kétgólos előnyről elszórakozott moldovai mérkőzés verte ki a biztosítékot a lengyel sajtónál, minden idők legnagyobb sportkudarcának nevezve a találkozót.

A pótselejtező elődöntőjében aztán összeszedte magát mindkét együttes, és fölényes győzelmet aratva jutott tovább: Wales Finnországot 4–1-re, Lengyelország Észtországot 5–1-re verte meg. Valamint azt sem szabad elfelejteni, hogy a két ország újabban rendszeres szereplő a nagy tornákon: Lengyelország sorozatban négy Eb-re és az utóbbi két világbajnokságra is kijutott, Wales pedig az előző két Európa-bajnokságra és a 2022-es világbajnokságra is kvalifikált. Harry Wilson, a Fulham 27 éves walesi szélsője szerint ha a 35 éves Robert Lewandowskit hatástalanítják a keddi meccsen, nyert ügyük van.

„Mindenki tudja, milyen veszélyes a kapu előtt, minden csapatában rengeteg gólt szerzett – dicsérte a BBC-nek a lengyel válogatottban 147 fellépésén 82 gólt szerző csatárt. – Ha csak minimális esélyt is adunk neki a gólszerzésre, kihasználja. Biztosra kell mennünk. Ha ez sikerül, és a másik kapu előtt hozzuk a játékunkat, megverjük a lengyeleket, ebben biztos vagyok.”
S. N.

EB-PÓTSELEJTEZŐ, A-ÁG, DÖNTŐ     
WALES–LENGYELORSZÁG     
Cardiff, 20.45. Vezeti: Daniele Orsato (olasz)
A párharc győztese az Eb-n Ausztriával, Hollandiával és Franciaországgal szerepel egy csoportban.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik