Videó: amikor Totti leköpte a dánt – 35 millióba került és kiestek az olaszok

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2021.05.06. 10:34
null
Ugye, mi jó barátok… (Fotó: AFP)
Szűk másfél hónap múlva, június 15-én 18 órától a Puskás Arénában Portugália ellen játssza első csoportmérkőzését az Európa-bajnokságon a magyar labdarúgó-válogatott. A Nemzeti Sport Online-on is folyamatosan hangolódunk a nagy eseményre. „Amikor” sorozatunkban ezúttal Francesco Totti esetét elevenítjük fel 2004-ből.


2002 és 2004 nem volt jó év az olasz futball-válogatottnak és népes szurkolótáborának, az ázsiai világbajnokságtól főleg rajtuk kívül álló okok (és személyek…) miatt búcsúztak, a portugáliai kontinenstornán pedig hiába vonultatták fel a Gianluigi Buffon, Christian Panucci, Fabio Cannavaro, Alessandro Del Piero, Gennaro Gattuso, Christian Vieri, Totti, Alessandro Nesta, Antonio Cassano, Gianluca Zambrotta, Angelo Peruzzi, Marco Materazzi sort, a csoportjukból sem jutottak tovább a dánok, a svédek és a dán–svéd mérkőzés miatt.

No és azért, mert az AS Roma és a válogatott vezérét, Tottit az első, dán–olasz (0–0) mérkőzés után eltiltották, ugyanis odaköpött a „vérét szívó”, őt provokáló dán szűrő, Christian Poulsen felé, egy dán tv-csatorna észrevette ezt, majd az UEFÁ-nak is eljuttatta a felvételeket, a szervezet pedig lépett. Az olasz csatár a következő két meccsen már nem szerepelhetett, az olaszok a svédekkel is csak döntetlenre végeztek (1–1), s hiába győzték le Bulgáriát, a 2–2-es dán–svéd meccsel a két skandináv csapat jutott tovább a negyeddöntőbe.

Totti Róma császárából egy időre „itáliai láma” lett, de az ismert köpködők, így például Frank Rijkaard, Lipcsei Péter, Fabien Barthez, Cristiano Ronaldo vagy Lionel Messi mind elbújhatnak Totti mögött, ugyanis egy milánói cég kiszámolta, hogy a sportszerűtlen tett miatt Totti, a Roma és a válogatott szponzorai 35 millió eurós veszteséget szenvedtek közvetve vagy közvetlenül. Így mulat egy mai római nábob!

„A mai napig nem tudom megmagyarázni, hogy miért cselekedtem így akkoriban” – ismerte el visszavonulásakor Totti.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik