Eb 2020: egyelőre nincs garancia arra, hogy lesznek nézők Münchenben

B. D. K.B. D. K.
Vágólapra másolva!
2021.04.18. 12:44
null
Egyáltalán nem biztos, hogy rendeznek majd mérkőzéseket Münchenben (Fotó: Getty Images)
Dieter Reiter, München polgármestere nem garantálja, hogy lehetnek nézők Münchenben az idén nyárra halasztott labdarúgó Európa-bajnokságon.

 

„Jelen pillanatban nem lehet azt kijelenteni, hogy beengedhetünk majd nézőket a meccsekre – idézi a 62 éves Reiter szavait a sport1.de.Remélhetőleg júniusra enyhül a járvány és akkor korlátozottan beengedhetjük a nézőket az Allianz Arenába.”

Az UEFA hétfőre kérte be a függőben lévő három várostól – München mellett Dublin és Bilbao – a szükséges garanciákat, valamint dönthet azok ismeretében a sorsukról. A többi kilenc társrendező már jelezte, hogy az adott helyszíneken mennyi nézőt szándékozik beengedni, közülük viszont egyedül Budapest vállalta a telt házas rendezést.

Mint ismert, a német válogatott a bajor fővárosban fogadja három csoportriválisát, a világbajnok francia, az Európa-bajnok portugál, valamint a magyar csapatot. A müncheni szervezők március közepén kijelentették, hogy az érvényben lévő szigorú járványügyi előírások ellenére szeretnének társrendezők maradni, és többféle forgatókönyvvel készülnek, hogy a szurkolók jelen lehessenek az Allianz Arénában.

A városi sportbizottság szerdai ülésén három változatról tárgyaltak: a zárt kapus meccsrendezésről, a húszszázalékos, valamint a negyvenszázalékos kapacitásról. A koronavírus-járvány aggasztó adatai, a fertőzések növekvő száma miatt a harmadik forgatókönyvet senki sem tartja megvalósíthatónak, ezért a német szövetség (DFB) a múlt héten úgy határozott, hogy a lelátó mindössze egyötödét tölthetik meg szurkolók, ehhez azonban nem kapta meg a szükséges politikai támogatást.

Dieter Reiter, München főpolgármestere a múlt héten a világjárványra hivatkozva azt mondta, lehetetlenség garantálni, hogy nézők előtt játsszák a nyári meccseket – és ezt most megerősítette. A müncheniek azonban azt kockáztatnák ezzel, hogy elveszítik három csoportmérkőzésük és egy negyeddöntő rendezésének a lehetőségét. Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke ugyanis március elején kijelentette: a helyszíneknek garantálniuk kell, hogy beengedik a szurkolókat a stadionokba, különben nem rendezhetnek találkozókat.

A tornára június 11. és július 11. között Európa 12 nagyvárosában kerül sor. Ezek közül kilenc város – köztük Budapest – ígéretet tett a nézők beengedésére, München mellett Bilbao és Dublin sorsa kérdéses.

EB 2020, F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN)
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik